Sibiu: Ciobanii au pus mieii la îngrăşat, pentru Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mieii sunt „răsfăţaţi“ cu hrană consistentă, de bună calitate
Mieii sunt „răsfăţaţi“ cu hrană consistentă, de bună calitate

Cum Paştele este foarte devreme anul acesta, iar oile au început să fete abia spre sfârşitul lunii februarie sau chiar începutul lunii martie, crescătorii de ovine din Sibiu s-au hotărât să vină în ajutorul mieilor cu un meniul special.

Animalele primesc în aceste zile mâncare le discreţie, pentru a lua câteva kilograme în plus până la sărbătoarea Paştelui, care se apropie cu paşi repezi. Crescătorii de ovine dau asigurări că este vorba de produse 100% naturale, iar efectul nu poate fi decât unul benefic. „ Mieii primesc, la discreţie, cereale şi suplimente proteice din şrot de soia sau de floarea soarelui. Au un ţarc special, unde se pune această mâncare, iar ei se pot hrăni ori de cât ori au nevoie. În plus, ei primesc doar fân din lucernă de cea mai bună calitate“, ne-a spus Alin Borţan, şeful unei ferme din Valea Viilor.

„Răsfăţ“ şi pentru oi
De un regim special beneficiază în această perioadă şi oile, care, fiind în perioada de lactaţie, au nevoie de hrană cât mai consistentă. „Deoarece iarna s-a prelungit foarte mult, iar oile nu au parte de iarbă, este foarte important ca acestea să primească furaje umede, de bună calitate, pentru a da un lapte cât mai bun. În plus, ele trebuie tunse, astfel încât mieii să nu înghită lână“, spune Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Sibiu.
 
20 de lei kilogramul de carne
Acesta dă asigurări că oferta de miei va satisface anul acesta toate cerinţele, însă crede că puterea de cumpărare a oamenilor va fi mult mai scăzută decât în anii trecuţi. „ Pe piaţa internă, s-a vehiculat ideea că nu vor fi miei suficienţi pentru sărbătoarea paştelui. Pot să afirm cu certitudine că ciobanii au suficienţi miei pentru a acoperi cererea, însă cred că piaţa nu va putea absorbi întreaga noastră ofertă, iar puterea de cumpărare va fi extrem de scăzută, din cauza crizei, care afectează deopotrivă şi crescătorii şi consumatorii“, a mai spus Marcel Andrei.
Unul dintre motivele pentru care ciobanii ar putea rămâne cu mieii nevânduţi este şi preţul cu carnea va fi scos pe piaţă, cu aproximativ trei lei mai mare decât anul trecut. „ Noi estimăm că un preţ corect este de 20 de lei/kilogram. Dacă am vinde sub această valoare, nu ne-am scoate noi costurile. Numai furajele pe care le-am dat oilor, din decembrie, fără alte costuri, se ridică la 160 de lei pe cap de oaie“, a completat marcel Andrei.

60.000 de miei sacrificaţi
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterniare şi pentru Protecţia Animalelor, sacrificarea mieilor va începe în ultimele zile ale lunii în curs. Aceştia estimează că, în cele zece zile în care este permisă tăierea, vor fi sacrificaţi aproximativ 60.000 de miei, ceea ce înseamnă aproximativ 6.000 de miei în fiecare zi.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite