Sibiu: 30 de interlopi sibieni au fost trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douăzeci şi nouă de membri ai grupării infracţionale organizate „Lenis“ au fost trimişi în judecată la şase luni de la arestarea lor. Cu infracţiuni de crimă organizată, interlopii au ajuns în faţa judecătorilor Tribunalului Alba

Douăzeci şi nouă de membri ai unei grupări infracţionale organizate au fost trimişi în judecată la şase luni de la arestarea lor. Procesul în care aceştia sunt judecaţi pentru infracţiuni prevăzute de Legea 39/2003, respectiv Codul Penal al României a început luni, 14 decembrie, la Tribunalul Alba. 13 dintre inculpaţi, printre care liderii Marius Crăciun (24 de ani), Lucian Toma (30 de ani) şi Onoriu Raica (42 de ani) sunt închişi la Penitenciarul Aiud iar ceilalţi 16 sunt judecaţi în stare de libertate. Pentru infracţiunile comise aceştia vor primi pedepse cuprinse între 5 şi 20 de ani.

Din 2007 şi până în 2009 gruparea a săvârşit peste o sută de infracţiuni de constituire, aderare sau sprijinire grup infracţional organizat, şantaj, înşelăciune, violare de domiciliu, ameninţări, loviri şi violenţe, lipsire de libertate, tâlhărie, vătămare corporală gravă, ultraj contra bunelor moravuri, deţinerea fără drept a armelor albe şi de foc şi tentativă de omor. Pentru tentativă de omor sunt acuzaţi Mircea Urdea (26 de ani), Liviu Opriş (25 de ani), Sorin Burnete (21 de ani), Traian Neag (cel mai tânăr membru al grupării, 20 de ani) şi Florin Giurgiu, zis Calu (30 de ani), un tânăr de 20 ani fiind supus unei operaţii pe creier în urma unei bătăi administrate de inculpaţi iar un altul de 23 de ani fiind înjunghiat în centrul istoric al Sibiului pe 1 iunie anul curent.

Unii au făcut parte din grupul lui Constantin Tâmplaru, iar când acesta a intrat în puşcărie la începutul anului 2007, s-au ridicat şi au format noi grupuri. „Aceştia au polarizat în jurul câtorva lideri iar în perioada 2007-2008 s-a format prima grupare din membrii rămaşi în libertate după destructurarea grupării Tâmplaru şi Blaga“, a declarat subcomisarul Sebastian Veştemeanu, şeful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Sibiu.

Nucleul cel mai dur era constituit în jurul bodyguarzilor de la barul Lenis, Sorin Burnete, Sorin Giurgiu, Dragoş Gligor, Liviu Opriş, Cosmin Urdea şi Ioan Ghizăşan. Aceştia au avut peste 25 de dosare pentru violenţe, cele mai multe fiind închise cu „neînceperea urmăririi penale“ dar redeschise de poliţiştii de la Combaterea Crimei Organizate. „Zilnic erau bătăi, scandaluri, înjunghieri, lumea îşi închipuie că Sibiul este un oraş liniştit. De când i-am săltat pe ăştia, este mai linişte, dar infracţiunile de crimă organizată nu s-au terminat. Cad unii, se ridică alţii“, a mai spus Veştemeanu.

Poliţiştii au confiscat dintr-un apartament închiriat de Mircea Urdea şi Liviu Opriş peste 60 de săbii si numeroase alte arme albe şi cu gaz. Gruparea era atât de operativă încât, în cazul unei intervenţii, armele ajungeau din apartamentul depozit în mai puţin de 15 minute la toţi membrii.

Acesta este cel mai mare dosar de crimă organizată instrumentat la Sibiu. „Am început să lucrăm la acest dosar în octombrie 2008 şi a  fost o muncă de Sisif, în condiţiile în care banii au fost foarte puţini şi dotarea slabă. E cel mai mare şi complet dosar instrumentat la nivelul serviciului din 2003 până acum“, a precizat Sebastian Veştemeanu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite