Sibiu: Iolanda Mitea este imaginea profesorului modern din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iolanda Mitea este imaginea profesorului modern din Sibiu
Iolanda Mitea este imaginea profesorului modern din Sibiu

Predă de 33 de ani fizică  şi consideră că în  învăţământ nu ai ce căuta dacă  nu eşti părinte

Doamna Iolanda este o femeie deschisă permanent la nou, indiferent despre ce domeniu este vorba. Este o femeie pedantă, o familistă convinsă, plină de energie, altruistă, dar în acelaşi timp o persoană foarte modestă. Are la activ 33 de ani de practică în învăţământ, muncă făcută cu implicare şi pasiune pentru oameni. Acum este profesor de fizică şi consilier educativ la Liceul Carol I din Sibiu, dar predă la acest liceu din 1978. Participă la organizarea diferitelor concursuri de meserii, sesiuni de comunicări sau campanii, iar rezultatele nu au încetat să apară, elevii săi fiind adeseori premiaţi. Paralel cu şcoala a fost voluntară în fundaţia Concordia din Ploieşti, o fundaţie care militează pentru reintegrarea socială a copiilor fără adăpost. A fost o perioadă în care „am dus paralel o altă viaţă“ spune profesoara.
Prima oră  şi prima inspecţie
„Evident că-mi aduc aminte de prima oră predată. Îmi amintesc că drumul de la uşă până la catedră mi s-a părut extreme de lung. Era o clasă de seral.Tremuram şi eu şi ei. Imaginea clasei era formată dintr-o masă de elevi, oameni peste vârsta mea. Apoi mi-am spus că de fapt nu are de ce să-mi fie frică şi am rupt partea emoţională“ spune profesoara Iolanda legat de primul curs pe care l-a predate fără supravegherea nimănui.La prima inspecţie pe care a avut-o la clasă totul a decurs foarte bine, iar inspectorul  i-a adresat următoarele cuvinte „felicitări pentru meseria aleasă“ spune ea, parcă având sufletul cuprins de mulţumire, chiar dacă vorbeşte despre o mulţumire.sufletească mai veche. Consideră că profesorul nu-şi atinge culmile lui dacă nu are el însuşi copii. A fost mereu în priză cu toate noutăţile şi tot timpul a avut de învăţat. Caută mereu să descopere ceva nou, iar faptul că a fost şi este sănătoasă şi foarte dinamică a ajutat-o în cautarea ei. Calculatorul şi noua tehnologie i-a uşurat munca de la catedră, iar secretul meseriei, conform doamnei Iolanda este următorul: „este mare lucru să transmiţi încurajare elevilor, să-i motivezi permanent. Eu fac mereu acest lucru“ spune ea cu mândrie.
Sportivă  de performanţă

În clasa a VI-a profesorul de sport a trimis-o la volei şi din aproape-n aproape a ajuns să câştige medalii de aur, argint şi bronz alături de echipă. A facut volie şi în facultate şi „nu mi-a fost uşor să fac antrenamente, să joci contra echipei Dinamo, Rapidului sau Penicilinei, dar sportul m-a învăţat să nu pierd timpul, m-a disciplinat tot timpul“ spune ea. A făcut înot şi schi şi şi-a îndemnat şi propri copii să facă sport. În ultimul an de facultate îşi aminteşte că mergea cu un pritene pe malul Timişului, iar în apă erau trei copii care dădeau semen că se înecau. Cu ajutorul prietenului a reuşit să-I salveze şi „eram fericiţi, eram mulţumiţi de noi. Ne simţeam de parcă am redat viaţă. Te simţi un fel de superman în momentul în care faci ceva de genul acesta. Sunt de părere că o mână divină a fost întinsă asupra mea“ spune doamna Iolanda, referindu-se şi la perioda Concordia.

Profil
Născută: 22 martie 1954, Geoagiu
Educaţie: Facultatea de Fizică, Timişoara
Familie: căsătorită,  un băiat şi o fată
Ce-i place
Îmi place foarte mult să predau, îmi place când un om este intelligent sau face lucruri inteligente. Îmi plac foarte mult picturile şi muzica anilor mei. Îmi tot spun că atunci când o să ies la pensie mă voi apuca de pictură. Abia aştept să am timp să fac acest lucru.
Ce nu-i place
Nu-mi plac răutăţile oamenilor, ale celor care văd doar partea negativă a lucrurilor. Aşa numiţii hoţi de energie cum mai sunt ei numiţi.  
Ce v-a îndreptat către fizică?

Probabil părinţii mei. Am crescut într-o familie de ingineri  şi am avut fixate anumite noţiuni de matematică. Mi s-a părut că asta înţeleg cel mai bine. Toţi am fost practic în domeniul ştiinţelor exacte.
De ce credeţi că există profesori depăşiţi de tehnologie?
“Acei profesori care sunt depăşiţi de acest aspect, sunt depăşiţi ori pentru că au avut sau au probleme de sănătate, ori pur şi simplu le este frică de tehnologie. Mie nu mi-a fost niciodată frică de nou. Acum predau cu ajutorul proiectorul şi calculatorului şi este mult mai simplu“ spune ea.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite