Sibiu: Cei mai mari cozonaci din ţară se fac la Şura Mică (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Şura Mică, se lucrează la foc continuu în aceste zile
La Şura Mică, se lucrează la foc continuu în aceste zile

Familia Şchiopotă este vestită pe plan naţional pentru cozonacii „la metru“, pe care îi prepară după o reţetă tradiţională.

Miros de coajă de lămâie, vanilie şi zahăr caramelizat îţi întâmpină simţurile de îndată ce treci pragul porţii familiei Şchiopotă din comuna Şura Mică, judeţul Sibiu. Cunoscuţi în întreaga ţară pentru cei mai gustoşi  şi mai lungi cozonaci,  cei Elena şi Nicolae Şchiopotă lucrează la foc continuu în aceste zile, pentru a face faţă valului mare de comenzi pentru sărbătoarea Paştelui. „Maeştrii“ cozonacilor lucrează după o reţetă tradiţională, pe care o păstrează cu sfinţenie de 17 ani, de când s-au apucat de mica lor afacere. Chiar dacă reţeta a rămas aceeaşi, Elena Şchiopotă şi-a perfecţionat, de-a lungul timpului modul de a împacheta bunătăţile care îi ies din mâini. „ La început, îi împachetam într-o singură direcţie. Apoi mi-am dat seama că, împachetând de la ambele capete, înspre mijloc, ies mult mai bine şi nici nu se crapă“, explică aceasta.

Ca la mama acasă
Cei doi soţi coc bucatele în tăvi pe măsură, cumpărate de saşii care au plecat în Germania, cărora le-au modificat dimensiunile „ Pe vremuri, doar saşii avea tăvi atât de lungi, de un metru. După ce le-am cumpărat însă, le-am tăiat la 67 de centimetri, pentru că aşa lucrăm mai uşor cu ele“, completează doamna Elena. Chiar şi aşa, cozonacii de la Şura Mică rămân tot cei mai mari din ţară.


Cozonacii care ies din mâinile celor doi sunt frumoşi şi rumeni, exact „ca la mama acasă“. Iar şoţii Şchiopotă garantează că pot fi păstraţi fără probleme, chiar şi două săptămâni. „ Niciodată nu am folosit alte ingrediente decât cele naturale. În plus, după ce-i scoatem din cuptor, niciodată nu îi ambalăm, pentru că s-ar face ca guma de mestecat“, explică Elena Şchiopotă. „ Secretul pentru care rămân proaspeţi atâta timp stă într-o compoziţie specială, cu care îi ungem când sunt fierbinţi. Este făcută din ulei, apă şi zahăr“, o completează domnul Nicolae.
Pentru că afacerea le merge cum nu se poate mai bine, cei doi soţi nu lucrează decât la comandă, cu ingredientele clientului. Iar comenzile s-au făcut cu mult timp înainte, de către cei care au vrut să aibă un astfel de cozonac pe masa de Paşte. „ Avem foarte multe cereri pentru Paşte şi doar câteva zile la dispoziţie. În medie, facem cam 100-150 de cozonaci pe zi, dar şi aşa, tot n-am putut să luăm toate comenzile. Am avut cereri chiar şi din Spania, Italia sau Germania“, ne-a spus doamna Elena.

Cei mai mari cozonaci se fac la Şura Mică

Clienţi fideli
Mulţuimiţi de produsele oferite de cei doi, clienţii revin în fiecare an, în special în preajma sărbătorilor. Nicolae Şchiopotă spune că sunt mulţi pe care îi serveşte chiar din primul an în care s-a apucat de afacere. „ Sunt extrem de buni, cred că domnul Nicolae are un secret, pentru că altfel nu se explică gustul acesta atât de special. În plus, sunt oameni de cuvânt, care  îşi respect întotdeuana promisiunile şi nu ne lasă niciodată fără cozonaci de sărbători. Nu ştiu ce ne-am face fără ei“, ne-a spus Paraschiva Zanf(58 ani), una dintre clientele fidele. 


Acesta este şi unul dintre principalele motive pentru care cei doi soţi nu renunţă la prepararea bunătăţilor, care le-au adus şi faima. „ Suntem bătrâni, munca este foarte grea, dar oamenii nu ne lasă să renunţăm. Când văd clientul mulţumit, uit de toată oboseala şi de toate problemele. Iar când pui suflet în ceea ce faci, nu are cum să nu iasă bine“, completează Nicolae Şchiopotă.
Pentru fiecare cozonac, oamenii plătesc doar nouă lei, pentru munca celor doi maeştri, la care se adaugă costurile ingredientelor. În total, un cozonac cât trei se ridică la aproximativ 30 de lei.

image
image

Reţeta miraculoasă
Pentru un cozonac de trei ori mai mare decat unul cumparat din magazine, aveti nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram de făină, 400 grame zahăr, 140 mililitri ulei, 2 plicuri vanilie, 1 linguriţă sare fină, o linguură coajă de lămâie, cinci ouă, 50 grame drojdie proaspătă, 1/2 litri lapte, două fiole de esenţă de rom, 350 grame nucă măcinată, o lingură de gărsime.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite