Sibiu: De Dragobete, şi animalele împăiate se iubesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Căloiu îi explica nepoatei sale despre animalele expuse.
Ioan Căloiu îi explica nepoatei sale despre animalele expuse.

Expoziţia „El şi ea în lumea vie“ a fost vernisată la Muzeul de Istorie Naturală Brukentha. Luna dragostei le-a dat curatorilor de la muzeu ideea de a prezenta cupluri şi familii din regnul animal şi vegetal.

Sibienii au fost atraşi lângă vitrinele cu păsări, insecte şi melci.

Bunici cu nepoţii de mână dar şi tineri curioşi au venit la vernisajul expoziţiei „El şi ea în lumea vie“ de la Muzeul de Istorie Naturală Brukenthal pentru a vedea cele peste 90 de specii de plate, insecte şi animale. „Au venit aproximativ treizeci de vizitatori la vernisaj. Expoziţia este în primul rând pentru copii, dar poate vin şi cupluri la muzeu, de ziua îndrăgostiţilor“, a declarat Ana-Maria Mesaroş, curator la Muzeul de Istorie Naturală Brukenthal şi unul dintre coordonatorii expoziţiei.

Plante, insect, reptile, păsări şi mamifere au fost cuplate de Dragobete pentru a sărbători dragostea în natură şi pentru a reaminti sibienilor că nu numai oamenii trăiesc în cuplu, ba chiar de multe ori copiază comportamentul animalelor. Ana-Maria Mesaroş a adăugat că această expoziţie inedită şi-a propus să demonstreze că şi animalele, ca şi oamenii, împart un suflet. „Există numeroase teorii privind evoluția și originea vieții, dar cert este că majoritatea organismelor iau naștere de la un el și o ea. Noțiunea care definește această bogăție de forme este cea de dimorfism sexual, pe scurt masculinitate și feminitate. Muzeul de Istorie Naturală vă invită să descoperiți aceste diferențe“, a precizat Ana-Maria Mesaroş.

La realizarea expoziţiei au contribuit Ghizela Vonica, Gabriela Cuzepan şi Ana-Maria Mesaroş, tinere curatori ai muzeului care au depus sute de ore de muncă de documentare. “Cel mai greu a fost să stabilim cuplurile în cazul şopârlelor. Exponatele sunt foarte vechi, unele de dinainte de 1800, astfel încât ne-am ajutat de documentele însoţitoare”, a precizat Ana-Maria Mesaroş.

Păuniţa de la începutul secolului al XIX-lea, expusă în premieră de muzeu, cocoşii de munte, bufniţele, scoicile, atlasele de botanică, insectele dar şi raţele sunătoare, considerate printre cele mai drăgăstoase animale i-au ţinut pe sibieni minute în şir în faţa vitrinelor. „Am aflat de vernisaj din ziarul dumneavostră, de fapt nepoţica de opt ani a văzut ştirea şi a zis să venim. Nouă ne plac foarte mult animalele şi această expoziţie este foarte interesantă“, a declarat Ioan Căloiu, pensionar.

Muzeul de Istorie Naturală nu este la prima expoziţie inedită, anul trecut găzduind o prezentare de reptile vii. După încheierea expoziţiei temporare „El şi ea în lumea vie“ la sfârşitul lunii martie, curatorii muzeului vor pregăti o amplă expunere de plante medicinale.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite