Sibiu: A renunţat la porci ca să crească melci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din satul Boarta a renunţat la agricultura tradiţională pentru a înfiinţa o fermă de melci.  Din păcate, după investiţii de ani de zile şi mii de euro proprietarii crescătoriilor de melci din judeţul Sibiu s-au trezit că nu au cui să vândă.

CITEŞTE ŞI:

Mâine, traficul de pe Valea Jiului va fi deviat pe Valea Oltului şi alte rute

Croitorul Casei Regale a vândut cea mai ieftină ţinută din carieră

În satul Boarta, din comuna Şeica Mare, Ioan Florian Nistor a deschis o fermă de melci acum aproape trei ani. A investit în ea aproape 4.000 de euro, bani strânşi la muncă în Italia şi Franţa. A auzit că ar putea fi o afacere bună, s-a informat de pe internet şi din cărţi, şi i-a dat drumul împreună cu tatăl lui. Acum are în fermă aproape 1,5 tone de melci, unul mai frumos ca altul, şi nu prea are cui să-i dea.

Promisiuni la vânzare

„Am tot avut promisiuni. Aici e problema, cu vânzarea, că nu avem cui să-i dăm. Am vorbit şi cu un prieten din Italia dar am doar promisiuni. Facem pe barba noastră, pierdem, pierdem, asta e!”, spune Florin. Un kilogram de melci, crescuţi bio, s-ar vinde pe piaţă la 2,5 euro. “I-aş da şi cu 2 euro dacă aş găsi. În Italia ţin minte că era 60 de euro o cuite de 40 de grame”, mai spune Florin Nistor. Dacă tot nu găseşte cumpărător, i-am propus fermierului sibian să-i mănânce, poate în loc de porc de Crăciun. „Niciodată! Şi să fie cei mai buni, nu m-aş atinge de ei!”, a venit răspunsul.

image

Francezii dau bani serioşi

În vreme ce francezii şi italienii ar plăti câteva zeci de euro pentru o masă în oraş bogată în melci, la Sibiu melcarii nu au cui să vândă nici pentru 2,5 euro kilogramul. Singura fabrică de procesare a cărnii de melc din zonă, cea de la Braşov, a rămas în pană de clienţi. “Oamenii nu au unde vinde pentru că noi aveam o înţelegere cu o firmă din China şi totul era aranjat să vindem toată producţia. Firma chineză parcă a amuţit, suntem în blocaj acum şi căutăm o alternativă. Avem mai multe întâlniri în perioada aceasta pentru a găsi clienţi noi”, a declarat Alexandru Coroiu, preşedintele Cooperativei Escar Prod din Braşov. În plus, o altă nemulţumire a melcarilor este legată de faptul că melcii nu sunt subvenţionaţi.



„O felderă de porumb e 10 lei. Una de melci este de trei ori mai scumpă”, Florin Nistor, 49 de ani, melcar

Nu au importanţă strategică

Reprezentanţii Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Sibiu spun că fermele de melci nu sunt subvenţionate pentru că aceasta este politica la nivel european. „Astfel de ferme nu sunt de interes strategic şi prin urmare nu sunt cuprinse în programele de finanţare europeană”, explică Ioan Budrala, directorul Direcţiei Agricole Sibiu.

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite