Sibiu: Peste 1500 de sibieni sunt și șomeri și angajați (update)
0Zece la sută din şomerii înregistraţi în judeţul Sibiu ar putea fi în situaţia de a primi ajutor de şomaj ilegal. În cel mai rău caz, câteva sute de şomeri sibieni ar putea fi puşi în situaţia de a returna banii încasaţi ilegal. Nici instituţiile sibiene nu sunt absolvite de vină.
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu a anunţat astăzi că aproape 1500 de sibieni s-ar putea regăsi în situaţia de a primi ajutor de şomaj fără a se încadra în rigorile legii.
Este vorba despre aproximativ 720 de şomeri care nu aveau dreptul la şomaj conform documentelor depuse, la care se adaugă alţi aproape 700 de şomeri care au contracte individuale de muncă înregistrate în timp ce primesc ajutor de şomaj. “Acest lucru m-a surprins foarte mult. Suntem în curs de a clarifica aceste situaţii împreună cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Poate fi o serie de greşeli de administrare a unor documente. Ori la noi, ori la AJOFM, ori falsificare de documente, ori se întâmplă ceva de la noi până la ei…” a declarat Francisc Szombatfalvi-Torok, directorul coordonator al ITM Sibiu. Situaţia menţionată se referă la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, moment în care în judeţul Sibiu se înregistrau 15.544 şomeri. Autorităţile sibiene au mai declarat că de la sesizarea încurcăturii au demarat imediat o anchetă pentru a descoperi cum de a fost posibilă greşeala.
UPDATE
Torok s-a grăbit!
De partea cealaltă, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu spun că trebuia mai întâi analizată situaţia cu atenţie şi abia apoi făcut un anunţ public în acest sens. „Deocamdată facem o analiză a acestor dosare şi nu putem oferi prea multe detalii până la finalizarea cercetării. Credem că domnul Torok s-a grăbit puţin cu acest anunţ”, a declarat Ovidiu Ogrean, purtătorul de cuvânt al AJOFM Sibiu. În plus, reprezentanţii AJOFM mai sunt de părere că nu toţi şomerii aflaţi în situaţia de mai sus sunt şi indemnizaţi, deci nu toţi ar putea fi în situaţia de a returna din banii încasaţi. Din totalul de 15.544 de şomeri înregistraţi la acea dată în judeţul Sibiu, vreo 4.000 sunt şomeri neindemnzaţi. În urma acestor încurcături singurii care ar putea avea de suferit sunt sibienii cărora statul le-ar putea cere banii înapoi. “Analiza dosarelor a început în ianuarie. Măsura care se poate impune este să se ceară persoanelor respective să returneze banii”, a mai declarat Ogrean.