Sibiu: Cu 30 de lei te laşi de fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul „Stop Fumat“ este sistat deocamdată la Sibiu, din lipsă de medicamente. Acesta a ajutat până acum 350 de sibieni să renunţe la fumat. Pe lângă tratamente medicamentoase, sunt şi sibieni care s-au lăsat de fumat în urma citirii cărţii „EasyWay to stop smoking“ de Allen Carr, preţ 30 de lei.

Mărirea accizelor la tutun şi implicit scumpirea pachetului de ţigări cu mai bine de un leu poate să îi constrângă pe sibieni să se lase de fumat. Deocamdată, la Sibiu nu mai este activ niciun program care să-i ajute gratuit pe fumători să renunţe la distructivul obicei. Programul guvernamental „Stop fumat“ care a început în iulie 2008 a fost sistat în luna octombrie 2009 din lipsă de medicamente. Reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu dau însă asigurări că, datorită succesului său, campania va fi reluată odată ce ministerul va stabili bugetul pe acest an.

45% şanse de reuşită
Din cei aproximativ 800 de fumători care s-au înscris în program în perioada iulie 2008 - octombrie 2009, în jur de 350 au învins viciul. „Cam 45% din pacienţii înscrişi în program s-au lăsat de fumat. Este un procent bun, pentru că studiile internaţionale spun că o treime din cei care fac acest tratament renunţă la tutun. Medicamentele Champix şi Zyban cu care s-au tratat fumătorii au fost bine tolerate, doar puţini pacienţi au fost nevoiţi să întrerupă tratamentul din cauza efectelor secundare. Cel mai des întâlnite astfel de efecte au fost greţurile, transpiraţia şi ameţelile“, a declarat dr. Adriana Rădulescu, medicul responsabil cu programul „Stop fumat“ la Sibiu.

Medicamente scumpe
Orice persoană înscrisă în program, indiferent de calitatea sa de asigurat sau nu, a beneficiat de medicamente gratuite. Preţurile din farmacii ale acestor medicamente depăşesc 160 de lei pe cutie, plasturii şi guma cu nicotină costă peste 30 de lei, ţigările fără nicotină au un preţ de aproximativ 17 lei iar produsele homeopate precum tincturi ori ceaiuri au preţuri între 5 şi 12 lei.

EasyWay, o metodă diferită de renunţare la fumat
Un alt mijloc cu care sibienii pot uita de ţigări este celebra metoda EasyWay inventată de americanul Allen Carr. Preţul cărţii în care este prezentată metoda de renunţare la fumat este în jur de 30 de lei iar DVD-ul cu audio-book-ul are un preţ de aproximativ 60 de lei. „Metoda lui Allen Carr este celebră şi este atât de eficientă pentru că te învaţă că, de fapt, tu nu renunţi la nimic. Eu am ascultat audio-book-ul şi din acel moment n-am mai fumat. De patru luni m-am lăsat şi simt că am revenit la starea mea normală. Eu nu spun că sunt un fost fumător, ci nefumător“, a precizat Silviu Morar, un fost fumător.

Tot mai multe cazuri de cancer pulmonar
În 2009 au murit 187 de sibieni de cancer pulmonar. În acelaşi an, la DSP Sibiu s-au înregistrat alte 165 de noi cazuri de cancer pulmonar, dintre care 137 bărbaţi. Deşi diferenţele sunt mici de la an la an, tendinţa este de uşoară creştere a numărului de noi cazuri. Tutunul este principalul factor care duce la cancer de plămâni.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite