Sibiu: Buget mai mare judeţul Sibiu în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Sibiu a făcut public azi bugetul pe care îl are la dispoziţie anul viitor, acesta fiind sensibil mai mare decât cel pe 2009. Creşterea bugetară se datoarează aproape în exclusivitate banilor care vin din fonduri europene pentru reapraţiile şi modernizările de drumuri.

Sibiul se poate lăuda că o să aibă o creştere bugetară că va avea în 2010 un buget mai mare cu 31.000.000 de lei, conform proiectului pe care preşedintele Consiliului Judeţean Martin Bottesch, l-a făcut public azi la ora 12.00. Judeţul nostru va avea astfel la anul un buget estimat la 270,5 milioane de lei, faţă de 239,6 milioane cât a fost pentru anul în curs. Majorări importante sunt la capitolul transporturi, acolo unde au fosat alocaţi 70,4 milioane de lei, din aceşti bani, aproximativ 30,1 milioane de lei provenind de la programe din Fondul European de Dezvoltare Regională, sumă care a crescut de la 10 milioane în anul în curs la cea stipulată mai sus. Cei mai mulţi bani alocaţi din buget sunt şi la anul pentru asistenţă socială şi asigurări, adică aproximativ 103,8 milioane de lei, cu aproape 2 milioane mai mult decât în 2009. Sănătatea are alocat un buget triplu faţă de anil trecut, dar şi aici din totalul de 4,3 milioane de lei, aproximativ 2,7 milioane vin din fonduri europene. Bani în plus se vor duce şi spre cultură, care are un buget ce creşte de la 28,9 milioane de lei pe anul în curs, la 34,1 milioane de lei pentru 2010.  Consiliul Judeţean estimează că va încasa din taxe şi impozitre aproximativ 20 de milioane de lei, adică la fel ca şi în anul în curs. Preşedintele CJ Sibiu, a explicat şi faptul că veniturile din cotele defalcate din impozitul pe venit urcă de la 47,8 la 48,5 milioane de lei, iar cele defalcate din TVA cresc şi ele de la 59,56 la 60 de milioane de lei.

Salvamontul ajutat de CJ
Unul din serviciile subordonate CJ-ului, care va beneficia de un buget consistent, este serviciul Salvamont Sibiu. În schiţa iniţială de proiect, Salvamont avea alocată suma de 1,2 milioane de lei, dar pe proiectul aprobat suma a ajuns la 2,5 milioane de lei. Şeful Salvamont spune însă că de fapt CJ-ul nu face decât să acopere o gaură rămasă descoperită din cauza guvernanţilor. „Propunerea de buget s-a făcut la începutul lunii noiembrie, când aşteptam nişte bani de la minister, bani care nu au mai venit. Cheltuielile de capital sunt pentru investiţiile în realizarea sediului şi finalizarea bazei de la Bâlea“, a declarat directorul Serviciului Salvamont, Adrian David.

Buget generos pentru Pompieri

Faţă  de sumele alocate iniţial în proiectul de buget, care se ridicau numai la 405.000 de lei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă va primi de zece ori mai mult, adică 4.005.500 . Cei mai mulţi bani vor fi alocaţi proiectelor de dotare şi de dezvoltare a unul centru operaţional de urgenţă. “Vrem să facem la Sibiu un centru opraţional deştept, cum este la Târgu Mureş  sau Bucureşti. Noi am avut deja un proiect prin care s-a realizat construcţiile pentru acest centru, iar acum trebuie să îl dotăm cu echipamente.” a declarat maiorul Cosmin Balcu, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite