Sibiu: 18 copii sunt suspecţi de HIV, hepatita C sau B

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev al clasei a opta,  al şcolii generale din localitatea Veştem, ajutat de un coleg, a înţepat cu un dispozitiv de măsurat glicemia, mai mulţi colegi de şcoală, în pauzele dintre ore. În total, 18 elevi  au fost testaţi de medicii Spitalului de Pediatrie din Sibiu, pentru a vedea dacă aceştia au contractat vreun virus.

Totul s-a petrecut în curtea şcolii generale din localitate. Unul dintre copii din clasa a opta a mers de dimineaţă la şcoală, cu un dispozitiv de măsurat glicemia şi care are şi un ac. Asta după ce luni seara, găsise pe stradă aparatul şi l-a luat acasă unde şi-a înţepat surioara mai mică.

„Am descoperit că 18 dintre copii din şcoală au fost înţepaţi, de către un elev de clasa a opta, cu un ac, după care acesta s-a înţepat şi pe el. S-a întâmplat în două dintre pauze“, spune directoarea şcolii, Liana Kovesi. Se pare că micuţului i s-a părut interesant,  şi a înţepat, fără să se gândească la repercursiuni, mai mulţi elevi atât din clasele primare, cât şi gimnaziale.


Imediat a fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică din Sibiu care a decis ca elevii înţepaţi să meargă la Spitalul de Pediatrie pentru a li se recolta probe biologice.  „Eram pe bancă împreună cu o colegă şi povesteam, iar un elev a venit şi m-a înţepat în mână de două ori“, povesteşte speriată una dintre eleve. Părinţii micuţilor au fost şi ei alarmaţi. „ Am fost sunaţi de la şcoală de învăţătoarea fiului meu care este în clasa a patra şi am venit de la serviciu direct aici. Aşteptăm să vedem exact ce s-a întâmplat“, spune Cătălina Vălţan.


Repercursiuni grave

Urmările ar putea fi catastrofale.  „Micuţii ar putea fi suspecţi de orice boală tansmisibilă pe cale sanguină, virusurile hepatitei B sau C, dar chiar virusul HIV, pentur că nu ştim, persoana care a folosit acel dispozitiv, ce are“, spune Adela Morar, purtător de cuvânt al DSP Sibiu. 

Oricum, copii vor primii tratament preventiv împotriva virusului HIV pentru că a fost solicitat Ministerul Sănătăţii. „Ministerul Sănătăţii a trimis către Sibiu deja dozele, în regim de urgenţă, iar acest tratament va ajunge în această seară (n.r. marţi) la Sibiu“, apreciază Adela Morar.


Rămâne de stabilit în zilele următoare, în urma probelor prelevate de la copii, dacă micuţii s-au infectat cu vreun virus, în urma înţepăturilor.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite