Sibiu: Sibienii sunt impasibili la acţiunile de curăţenie din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Sibienii sunt impasibili la acţiunile de curăţenie din oraş
Sibiu: Sibienii sunt impasibili la acţiunile de curăţenie din oraş

Apelurile unor tineri inimoşi de a participa la curăţenia de toamnă din diferite zone ale oraşului a fost ignorată de oameni. Un singur voluntar s-a încumetat ieri să iasă din casă pentru a strânge gunoaiele aruncate la blocurile din zona Mihai Viteazu .

Încercările repetate ale tinerilor din grupul de iniţiativă Ecostart, de a îi mobiliza pe concetăţenii lor din fosta Capitală Culturală Europeană din 2007 de a participa la mai multe acţiuni menite să schimbe faţa spaţiilor verzi din zonele în care locuiesc, pare deocamdată una sortită eşecului. În ciuda faptului că tinerii, voluntari în mare parte, au lipit afişe şi au împărţit fluturaşi în zonele unde urmau să se facă acţiuni de curăţenie de toamnă cu o săptămână înainte ca aceasta să aibă loc, oamenii au preferat să mai doarmă probabil încă un pic, sau să se releaxeze, în loc să meargă să strângă gunoiul din preajma imobilelor unde locuiesc. Aşa s-a întâmplat şi ieri dimineaţă, când la curăţenia de toamnă programată să aibă loc în zona Mihai Viteazu – Aleea Buia, nu a venit decât un singur locatar din blocurile de aici. Chiar şi aşa, înarmaţi cu entuziasm, mânuşi şi saci de plastic, opt tineri au trecut la treabă, aşa cum îşi propuseseră. „Comoditatea şi lipsa simţului responsabilităţii civice dar şi alte motive îi fac pe oameni să nu iasă din casă. Unii sunt aşa de reticenţi încât ne rup şi afişele prin care anunţăm acţiunile de curăţenie. Nu ne speriem şi facem noi curat. Pe undeva ne aşteptam ca sibienii să nu fie aşa de săritori cum ar fi normal” a povestit Marius Bârsan în timp ce aduna câteva peturi aruncate în grădina din spatele unui bloc. Covaci Andrei, un domn de aproape 50 de ani, a fost singurul sibian care a ieşit la acţiunea de ieri. Acesta a fost şi mai acid la adresa vecinilor care au preferat să se uite pe după perdele cum tinerii voluntari strângeau gunoaiele. „Este lipsă de interes şi bun simţ. Probabil că le place la vecini să vadă pe alţii cum adună mizeria din faţa blocului nostru. Sunt dezamăgit. Aceştia sunt oamenii şi nu ai ce să le faci” a povestit acesta.

Acţiunile continuă
Tinerii de la Ecostart spun că săptămâna viitoare vine la rând malul Cibinului din zona cartierului Turnişor şi parcul de pe strada Litovoi. „Noi suntem decişi să facem astfel de acţiuni atâta timp cât vremea de afară ne-o permite. Probabil că până nu ninge şi nu îngheaţă pământul, nu ne vom oprii” a explicat Marius Bârsan.

„Mucurile şi pachetele de ţigăro,precum şi serveţelele sunt cele mai dese gunoaie găsite la acţiuni”
Marius Bârsan, organizator acţiune

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite