Sibiu: Cosmin Maftei: ”În baschet câştigă echipa cu moralul ridicat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De şase ani, Cosmin e baschetbalist la echipa de juniori CSU Sibiu şi visează să joace tot la Sibiu, la echipa mare, sau la Elba Timişoara. Echipele lui de suflet îşi dispută astăzi meciul decisiv, pentru calificarea în următorul tur al play-off-ului. 

Are doar 18 ani, dar e mai matur decât anii pe care-i afişează. Dragostea pentru sport l-a făcut mai ambiţios şi mai puternic. Nu trece o zi fără antrenament şi multă muncă. Aşa s-a obişnuit încă de la 8 ani. „Eram singur în curtea şcolii, îmi plăcea să joc fotbal, dar mă plistiseam să şutez singur. Aşa m-am gândit să iau mingea de baschet în mână“, spune Cosmin Maftei.

Acum numără 10 ani de baschet la activ ani în care nu a lăsat nici şcoala deoparte. „Părinţii mei au insistat să fac şcoală, sportul merge şi pe lângă. Când termin liceul mă gândesc să fac Facultatea de Psihologie sau Relaţii Internaţionale. Asta nu înseamnă că nu mi-aş dori, de pildă, să antrenez, să îi fac pe tineri să iubească sportul“, adaugă Cosmin.

A vrut să renunţe

Cei 10 ani de baschet nu au fost mereu „roz“ pentru Cosmin Maftei. Ca orice sportiv a avut momente în care era să clacheze. Acum doi ani a vrut să renunţe, nemulțumit fiind de sine şi demoralizat de jocul pe care îl făcea. „Antrenorul Mihai Corui este omul căruia îi datorez foarte mult. El a fost cel care m-a încurajat extrem de mult, a fost alături de mine şi m-a făcut ceea ce sunt în baschet. Niciodată nu îi voi putea mulţumi îndeajuns“, spune Maftei.

Între timp, tânărul se pregăteşte pentru meciul pe care echipa de juniori în va disputa duminică, acasă cu Bistriţa. „Sper să fie bine. Săptămâna trecută am jucat în deplasare cu Gaz Metan Mediaş şi, deşi aveau un avans de 17 puncte, ne-am revenit, dar pe final ne-am pierdut”, spune Cosmin. Echipa mare îi sprijină foarte mult pe juniori. „Mereu vin la meciurile noastre. Dintre ei îmi place foarte mult Earl Brown. Este un jucător care pune mult suflet în joc. E un jucător de excepţie“, spune Maftei.

În meciul din această seară Cosmin speră ca Sibiul să facă un joc frumos. „Sper ca băieţii noştri să joace cu cap, să nu se grăbească şi nici să nu se precipite pe finalul meciului“, adaugă Cosmin.

Psihologia baschetului

Cosmin Maftei îşi face deja planuri de viitor. Ar alege Facultatea de Psihologie pentru că îi place la fel de mult ca şi baschetul. „Toate echipele se antrenează, cu toţii cunoaştem tehnica, dar în baschet câştigă echipa care are moralul mai ridicat. Aşa va fi şi meciul de astăzi, CSU Sibiu – Elba Timişoara.“, mărturiseşte Cosmin.

Tot el susţine că adversarii, din această seară, ai echipei de baschet sibiene, sunt de excepţie iar meciul va fi unul foarte greu. „Ambele echipe sunt montate, joacă totul sau nimic în seara aceasta, iar psihicul va fi el care va face diferenţa. Va merge mai departe echipa  care are moralul mai ridicat“, spune juniorul. Chiar dacă e sibian, recunoaşte că simpatizează foarte mult şi echipa Timişoarei. „Am auzit că timişorenii pun mult suflet în joc, sunt o echipă completă şi jocul lor este unul de excepţie. Va fi un meci frumos.“, adaugă Cosmin Maftei. 

Ce-i place

„Îmi place foarte mult să ascult muzică, să vizionez filme, să mă plimb în parc, să stau cu prietenii, pentru că ei sunt cei care mă încarcă pozitiv“, spune Cosmin Maftei. 

Ce nu-i place

„Nu îmi place trezitul de dimineaţă, gropile din oraş şi urăsc dezinteresul pentru sport, al sibienilor. Păcat, pentru că posibilităţi ar fi, bani nu sunt. Ce-i drept, Sibiul este oraş al culturii, nu al sportului“, completează tânărul baschetbalist.

Întrebări şi răspunsuri

Te-ai născut în Galaţi, ai de gând să te întorci acolo?

Îmi place foarte mult oraşul, e locul în care m-am născut şi e normal să ţin foarte mult la el. Merg din când în când pentru că am rudele acolo, dar aştept să se mute ele în Sibiu.

Ce oraşe din ţară te-au vrăjit?

Mi-a plăcut Târgu Mureş, dar îmi place însă şi Sibiul. Sper să vizitez în curând zona Bucovinei, să văd mânăstirile din acea zonă, dar şi Transfăgărăşanul. Nu am avut ocazia să îl văd încă“

Profil

Născut: 4 ianuarie 1992, Galaţi

Studii: elev, clasa a XI, Colegiul Naţional Pedagogic Andrei Şaguna, Sibiu

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite