Sibiu: Adi Neamţu trăieşte şi se hrăneşte din folclor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extrem de pasionat de ceea ce face, Adi Neamţu spune ca nu ar putea să renunţe niciodată la muzica populară. A scos trei albume şi a colaborat cu zeci de interpreţi şi ansambluri de renume.

Profil
Născut: 13 septembrie 1975, Sibiu
Studii: Liceul de Artă din Sibiu, student în anul II la Facultatea de Muzică  din cadrul Universităţii „Spiru Haret“ din Bucureşti.
Familie: căsătorit, are doi copii

S-a apucat de muzică în clasa a V-a, la îndrumarea învăţătoarei sale de la Şcoala nr. 8 şi s-a axat pe folclor datorită tatălui său. Adi Neamţu este unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi solişti instrumentişti din Sibiu, care a reuşit să se remarce pe plan naţional şi internaţional datorită pasiunii şi priceperii pe care le pune în ceea ce face. A câştigat primul său premiu din carieră la doar două săptămâni după ce s-a apucat de cântat, iar imediat după terminarea Liceului de Artă, a devenit membru al Ansamblului Folcloric „Cindrelul-Junii Sibiului“, unde activează şi în prezent. În paralel însă, şi-a făcut şi propria formaţie, cu care cântă la diferite evenimente în ţară şi în străinătate. „ Tatăl meu este un bun cunoscător de folclor şi el m-a îndrumat tot timpul pe această cale. Am ajuns să iubesc folclorul şi să «mă hrănesc» din acesta. Nu aş putea să renunţ la ceea ce fac, indiferent dacă aş mai câştiga sau nu din asta“, ne-a spus Adi Neamţu.  Tânărul interpret a început cu clarinetul şi fluierul, după care s-a specializat şi la taragot. Pentru a-şi întâri însă cunoştinţele şi a se specializa în domeniu, Adi Neamţu s-a înscris şi la Facultatea de Muzică, în prezent fiind student în anul II.

A scos trei albume
Calităţile sale i-au adus de-a lungul timpului zeci de premii, dar şi colaborări cu cele mai importante nume şi ansambluri folclorice din ţară, Nineta Popa, Puiu Codreanu, Mariana Anghel sau Veta Biriş fiind doar câteva dintre numele mari, alături de care sibianul a cântat. „ Una dintre cele mai frumoase colaborări de până acum a fost cea cu orchestra «Lăutarii» de la Chişinău, cu care am participat la mai multe festivaluri. Condusă de maestrul Nicolae Botgros, consider că aceasta este cea mai bună orchestră de muzică populară. Cât despre premii, cel de care îmi amintesc cu cel mai mare drag este Marele Premiu de la Festivalul «Ioan Drăgoi» de la Bacău, din anul 2003“, ne-a mai spus solistul. Până în prezent, Adi Neamţu a scos trei albume, a acompaniat la alte 284 şi speră să nu se oprească aici, după cum el înşuşi afirmă.

Planuri mari pentru viitor
Un împătămit al folclorului din Ardeal, interpretul vrea să realizeze un proiect prin care să culeagă tot ce se poate din zonele judeţului, pe care să le reunească pe mai multe albume. Chiar dacă ştie că are mult de muncă, el speră că totul va ieşi, până la urmă, ca la carte. „Folclorul din Mărginimea Sibiului, din Ţara Oltului, Valea Târnavei sau Valea Secaşelor este extrem e frumos şi cred că este necesar ca cineva să le reunească într-un astfel de proiect, pentru a rămâne pe viitor, poate chiar ca material didactic pentru cei care vor vrea să cunoască regiunea noastră. Sunt mulţi care nu cunosc această zonă şi vreau ca cei care vor să facă acest lucru, să aibă din ce afla“, a completat Adi Neamţu.
Î
Ce-i place
„În primul rând, îmi place să cânt. Pe lângă acest lucru, îmi mai place să merg la diferite meciuri de fotbal  şi mâncarea chinezească“, mărturiseşte Adi Neamţu.

Ce nu-i place
Sibianul spune că, în general, de ceea ce nu-i place, obişnuieşte să se ferească. „ În plus, totul în jurul meu pare foarte frumos, întotdeauna am încercat să fac tot posibilul ca lucrurile să meargă bine. Dacă trebuie totuşi să spun că ceva nu-mi place, acest lucru este politica“,a completat interpretul.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite