Sibiu: Piata imobiliară din Sibiu se duce la vale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Piata imobiliară din Sibiu se duce la vale
Sibiu: Piata imobiliară din Sibiu se duce la vale

Preţurile medii cerute pe piata imobiliară sin Sibiu au scăzut cu 20 de procente anul acesta, iar după negocieri, locuinţele sunt mai ieftine chiar şi cu alte 10 procente.

O analiza a pieţei imobiliare sibiene făcuta de experţi imobiliari arată că  preţurile locuinţelor îşi menţin trendul de scădere după primele două trimestre ale anului. În plus, Programul Noua Casă nu a crescut preţurile, aşa cu toată lumea se aştepta, ci doar a făcut ca vânzatorii să mai fermi pe poziţii în negocierile cu cumpărătorii.

Potrivit analizei agenţilor imobiliari de la magazinuldecase.ro, un portal online lansat în urmă cu trei ani, când piaţa imobiliară fierbea şi preţurile depăşiseră orice previziuni, Sibiu, în trimestrul al doilea al acestui an, preţurilor medii cerute la vânzarea garsonierelor, apartamentelor de două şi trei camere au scăzut cu până la 20 de procente. Garsonierele scoase la vânzare sunt mai ieftine, după jumătatea anului, în medie cu 19%, preţurile medii cerute scăzând de la 33.000 de euro în trimestrul întâi la 27.000 de euro după trimestrul doi. La apartamentele de două camere, scăderea este mult mai mică, de numai 4% , de la un preţ mediu de 45.000 de euro la 43.000 de euro. Apartamentele de trei camere, a scăzut şi ele cu 9%, acestea fiind găsite pe piaţa la un preţ mediu 61.000 de euro, faţă de 67.000 de euro, în primăvară.
De la preţul cerut iniţial de vânzători şi cel pe care aceştia îl primesc în final este însă cale lungă. Cum au cam dispărut cumpărătorii, preţurile sunt mult negociabile, iar cei mai pricepuţi la negocieri puteau obţine până nu demult o scădere de până la 10 procente. Programul Prima Casă a adus însă un suflu nou în piaţa imobiliară, iar vânzătorii îşi pun speranţele că vor vinde mai bine apartamentele, ceea ce îi face să ţină la preţ sau să ceară mai mult.

Aşteptări deşarte de la “Noua Casă”
Speranţele nu au însă până acum o bază, pentru că în Sibiu, din cele 60 de dosare aflate în analiză la bănci pentru o finanţare prin Programul“Prima Casă”, nu a fost validat niciunul. Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari, filiala Sibiu, se aşteaptă totuşi pe piaţă o creştere sensibilă, dacă acest program începe să se mişte.
Deocamdată creşterile nu sunt mari  fiind cuprinse între  5-10%.. “Preţurile au crescut cu aproximativ 5-10%, ceea ce înseamnă că un apartament care se vindea înainte de «Prima Casă» cu 35.000 de euro, se vinde acum şi cu 38.000 sau chiar 40.000 de euro. Estimăm ca aceste creşteri să ajungă pe viitor chiar până la 20-30%, deoarece cererea este foarte mare”, spune Bogdan Gicu, preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari, filiala Sibiu.

30% este procentul optimist de creştere aşteptat de agenţii imobiliari pentru preţurile de pe piaţa imobiliară dacă “Noua Casă” începe să funcţioneze

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite