Sibiu: Ilie Popa- Muzica, de la refugiu la pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Popa
Ilie Popa

Ilie Popa s-a refugiat în muzică într-un moment dificil din viaţa sa şi a ajuns să cunoască, în scurt timp, secretele naiului, orgii şi acordeonului. Fost contabil, acesta respiră acum prin muzica pe care o cântă.

Profil
Născut:  2 septembrie 1942, Apoldu de Jos
Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Babeş- Bolyai“, Cluj
Familie: căsătorit, are o fată şi un nepoţel

„Ca ardeleanul nimenea nu este, e totdeauna om dintr-o bucată/la el de mergi cu inima curată, te-ndoapă cu pălinci şi şunci agreste/dar de cumva l-ai supăra vreodată, te-aruncă-n slăvile celeste. De intri-n casa-i binecuvântată, fii, deci, cu simţeminte-oneste/nu-ţi pune-n gând să-i joci în faţă feste, că nu mai vezi Ardealul niciodată“. Sunt versurile pe care Ilie Popa le îndrăgeşte extrem de tare, deoarece, spune el, sunt şi cele care îl caracterizează cel mai bine. Este un om bun, care oferă de fiecare dată ajutor cu plăcere, dar spune că de multe ori s-a aflat în situaţia în care cei pe care i-a ajutat să-i întoarcă spatele.

S-a „jucat“ cu cifrele peste trei decenii
În prezent membru al formaţiei din cadrul Cenaclului litarar-artistic „George Topârceanu“, de la Cercul Militar din Sibiu, Ilie Popa s-a apucat de muzică în urmă cu 10 ani şi spune că este cel mai bun lucru ce i se putea întâmpla în perioada respectivă. „ În anul 1974, când am absolvit facultatea, m-am angajat ca economist la o societate din Sibiu, iar in ’78 am fost promovat la funcţia de contabil-şef. Din 1984 însă, m-am angajat, cu aceeaşi funţie, la firma de distribuţie a gazului metan, iar în 1999 am fost schimbat, pe nedrept spun eu, în funcţia de economist. Decizia m-a afectat foarte tare, deoarece la vremea respectivă reuşisem chiar să obţin calitatea de expert contabil, iar muzica a reprezentat un refugiu pentru mine“, îşi aminteşte sibianul.

Elev la 55 de ani
A primit o orgă electronică de la un prieten, iar la scurt timp s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, secţia „Orgă-acordeon“. „Cum eu aveam 55 de ani la vremea respectivă, profesorul meu de acordeon, care avea doar 23, a crezut că este o glumă la început şi nu m-a luat în serios. După doar două luni însă, mi-a spus că am un talent deosebit şi tot el a fost cel care m-a încurajat să continuu“, a completat Ilie Popa. După doar doi ani  la sugestia unui prieten, sibianul s-a apucat şi de nai, iar printre „profesorii“ de la care a luat lecţii se numără şi Petruţa Cecilia Kupper, tânăra care a impresionat Germania la concursul „Das Super talent“. Extrem de consecvent în ceea ce face, sibianul s-a înscris în anul 2006 în cadrul formaţiei de instrumentişti a Cenaclului „Geroge Topârceanu“, şi este cel care dă farmec evenimentelor găzduite de Cercul Militar, alături de ceilalţi doi colegi ai săi. Cântă cu drag muzică lăutărească şi populară şi spune că melodiile sale exprimă regretele timpului trecut, ura, dar şi iubirea. „Ura pentru anumite neîmpliniri, cum a fost schimbarea mea din funcţie exact în momentul în care acumulasem o experienţă extrem de vastă în domeniu, dar şi iubirea pentru familia mea, care este cea mai importantă pentru mine“, încheie Ilie Popa.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce alte pasiuni aveţi?

Eu iubesc sportul. În tinereţe, am practicat artele marţiale, iar în prezent merg la karate Kyokushin, tot în cadrul Cercului Militar, sub îndrumarea Senseiului Horaţiu Neagoe. Fac asta pentru că eu consider că în karate nu există învingători sau învinşi, ci te ajută să îşi modelezi caracterul.
De unde pasiunea pentru arte marţiale?
Din tinereţe, luată de prin filme.
Ce vă place cel mai mult la acest sport?
Îmi place Kata, o practică de executare fără adversar, care fortifică organismul din punct de vedere mental, fizic şi spiritual.

Ce-i place

Pe lângă muzică şi sport, Ilie Popa este pasionat şi de limbile străine. „Am studiat şi vorbesc destul de bine spaniola, italiana şi germana“, completează artistul.  În plus, spune el, îi ăplace foarte mult familia sa, care este şi cea mai importană.

Ce nu-i place
„Nu am vicii. Nu fumez, nu beau cafea şi consum  cel mult două pahare de vin pe zi. Tocmai pentru că am fost cumpătat în toate mă simt acum foarte bine şi nu am probleme de sănătate“, spune Ilie Popa.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite