Sibiu: Campion mondial de TaeKwon-Do operat la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmin Oprescu are 24 de ani, este din Călan, Hunedoara, şi deţine numeroase titluri de campion. El s-a operat de ruptură de ligament la piciorul drept şi graţie unui doctor sibian va putea face în continuare sport de performanţă.

Este vicecampion mondial la categoria minus 71 iar în 2008 a fost declarat cel mai bun senior din lume la Cupa Mondială din Italia. Joi, 15 ianuarie, el a fost operat la piciorul drept la o clinică privată din Sibiu de dr. Radu Fleacă. „Ligamentul încrucişat mi s-a rupt la o pivotare mai puternică, culmea, la un meci de fotbal cu băieţii. Dar el deja era slăbit. În decembrie am fost în Argentina la Campionatul Mondial şi după primele 20 de secunde din primul meci, mi-a sărit genunchiul. Doctorul mi-a zis că dacă vreau să mai fac sport de performanţă, trebuie să mă operez”, a declarat Cosmin. A ales să se opereze la Sibiu la sfatul unui prieten sibian, campion de TaeKwon-Do, de asemenea, care a avut şi el aceeaşi problemă cu genunchiul. „Sunt foarte mulţumit, doctorul mi-a zis că după şase luni de recuperare pot să intru în sala de antrenamente. Operaţia şi cele câteva zile de spitalizare m-au costat 2.700 de lei”, a explicat Cosmin.

Supărat pe statul român
Cosmin Oprescu face TaeKwon-Do de la vârsta de zece ani, după alţi trei în care a făcut gimnastică.  „Acesta era singurul sport cu care puteam ieşi din oraşul ăla. Cu fotbalul nu puteam să fac nimic, echipa de fotbal era într-o divizie inferioară, aşa că am mers pe TaeKwon-Do”, a spus tânărul. Cosmin nu s-a mulţumit cu titlurile sale şi a făcut facultatea de Educaţie Fizică şi Sport iar în anul şcolar 2008-2009 a fost profesor de sport. „Anul ăsta am refuzat să mai merg să mă milogesc la inspectorat pentru un post de profesor. Ce face statul ăsta pentru campioni? Îi lasă să moară de foame. Nici acum, la operaţie, statul nu mi-a dat niciun ban, am primit doar de la federaţie 800 de lei. La competiţii când merg să reprezint România, merg pe banii mei, numai părinţii câte sacrificii au făcut ca să pot să ajung la concursuri. Bine că ne trebuie terenuri de golf dar nu ştim să ne respectăm campionii”, a spus supărat Cosmin. 

Nicio recompensă  financiară
Cosmin acuză Agenţia Naţională pentru Sport că face discriminări în recompensarea sportivilor. „Pentru că TaeKwon-Do nu este sport olimpic, nu am primit niciodată un ban. Olimpicii au rentă viageră, noi nu. Şi olimpicii nu au mereu rezultate. Noi muncim la fel de mult, dar noi nu primim decât diplome”, a mai declarat Cosmin. Nu vede niciun orizont pentru momentul când nu va mai face sport de performanţă şi se gândeşte să emigreze. „Ce poate face un campion în ţara asta după ce se retrage? Să se angajeze în construcţii? Nu ştiu, cred că o să plec afară şi o să încerc să-mi deschid clubul meu”, a încheiat Cosmin. 
 
Încă un titlu şi apoi se retrage
Cosmin vrea să se recupereze rapid şi să se reapuce de antrenamente pentru ca la sfarşitul anului să participe la Cupa Mondială de la Las Vegas. „Chiar dacă am trecut la o categorie superioară, de la minus 71 la minus 80, o să câştig tot. Asta vreau, să mai ies o dată campion mondial şi apoi mă las”, a precizat Cosmin.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite