Sibiu: Elevii simulează, în premieră, proba digitală a bacalaureatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenul de bacalaureat începe anul acesta în luna februarie
Examenul de bacalaureat începe anul acesta în luna februarie

Simularea probei va avea loc mâine şi vor participa doar o parte dintre viitorii absolvenţi, aceştia urmând să fie grupaţi în două serii. Testarea propriu-zisă , în cadrul căreia liceenii vor trebui să demonstreze că ştiu să utilizeze calculatorul, este programată pentru perioada 19-29 aprilie.

Potrivit noii structuri a examenului de bacalaureat, elevii care termină anul acesta liceul vor susţine, în premieră, o probă de evaluare a competenţelor digitale. Tocmai pentru că este vorba de o noutate, reprezentanţii Ministerului au decis să vină în ajutorul liceenilor cu o simulare a probei, care va fi organizată mâine în toate unităţile de învăţământ din judeţ. Liceenii vor trebui să demonstreze că ştiu să folosească Internetul, dar şi softurile pentru redactare şi calcul instalate pe un computer.

Calculatoare insuficiente
Pentru că şcolile nu au însă suficiente calculatoare pentru toţi cei care ar trebui să participe la evaluare, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu au decis ca simularea să fie organizată în două serii, de la orele 13.00, respectiv 15.30. Aceştia dau însă asigurări că toţi elevii care doresc vor avea acces la aplicaţie în zilele următoare. „  Fiecare şcoală are între două şi patru reţele de calculatore, iar fiecare astfel de reţea poate avea până la 25 de calculatoare. Tocmai pentru că nu sunt suficiente, am decis gruparea elevilor în două serii. Cei care nu apucă mâine să îşi testeze abilităţile vor putea să o facă şi zilele următoare, întrucât aplicaţia va rămâne în şcoli şi în zilele care vor urma“, a explicat Constantin Gorun, inspector şcolar general.

Elevii, derutaţi de schimbările apărute
În şcoli însă, elevii nu par a fi puşi la punct cu toate informaţiile şi, mai mult, se arată extrem de nemulţumiţi de decizia de introducere a probei. „ Noi ştiam că simularea se va face doar mâine, iar cei care vor participa vor fi aleşi prin tragere la sorţi. Fiind vorba de o probă nouă, la care vor fi testaţi cu toţii, este bine ca toţi să participăm şi la simulare. Oricum, este aberant să se facă tot felul de experimente pe noi, prin modificările acestea de la an la an. În plus, nu mi se pare corect ca noi, care suntem la filologie şi am avut doar câte o oră de informatică pe săptămână timp de patru ani, să susţinem această probă“, ne-a spus Nicoleta Mariana Turică, una dintre elevele de clasa a XII-a, a cărei părere este însă susţinută de mare parte dintre colegi. În judeţul Sibiu sunt, în momentul de faţă, 3.975 de elevi în clasa a XII-a.

BAC-ul începe în februarie
Prima sesiune a bacalaureatului din acest an va începe la jumătatea lunii februarie, cu proba orală la limba şi literatura română. Aceasta se va desfăşura între 15 şi 17 februarie, urmând ca în următoarele două zile să aibă loc proba orală la limba maternă. A treia probă este cea de evaluare a competenţelor digitale, iar între 31 mai şi 4 iunie este programat examenul la limba modernă. Probele scrise vor avea loc în perioada 28 iunie-2 iulie.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite