Sibiu: Andrei Marcovici s-a căsătorit la 4 ani, cu muzica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei face parte din Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu şi poate fi catalogat, fără să exagerăm, maestru în percuţie. Începând de la 4 ani, şi-a dedicat tot timpul muzicii. Mai întâi bătea în cratiţele mamei, iar acum este unul dintre cei mai de bază oameni ai Filarmonicii sibiene.



Andrei Marcovici este de departe unul dintre cei mai modeşti tineri de succes pe care i-a dat Sibiul. A crescut într-o familie care trăia efectiv din muzică, atât părinţii, cât şi bunicii fiind muzicieni de prestigiu. Nu putea face notă discordantă nici el, aşa că a urmat cursurile şcolii de muzică, iar apoi şi-a continuat studiile la Iaşi, la Facultatea de Muzică de acolo. Nu a rezistat mai mult de un an şi s-a decis să plece în străinătate, continuându-şi studiile la Universitatea din Wuppertal, Germania. „Am fugit cât am putut. Am ajuns în Germania şi am văzut diferenţa. Cea mai importantă, în acest domeniu, este legătura dintre student şi profesor. Acolo altfel discuţi, altfel îţi poţi permite să pui întrebări. Şi în plus, nu ştiu dacă mai trebuie să vorbim despre diferenţa de infrastructură a sistemului. Nu poţi compara“, spune Andrei Marcovici.


E trist când îşi aminteşte că la noi, oamenii sunt mai egoişti. “În ţară, mi s-a întâmplat de multe ori să îmi dau seama că nu mi s-a spus tot, nu mi s-au spus toate secretele. Oamenii sunt puţin mai egoişti aici”, adaugă percuţionistul. În plus, Andrei crede că în România oamenii din domeniul lui nu sunt suficient de bine informaţi şi nici interesaţi să fie mai buni. „Nu există aici concurenţă, pentru că sunt puţini muzicieni foarte buni. Şi poate, din acest motiv, nici cei care sunt nu vor să fie bine informaţi. În Germania tot timpul oamenii se informează, intră pe tot felul de site-uri să vadă ce mai e nou, ce a mai apărut, pentru a putea fi competitivi. Aici nu e chiar aşa”, adaugă Andrei Marcovici. Tot el spune că, în străinătate, la un concurs pentru un post de muzician se prezintă cel puţin 100 de concurenţi din care, cu siguranţă, 50 sunt foarte buni. La noi nu se prezintă niciodată mai mulţi de trei. „În străinătate este altă mentalitate. Totul e diferit şi simţi aceste diferenţe imediat ce ajungi la Budapesta. Nu trebuie să mergi mai departe”, spune percuţionistul.

Proiecte personale
Andrei Marcovici este mare iubitor al artei şi, pe lângă muzică, adoră arta fotografică, teatrul şi nu numai. Tocmai din acest motiv este implicat într-un proiect extrem de amplu, în care mari maeştrii din muzică, teatru, artă foto, film şi dans învaţă tineri studenţi sau elevi, secretele acestor domenii. “La Sibiu vin, în perioada 26 iulie – 8 august, la Icon Art’s, sute de tineri pentru a participa la acest proiect. Mă bucur că de 8 ani de zile reuşim să ţinem acest proiect”, mărturiseşte Andrei Marcovici. În plus, Andrei manageriază Orchestra de Tineret Sibiu, a cărui dirijor este renumitul Gabriel Bebeşelea, şi cântă muzică contemporană, jazz sau muzică veche, alături de tineri muzicieni în Ansamblul Icon Art şi în trupa Bourboun Jazz Unit, cu care concertează în cluburile sibiene.

Ce-i place
Adoră să lucreze la casa lui de la ţară, liniştea de acolo şi iubeşte zilele de relaxare în sânul familiei.

Ce nu-i place

Detestă faptul că în România se face mult rabat de la calitate, nu doar în domeniu lui, ci în toate domeniile.

Întrebări şi răspunsuri: 

Eşti mulţumit de ceea ce ai reuşit să realizezi până acum?
Pot spune că da, sunt liniştit, şi nu mai îmi doresc decât să fiu sănătos. Mă simt împlinit pentru că sunt căsătorit cu muzica de la 4 ani. Chiar pot spune că nu îmi lipseşte nimic.

Asta înseamnă că se câştigă bine din muzică?
Pot spune că eu câştig cât să îmi asigur un trai decent. Sunt mulţumit. Ştiu însă muzicieni, am chiar colegi, la fel de buni, dar care o duc mai greu.

Profil:
Născută: 29 noiembrie 1979
Educaţie:  Facultatea de Muzică, Wuppertal, Germania
Familie: căsătorit

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite