Sibiu: Elena Dănilă consideră că mişcarea e importantă la orice vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Dănilă
Elena Dănilă

Sibianca se implică în tot felul de activităţi care implică mişcare şi încearcă să atragă spre acest lucru cât mai multe persoane cu care intră în contact.

Profil
Născută: 5 mai 1946, sibiu
Studii: Şcoala Generală Răşinari
Familie: Văduvă, are o fată şi două nepoate

Elena Dănilă este o persoană extrem de activă, care încearcă să imprime dragostea  pentru mişcare tuturor persoanelor, dar în special celor trecute de prima tinereţe. După zeci de ani de muncă în domeniul confecţiilor, sibianca a devenit, odată ce s-a pensionat, membru al Clubului de Aur de la Crucea Roşie Sibiu, iar acum coordonează proiectul „Zona de mişcare“, destinat tuturor vârstnicilor care îşi doresc sa rămână sănătoşi, activi şi implicaţi în comunitate. Spune că a descoperit pe propria piele beneficiile mişcării şi recomadă tuturor să aibă o viaţă cât mai activă. „ Totul a început acum zece ani, când m-am pensionat. Aveam foarte mult timp liber şi simţeam că ceva îmi lipsea. Într-o zi, când treceam prin pasajul de la Dumbrava, am văzut un afiş despre diferite activităţii ale Crucii Roşii, care m-a atras imediat. Am fost primită cu foarte multă căldură şi de atunci am participat la tot felul de evenimente alături de ei, de la proiecte umanitare la tot felul de activităţi de socializare“, povesteşte sibianca.

Un nou început
Activităţile în care s-a implicat au însemnat şi un nou început pentru Elena Dănilă, o nouă modalitate de a descoperi viaţa şi frumuşeţile ei. A aflat ce înseamnă să mergi într-o tabără şi a zburat, pentru prima dată în viaţă, cu avionul. „ Am descoperit lucruri inedite, la care nu am avut acces în tinereţe.  A fost ceva extraordinar să dorm în cort, în cadrul unei tabere din 2008  şi totodată să am posibilitatea, la vârsta mea să zbor cu avionul. Acest lucru s-a întâmplat în 2009, când am mers în Italia, la un schimb de experienţă. A fost ceva excepţional. Dacă nu le-am aflat în tinereţe, spec ca măcar acum să am posibilitatea să descopăr cât mai multe lucruri noi“, spune Elena Dănilă, pe care vârsta nu a împiedica-o să înveţe să navigheze pe internet sau să poarte discuţii pe messenger.. „Îmi place să citesc presa şi să discut cu prietenele pe messenger. Pentru mine, toate aceste noutăţi însemnat extrem de mult“, a completat sibianca.

Coordonează „Zona de mişcare“
Acum, Elena Dănilă este coordonatoarea unui nou proiect care se adresează tuturor vârstnicilor peste 55 de ani şi care se va desfăşura în Sibiu, începând din luna aprilie. „«Zona de mişcare» îşi propune să scoată din casă un număr cât mai mare de vârstnici, care au astfel un spaţiu în care se pot mişca organizat şi pot socializa. Programul va include gimnastică de întreţinere, drumeţii, dans şi activităţi non-formale, care vor contribui la menţinerea unui tonus active şi la păstrarea mobilităţii celor care se vor înscrie în proiect. Activităţile vor avea loc din 12 aprilie, la casa de Cultură a Sindicatelor, iar participarea este gratuită. Acest proiect este extreme de interesant întrucât, la fel ca tinerii, şi cei în vârstă au nevoie de un program de mişcare“, argumentează sibianca.

Întrebări şi răspunsuri
Ce efecte are mişcarea asupra dumneavoastră?

Mă simt mult mai tânără, mai plină de viaţă şi de speranţă. Mişcarea este extreme de utilă şi o recomand tuturor, indiferent de vârstă.
Ce vă mulţumeşte cel mai mult?
Îmi pare bine că acum pot să fiu de folos oamenilor, iar asta m-a determinat să mă implic în tot felul de activităţi. Nu am regrtat niciodată ceea ce am făcut şi sper să reuşesc, şi pe viitor, să fac cât mai multe.

Ce-i place
Aşa cum era normal, Elena Dănilă se declară îndrăgostită de tot ceea ce ţine de mişcare. „ Îmi place şi să citesc, să tricotez, să dansez sau să gătesc“, adaugă aceasta. 
Ce nu-i place
„Aici ar fi foarte multe lucruri de spus. Cel mai mult mă deranjează însă nepăsarea cetăţenilor, care nu ţin la curăţenia din oraş şi ignoră tot ceea ce este civic“, completează sibianca.



Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite