Sibiu: Doar 133 de profesori plătesc impozit pentru meditaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul acestora este într-o uşoară creştere faţă de anul trecut. Meditatorii spun că şi în acest domeniu se simte criza, fiind nevoiţi să scadă tarifele cu până la 20%. 

Pentru mulţi dintre dascăli, dar şi pentru diferite persoane care stăpânesc foarte bine o anumită materie, meditaţiile reprezintă o importantă sursă de venit. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Sibiu, anul acesta au înregistrat 133 de meditatori, numărul lor fiind într-o uşoară creştere faţă de anul trecut. „ Impozitul aferent calculat pentru cei 133 de profesori care şi-au declarat veniturile câştigate în urma meditaţiilor în 2009 este de 42.258 de lei. În 2008 au fost înregistraţi doar 116 meditatori, care au plătit un impozit aferent de 40.197 de lei“, ne-a spus Anca Şandru, purtător de cuvânt al DGFP Sibiu.

Muncesc „la negru“
Cu siguranţă însă, numărul meditatorilor este mult mai mare, însă pentru a nu li se impozita aceste venituri au decis sã nu le declare la finanţe. De acest lucru sunt conştienţi şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, care spun că nu au cum să controleze situaţia. „ Noi nu putem gestiona profesorii meditatori. Consider însă că ar fi o dovadă de fair-play din partea dascălilor care prestează această activitate să o declare şi să plătească impozit pentru banii primiţi, dat fiind faptul este o sursă de venit suplimentară“, ne-a spus Constantin Gorun, inspector şcolar general. De teamă să nu fie acuzaţi de evaziune fiscală, majoritatea profesorilor se feresc să vorbească despre subiect, dar spun că nu este firesc să plătească un astfel de impozit. „ Este o chestiune cu două tăişuri. Asta pentru că, odată ce câştigăm nişte bani în plus, putem considera normal să se plătim impozit pentru ei. Pe de altă parte însă, salariile sunt foarte mici, iar meditaţiile completează, într-un fel, aceste venituri insuficiente“, ne-a spus Steliana Chima, care oferă meditaţii de germană.

Au scăzut tarifele

Fie că plătesc sau nu impozit, profesorii meditatori au fost şi ei afectaţi de criza economică, fiind nevoiţi să scadă tarfiele pentru meditaţiile oferite cu până la 20%. Chiar şi aşa, cererea este într-o continuă scădere, spun aceştia. Preţul unei şedinţe diferă de la o materie la alta, cele mai scumpe fiind la limbi străine, matematicã şi română, care sunt şi cele mai solicitate.  Profesorii sibieni care oferă meditaţii şi-au adaptat oferta la situaţia economică, preţurile fiind, în medie, cu 5 lei mai mici faţă de anul trecut. De exemplu, două ore de meditaţie la matematică sunt tarifate începând de la 20 de lei, la limba şi literatura română costurile meditaţiei încep de la 25 de lei, la engleză, de la 8 lei pe oră, iar la germană, de la 10 lei ora.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite