Sibiu: Lidia Toader: „Cât m-am gândit doar la bani, nimic n-a mers!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lidia Toader este de opt ani în afaceri cu florile şi i-a luat ceva timp ca să înţeleagă că nu poţi face nimic cu florile dacă nu le iubeşti.

Lidia Toader este dovada vie că nicio afacere nu merge bine cât timp nu este făcută din pasiune. Vinde flori de opt ani de zile şi lucrează cu adevărat cu florile de patru ani. Şi, cât timp doar a vândut flori, doar în pierdere a muncit. „Atâta timp cât m-am gândit doar la bani, nimic n-a mers. Şi nu glumesc. Am afacerea cu flori de opt ani ani, dar pasiunea a venit după ceva timp. Aveam o cunoştinţă care vindea flori şi, din afară, părea o afacere bună. Dar nu-i deloc o meserie uşoară. Trebuie să ştii să lucrezi cu floarea, şi nu numai cu floarea iar la noi în România nu există o şcoală de specialitate. Dar în timp, în ani, din greşeli am învăţat“, povesteşte Lidia Toader.

Face aranjamente din plante uscate
Până n-a avut liniştea să înveţe despre plantele, n-a iubit florile, le-a privit ca pe simple obiecte puse la vânzare. „Am avut linişte în jurul meu, am scăpat de stres, am învăţat despre flori şi aranjamente florale şi atunci lucrurile au început să meargă altfel. De abia atunci am ajuns să prind drag de flori“, îşi aminteşte femeia. Iubeşte freziile, pentru parfumul şi delicateţea lor, poate şi pentru că este născută primăvara.

De ceva timp Lidia Toader face şi aranjamente de plante uscate care sunt la fel de frumoase ca cele verzi şi au şi avantajul de a rezista foarte mult în timp. „Am văzut doar plantele uscate şi m-am gândit să le aşez într-un aranjament. Dar sunt o grămadă de astfel de plante la care te uiţi şi nu ştii ce să faci cu ele, cum este muşchiul natural. Mai merg la expoziţii cu prezentare şi mai văd astfel de aranjamente“, precizează Lidia.

A avut şi acasă flori, multe flori, dar de când le-a pierdut într-o iarnă, le păstrează doar în florărie. „Nu am avut timp să mă ocup de ele. Câteodată petrec şi 24 de ore cu afacerea cu flori, este un comerţ care nu se aseamănă cu niciun altul“, subliniază femeia.

Optimistă şi perseverentă
Lidia Toader are multe calităţi, dar cea mai mare este perseverenţa. Ştie că este foarte uşor să te dai bătut când lucrurile nu funcţionează cum trebuie dar mai ştie că doar când ai încercat tot ce ţi-a stat în putere ai dreptul să mergi mai departe. „În momentul în care nu-ţi merge un lucru, nu trebuie să renunţi aşa uşor. Aş fi vrut în fiecare zi să mă las de flori, duceam şi bani de acasă ca să rezist. Dar am tras şi cu dinţii ca să nu renunţ“, declară femeia. Asta deosebeşte un învingător de restul.

Dar şi gândirea pozitivă şi optimismul, alte lucruri ce-o caracterizează pe Lidia Toader. „Sunt optimista care vede jumătatea plină a paharului. Nu sunt omul care gândeşte că se poate şi mai rău. Eu zic că se poate şi mai bine, asta mă reprezintă“, încheie Lidia Toader.

Ce-i place
„Îmi place mult să ascult muzică, cam orice gen. Dar, cu toate astea, pot să lucrez foarte bine şi fără muzică, ador liniştea. Un alt lucru care-mi place este să călătoresc, dar în ultimul timp n-am prea mai fost nicăieri. Aş vrea să merg în Olanda, de unde aducem florile“, declară Lidia Toader.

Ce nu-i place
„Nu-mi place gălăgia, asta-i clar. Nici agitaţia ori aglomeraţia. Nu-mi place că oamenii a devenit tot mai comozi, dacă s-ar putea să nu se dea jos din maşină să facă cumpărături. Nu-mi plac nici înălţimile, n-aş putea călători cu avionul, şi nici telenovelele, nu mă uit sub nicio formă la ele“, mai spune Lidia Toader.

Întrebări şi răspunsuri
Puteţi da câteva sfaturi pentru cei care cumpără trandafiri?

Ca să reziste cât mai mult, adică vreo 14 zile, trebuie ţinuţi la temperaturi mai mici de 15 grade Celsius, să schimbe apa zilnic. să taie de fiecare dată din tulpină şi să păstreze cât mai puţine frunze pe tulpină.
Dacă nu flori, atunci ce?
Ceva cu copii. Chiar vreau să mai încerc şi altceva pe lângă flori, simt că aş putea să mă ocup şi de altceva, tot ceva care să placă oamenilor. Mă gândeam la un loc de distracţii pentru copii, vom vedea.
V-aţi gândit să faceţi o seră?
Da, dar nu se va întâmpla în viitorul apropiat. Statul nu ajută cu nimic o astfel de iniţiativă.

Profil
Născută:
19 martie 1972, Victoria
Studii: Liceul Industrial de Chimie (1989)
Familie: Căsătorită, nu are copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite