Sibiu: Ilie Blană croieşte pentru sibieni de aproape patru decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Ilie Blană croieşte de aproape patru decenii
Sibiu: Ilie Blană croieşte de aproape patru decenii

Ilie Blană s-a apucat de croitorie la 14 ani şi se declară mulţumit de realizările sale de până acum. În cei aproape 40 de ani de activitate, nu a primit nicio reclamaţie de la clienţii pentru care a lucrat.

Profil
Născut: 7 iulie 1955, comuna Doştat,  judeţul Alba
Studii: Şcoala de Maiştri din cadrul Liceului Textil Sibiu
Familie: căsătorit, două fete
Profesie: Maistru croitor

Cu o voce caldă, mereu amabil şi extrem de deschis. Aşa îşi întâmpină Ilie Blană zecile de clienţi care apelează la micul său atelier de croitorie din cadrul Magazinului Dumbrava. Vorbeşte cu o mare pasiune despre profesia pe care o practică de când era un copil şi spune că nu a regretat niciodată alegerea făcută. Acum, este mându că şi cele două fiice îi calcă pe urme.

Sfătuit de părinţi să aleagă croitoria
Deşi este născut în judeţul Alba, domnul Ilie Blană se declară „sibian prin adopţie“, locuind aici din clasa a V-a, de când părinţii au hotărât să se mute în oraşul de pe malul Cibinului. Chiar dacă îşi dorea să devină preot când era mic, sfaturile părinţilor l-au determinat să aleagă calea croitoriei. „Tata mi-a spus atunci că această meserie îti aduce iarnă căldură şi vara răcoare şi pot să vă asigur că a avut dreptate. Astfel, după ce am terminat gimnaziul, m-am înscris la Cooperetiva «Îmbrăcăminte», unde am făcut trei ani de pregătire. Pentru că atunci se miza mai mult pe practică şi mai puţin pe teorie, la 17 ani ştiam deja să fac orice, iar croitoria nu mai avea secrete pentru mine. Asta m-a ajutat să trec şi examenul de final cu brio“, îşi aminteşte Ilie Blană.

Croitor, patron şi iar croitor
De-a lungul anilor, Ilie Blană a trecut prin diferite etape ale croitoriei, fiind, pe rând, maistru, creator de modele, tehnician, şef de producţie şi chiar proprietarul unui atelier de croitorie.  Deşi admite că toate au avut frumuseţea lor, tot activitatea în care se implică în mod direct în croirea materialelor îl satisface cel mai mult. „Profesiile acestea le-am avut de-a lungul anilor, în diferite fabrici. În 2002, chiar m-am asociat cu o colegă de la fabrica la care lucram ca şef de producţie şi ne-am deschis un atelier de croitorie. Din păcate însă, am fost nevoiţi să întrerupem activiatea după doar doi ani. Lucram pe export, iar comenzile erau tot mai slabe. Decât să ne îndatorăm, am decis să închidem afacerea şi am împărţit toate utilajele“, explică Ilie Blană. De aceste utilajese foloseşte însă în prezent, de când s-a decis să îşi facă o autorizaţie pe persoană fizică. O maşină de cusut, o masă de călcat specială, alte câteva instrumente, dar şi foarte multă îndemânare îi sunt suficente croitorului să îşi mulţumească clienţii, care nu sunt deloc puţini. De la clienţii fideli, la cei care ajung pentru prima dată în micul atelier de croitorie, cu toţii se declară mulţumiţi de serviciile domnului Ilie Blană, iar acest lucru se datorează seriozităţii cu care omul îşi tratează meseria. „Când faci ceea ce îşi place, vii cu drag la muncă, iar rezultatele nu pot fi decât unele bune“, spune acesta. Acum, la aproape patru decenii de când practică aceeaşi meserie, Ilie Blană se declară mulţumit de tot ce a făcut, dar în special de faptul că le-a insuflat şi celor două fiice aceeaşi pasiune, ambele lucrând în domeniu, pe posturi de inginer textil.

Ce-i place
„Deoarece petrec foarte mult timp în atelier şi stau foarte mult pe scaun, în timpul liber îmi place să fac mişcare, în special să merg pe jos. În rest, îmi place să joc table sau şah, dar nu prea am timp de ele“, spune Ilie Blană

Ce nu-i place
„ Nu-mi place politica. Am impresia ce după 1990, avem parte cam de aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie. Nu se simte nicio schimbare de la un an la altul, iar nivelul de trai al oamenilor este din ce în ce mai scăzut“, completează acesta.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite