Câinele Athos, „detectorul“ de imigranţi ilegali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciobănescul german a devenit eroul Centrului Chinologic din Sibiu după ce a „mirosit“ zece transfugi. Athos a participat în luna august, alături de instructorul său, la o acţiune desfăşurată în porturile maritime spaniole Algeciras, Tarifa şi Ceuta.

Athos, un ciobănesc de 5 ani, a impresionat autorităţile spaniole şi cele 19 echipaje formate din câine şi poliţist care au participat la Operaţiunea „Minerva 2010", organizată de Sectorul Frontiere Maritime, din cadrul Agenţiei Frontex. Alături de instructorul său, Athos a verificat minuţios fiecare tir, autocar sau camion care ajungea, cu feribotul, în Spania dinspre Maroc.

Câinele instruit la Centrul Chinologic din Sibiu, singura şcoală de dresaj a câinilor poliţişti din ţară, s-a dovedit mai bun decât oricare altul în această operaţiune. A fost chiar mai eficient decât un sistem de aproape 400.000 de euro montat în port pentru identificarea persoanelor care se ascund în TIR-uri sau pe vapoare.

„Au fost prezente în total 20 de echipaje şi au fost prinşi 40 de imigranţi ilegali. Dintre aceştia, 10 au fost prinşi de Athos: opt marocani şi doi algerieni. Pe filtru, unde se efectuau verificările, a fost adus un sistem de identificare a persoanelor ascunse, care, în 40 de zile, a identificat o singură persoană", spune agentul principal Vasile Păunescu, instructorul lui Athos. Echipele au fost din ţări precum Austria, Germania, Polonia sau Italia.

Ascunzişuri speciale

Mulţi imigranţi au fost găsiţi în motorul TIR-urilor sau în cuva de gunoi de lângă toaleta unui autocar. Athos  însă i-a „mirosit".  Tot el a salvat viaţa unui adolescent de 16 ani. „Băiatul era ascuns sub cabina unui TIR, chiar unde este motorul.

Câinele ne-a semnalat persoana şi noi am muncit 15 minute pentru a-l scoate pe copil afară, dintre conducte. I-am salvat viaţa ţinând cont că afară erau 42 de grade. La motor cu siguranţă erau mai multe", afirmă Vasile Păunescu. Fiecare imigrant care ajungea în Spania, achita între 2.000 şi 4.000 de euro celor care le facilita emigrarea.

"Au fost prinşi 40 de imigranţi ilegali. Dintre aceştia, 10 au fost prinşi de Athos."
Vasile Păunescu
instructor

Are multe acţiuni la activ

Athos este unul dintre cele mai bune exemplare canine ale Centrului Chinologic din Sibiu şi care a participat la nenumărate operaţiuni de căutare.

Printre acestea s-a numărat şi cea din iulie 2009, când dispărut, la Rânca, micuţul Constantin Velcev (7 ani). A participat la nenumărate acţiuni de căutare de persoane sub dărâmături, dar a identificat şi transporturi mari de droguri.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite