Sibiu: Magazinele de vise cuceresc Sibiul. Drogurile ușoare se vând din ce în ce mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazinele de vise au preţurile afişate pe geam.
Magazinele de vise au preţurile afişate pe geam.

Sub denumirea de magazine de vise, se fac bani legali din vânzarea drogurilor uşoare. Cât timp legiuitorii tărăgănează interzicerea plantelor etnobotanice, magazinele care vând droguri uşoare apar ca ciupercile după ploaie.

Într-o continuă controversă şi sub ameninţarea cu scoaterea în afara legii, magazinele care comercializează plante etnobotanice se înmulţesc în Sibiu pe zi ce trece, la momentul actual existând cel puţin nouă astfel de centre de vânzare. Cunoscute sub denumirea generică de magazine de vise, acestea oferă pe lângă ierburi „pentru relaxare“ care se fumează, şi prafuri chimice cu efect halucinogen, care sunt prizate pe nas exact precum cocaina şi poartă denumirea de „săruri minerale“ doar de faţadă. Se vorbeşte de ele ca despre substanţe care ajută la relaxarea, dar nu sunt altceva decât droguri. Unii adaugă repede „droguri uşoare“, dar medicii specialişti şi psihologii spun că drogul uşor este tot un drog care conţine substanţe extrem de periculoase creează dependenţă, drogul uşor are efecte nocive asupra sănătăţii şi poate conduce la deces.

Toată lumea se fereşte
În încercarea de a a vorbi cu proprietarii magazinelor de vise din Sibiu despre o afacere care este în floare şi aduce profituri tot mai mari, te loveşti de replici evazive şi refuzuri. Răspunsuri precum „Nu am ce să comentez“, „Nu-i nimic de spus“, „Eu l-am deschis de puţin timp, nu pot să vă spun nimic“, sunt cuvintele oficiale date de comercianţi. Într-o altfel de abordare, incognito, comercianţii sunt prudenţi şi foarte reticenţi. Toţi se feresc să vorbească la telefon despre orice are legătură cu drogurile pe care le vând. „Veniţi la magazin, să nu vorbim prin telefon“, a spus proprietarul unuia dintre cele mai vechi weed shop-uri din Sibiu.

La fel de vigilenţi precum dealerii de droguri
Sub masca de client novice care se interesează despre produse recomandate pentru un începător, cel care se află în chioşcul de patru metri pătraţi bate în retragere şi spune „Dacă nu v-aţi apucat până acum, vă sfătuiesc să n-o faceţi“. Opreşte un taxi din care coboară grăbit un bărbat care cere ganja, lasă 35 de lei, că magazinul are ofertă, ia iarba, urcă în taxi şi pleacă. Aşa sunt toţi clienţii magazinelor de droguri uşoare, cunoscători care nu zăbovesc mai mult de 10 secunde în faţa gemuţului ca de aprozar. Un altfel de client îi pune în gardă pe cei care spun că fac o afacere legală. „Da’ gold spirit ce face, la ce e bun?“, întreb. „Aromoterapie“, vine răspunsul. „Şi cum se foloseşte?“, continuu. „Păi fiecare face ce vrea cu el“, încheie evaziv vânzătorul de droguri ca să nu răspundă pe şelau că e un drog ce se prizează pe nas.

Se strâng semnături împotriva plantelor de relaxare
La începutul acestei săptămâni, un tânăr bucureştean a murit în urma consumului de droguri legale. În ultima şedinţă de guvern, premierul Emil Boc a cerut Ministrului Sănătăţii să finalizeze, în regim de urgenţă, un act normativ privind interzicerea consumului de produse etnobotanice cu conţinut stupefiant şi psihotrop. Reprezentanţii Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) din Sibiu au planificat pentru 22 februarie o campanie de strângere de semnături pentru scoaterea în afara legii a comercializării substanţelor halucilogene.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite