Sibiu: Din propagandist socialist, în prima linie de revoluţionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Rusu, chiar langa blocul unde era sa fie împuşcat la revoluţie.
Vasile Rusu, chiar langa blocul unde era sa fie împuşcat la revoluţie.

Fost propagandist ceauşist, Vasile Rusu a fost vicepreşedinte al frontului la revoluţia de la Sibiu din 1989. La două decenii de la revoluţie, profesorul explică de ce mulţi oameni sunt nostalgici după epoca ceauşistă.

În perioada ceauşistă, Vasile Rusu a fost profesor de limba şi literatura română dar a avut şi numeroase funcţii de partid. Recunoaşte cu sinceritate că era propagandist şi spune că a fost fidel regimului cât timp regimul a fost fidel poporului. Scria poezii împotriva asupritorilor şi pe 16 decembrie, imediat după izbucnirea răzmeriţei la Timişoara, a avut curajul de a scrie pe tablă elevilor din clasele a VIII-a următoarele versuri. „În zadar te zbaţi şi-asudă / Fruntea-şi galbenă ca ceara / N-ai să poţi lega cu lanţuri / Primăvara“. Atunci avea vârsta de 53 de ani. „Eram pe atunci profesor la Şcoala Mihai Eminescu din Sibiu, unde am predat 20 de ani. Le-am dat ca temă de vacanţă elevilor de a VIII-a să analizeze această strofă şi să-mi spună apoi ce au înţeles. Trebuia să fiu foarte dibaci, să nu mă prindă. Era o situaţie de saturaţie de tot ce era Ceauşescu“, povesteşte Vasile Rusu.

I-a învăţat pe revoluţionari „Desteapta-te, române!“
Locuia în zona Pieţei Rahova şi pe 21 decembrie a ieşit cu o pancartă să se alăture şuvoiului masiv de manifestanţi care veneau pe bulevardul Mihai Viteazu. Pe pancartă era lipită poezia lui Andrei Mureşanu, „Desteapta-te, române!“. „I-am dat-o unui băiat şi el citea versurile ca oamenii să le înveţe în timp ce treceau pe lângă el. Când am ajuns pe strada Semaforului, fiul meu care era printre oameni a dat tonul şi toată mulţimea de revoluţionari a început să cânte «Desteapta-te, române!»“, declară omul.

Chiar atunci a fost în pericol de a fi linşat de revoluţionari, din cauza hainelor care-l asemănau unui securist. „A venit cineva la mine şi mi-a spus că sunt în pericol, să părăsesc locul pentru că oamenii mă consideră ofiţer de securitate. Eu nu sunt fricos de felul meu, nu am vrut să plec, dar încet-încet m-am retras spre trotuar, în caz că vor să mă bată. În acea clipă se petrece o minune. Un tânăr a ridicat mâna şi a strigat: «Să trăiţi, domnule profesor Rusu, că sunteţi alături de noi». De atunci am trecut în fruntea coloanei alături de alţi patru inşi“, îşi aminteşte profesorul Rusu.


„Trebuia să păstrăm ce a fost bun în socialism!“
„Concepţia mea istorică este că nu există regim perfect. Trebuie să judecăm corect şi să culegem tot ce a fost bun în regimul comunist şi să unim cu ceea ce e bun în regimul capitalist. Nemulţumirea mea faţă de noii conducători este că au înstrăinat bogăţia ţării. Justiţia este injustă, învăţământul de acum este mult sub nivelul celui de atunci. Înţeleg de ce există nostalgici“, a precizat Vasile Rusu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite