Sibiu: Alexandra Pâzgu: „Tinerii trebuie să ia atitudine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Pâzgu îşi doreşte să înfiinţeze un teatru alternativ.
Alexandra Pâzgu îşi doreşte să înfiinţeze un teatru alternativ.

Alexandra Pâzgu, una dintre cele trei tinere care stau în spatele târgului de handmade Bazart, afăcut teatrologia, scrie dramaturgie şi predă istoria teatrului la facultate.

Ea nu face bijuterii colorate precum Madi şi nu-i nici fata cu măsuţa de ceai, adică Mădă. Cu o experienţa deloc de neglijat în management cultural, Alexandra Pâzgu este cea care a pus la punct detaliile organizatorice. „Totul a pornit dintr-o nevoie personală, era necesară o astfel de atmosferă care nu exista până la Bazart în Sibiu. În august, la prima ediţie a târgului, a fost prima dată când s-a făcut un târg de handmade la Sibiu. Dar aici nu contează doar tranzacţiile, ci atmosfera, avem şi after party şi proiecţii“, povesteşte Alexandra Pâzgu. Nu au făcut târgul pentru bani, căci au mare noroc dacă ies pe zero la sfârşitul fiecărui eveniment. Ci pentru a sprijini tinerii talentaţi. „Vreau să încurajez tinerii creativi să se exprime. Târgul nu este pentru artiştii cunoscuţi, aceia au deja piaţa lor, ci pentru artiştii aflaţi la început de drum“, declară Alexandra.

A făcut multe activităţi voluntare
A urmat facultatea de teatrologie pentru că-şi dorea să împletească arta şi cultura. „Am început cu management cultural, am făcut treaba asta destul de mult şi mi-am dat seama că vreau să merg mai mult pe partea artistică“, povesteşte Alexandra care acum este masterandă la Scriere Dramatică în Târgu-Mureş. „Este o chestie destul de nouă la noi. Suntem pregătiţi să avem o voce autonomă, în ideea să regizăm textele pe care le scriem şi chiar să jucăm în propria noastră poveste. În această perioadă o să mă axez pe masterat şi pe proiectele de acolo. Spre exemplu, în prima sesiune vom avea o lectură publică în care vom citi texte scrise de noi“, explică tânăra. Este o persoană activă care nu numai că are multe idei, dar le şi finalizează. Printre lucrurile care o caracterizează, una dintre cele mai mari calităţi este natura sa voluntară. „Am făcut voluntariat o grămadă, la Teatrul Naţional, la festivaluri de teatru, festivaluri studenţeşti, la Sibiu 2007. Am încercat multe chestii, am întâlnit foarte mulţi oameni şi asta m-a ajutat să-mi dau seama ce vreau să fiu“, mai spune Alexandra cu pasiune.

Îi place să predea studenţilor
A făcut voluntariat timp de zece luni în Luxemburg unde a luat parte la diferite activităţi pentru tineret, a lucrat la proiecte de teatru pentru un an la Bruxelles şi a înţeles că dacă vrea să facă ceva în teatru, trebuie să facă acasă. „Făceam acelaşi lucru ca ei, numai că ei erau plătiţi iar eu nu, pentru că nu aveam cetăţenie“, spune Alexandra. Acum, pe lângă toate lucrurile pe care le are în program, mai şi predă la Facultatea de Teatrologie. „Predau istoria teatrului universal, dramaturgia spectacolului şi teoria şi practica spectacolului, sunt asistent colaborator. Îmi place asta, e ceva ce mi se potriveşte. Pentru că e o chestie de învăţare continuă, e ceva ce fac pentru mine“, încheie tânăra povestea.

Ce-i place
„Îmi place Chess Hostel, acolo este a doua casă a noastră, ai senzaţia de intimitate, te simţi ca şi cum ai merge la cineva acasă. Ador să merg prin librării, chiar dacă nu cumpăr mereu, să simt mirosul cărţilor. Îmi place foarte mult să călătoresc, cafeaua simplă şi ciocolata neagră“, declară Alexandru Pâzgu.
Ce nu-i place
„Sunt dezamăgită de tinerii de vârsta mea pentru că ei aşteaptă ca altcineva să facă, aşteaptă să li se dea. Când trebuie să facă şi ei ceva, întreabă ce le iese din asta. Trebuie să ia atitudine“, subliniază tânăra.

Întrebări şi răspunsuri
Ce-ţi doreşti cel mai mult?

Îmi doresc să am un loc, un spaţiu în care să pot face teatru. Adică teatru în locuri neconvenţionale.
Cum te vezi peste 5 ani?
Peste cinci ani nu ştiu, dar peste zece aş vrea să am un centru cultural sau un teatru alternativ, o casă a artelor.
Dar Bazart-ul cum îl vezi în viitor?
Nu ştiu cum va fi, cât va mai fi. Noi suntem mândri că acest târg este autonom, că n-a implicat nicio instituţie publică şi că am reuşit să-l facem independent.
De ce activitatea ta profesională îi implică pe apropiaţii tăi?
Îmi place să fac proiecte pentru prieteni. Eu nu pot să despart personalul de profesional, îmi place să fac lucruri cu oameni apropiaţi cu care am ceva de împărţit.

Profil
Născută:
16 august 1985, Sibiu
Studii: Facultatea de Teatrologie şi Management Cultural (2008); masterandă în anul I la Scriere Dramatică
Familie: Necăsătorită; are un frate

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite