Sibianca Lăcrămioara Sava nu poate trăi fără să ajute oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăcrămioara Sava este medic cu o practică de 24 de ani şi consideră că scopul ei în viaţă este să ajute oamenii suferinzi

Te aşteaptă zâmbind chiar dacă nu îi eşti pacient, iar cuvintele ei sunt blânde. Lăcrămioara Sava este un medic cu o carieră care a început în 1986 cu stagiatura la Sibiu, dar gândurile ei se îndreptau spre medicină de mic copil. Dacă mulţi copii se răzgândesc cu privire la ceea ce o să devină când vor fi mari, Lăcrămioara Sava a fost un copil hotărât, pentru că acum, la vârsta de 50 de ani este medic primar boli interne şi doctor în ştiinţe - neurologie. A făcut toate studiile la Cluj, iar în 1991 a inceput specializarea în boli interne in paralel cu doctoratul în neurologie. Motivul pentru care ea a ales neurologia este că în anul V de facultate mama ei a murit în urma unui accident vascular cerebral, aşa că şi-a stabilit ca scop aflarea cauzelor care determină accidentele vasculare, în memoria mamei sale. O parte dintre studiile pentru doctorat şi le-a făcut la clinica profesorului Tiberiu Pop, in Bucuresti, studiind accidentele cerebrale hemoragice, cu ajutorul rezonanţei magnetice nucleare. 

Medicina ca mod de viaţă

S-a concetrat apoi pe cariera sa, astfel că acum este medic militar în rezervă, cu 20 de ani de experienţă. Pentru că nu poate sta departe de pacienţii pe care îi tratează, anul acesta şi-a deschis propriul centru medical, în colaborare cu foşti colegi. „Centrul medical pe care l-am deschis în 1 iunie oferă servicii medicale de specialitate pentru o gamă largă de afecţiuni. Am alcătuit o echipă de medici cu o înaltă pregătire profesională şi vastă experienţă în domeniu“ spune doctoriţa Sava. I s-au alăturat medici precum Dr. Pridie Bogdan, Dr. Alexandru Gutia, Dr. Adela Chichiriţă, Dr. Lavinia Danciu, Dr. Mioara Munteanu, Dr. Gheorghe Ghişe, Dr. Claudia Muntean, Dr. Gheorghe Podariu, Dr. Kerestes Emese, Dr. Dan Constantinescu, Dr. Ramona Ţeposu sau Dr. Loghin Gines şi Dr. Emil Ştefănescu, pentru a putea acoperi o gamă cât mai variată de servicii. Fie că este vorba despre boli interne, pneumologie, diabet, boli de nutriţie, acupunctură, ecografie generală sau medicina muncii, Lăcrămioara Sava a reuşit să ofere soluţii variate pacienţilor. „Am decis înfiinţarea centrului medical din dorinţa de a fi în slujba oamenilor“ spune medicul. Există pacienţi care i-au rămas fideli de pe vremea când îşi făcea stagiatura şi asta pentru că nu face doar o medicină tehnică, ci şi una a sufletului. Pacienţii, pentru ea, nu vin şi pleacă pe bandă rulantă ca într-o fabrică, ci stabileşte legături puternice cu aceştia. „Mi-au povestit mulţi colegi plecaţi în afara ţării la diferite centre medicale de renume, că acolo aparatura medicală pune diagnosticul. Eu cred că astfel se pierde legătura cu omul, cu pacientul. România nu duce lipsă de medici profesionişti, iar profesionalismul constă şi în legătura dintre medic şi pacient. Eu sunt produsul şcolii clujene de medicina, care ne-a învăţat modalitatea de a pune diagnosticul clinic, prin anamneză şi consult iar cu ajutorul aparaturii ne confirmam diagnosticul. În foarte multe tratamente este importantă comunicarea cu pacientul şi trebuie să-ţi faci timp pentru fiecare dintre ei. Să-ţi faci timp să-i asculţi.“ spune doctoriţa Sava cu zâmbetul pe buze. 

Întrebări şi răspunsuri

Nu v-aţi gândit niciodată să plecaţi din ţară?

Nu, chiar dacă mai mult de trei sferturi dintre colegii mei au plecat şi muncesc în alte ţări. Eu sunt mulţumită cu ceea ce fac şi nu am nici un regret legat de cariera mea. 

Ce îi trebuie unui absolvent de liceu pentru a deveni un medic bun?

O dorinţă imensă de a urma acest drum. Apoi renunţarea la multe alte dorinţe ale tinereţii, multă muncă, pasiune şi dăruire. Satisfacţiile sunt imense, mai ales atunci când pacientul se reîntoarce sa-ti spuna că se simte bine. 

Ce-i place

Îmi place să călătoresc foarte mult. Ultima dată am fost la Londra de ziua mea, pentru că am fata studentă la Cambridge. Mi-am propus ca de fiecare dată când ajung în Anglia să vizitez alături de fiica mea câte două-trei obiective turistice. 

Ce nu-i place

Este greu de spus, pentru că sunt atât de multe lucrurui care nu-mi plac. În primul rând nu-mi place să fiu minţită. De la mama am învăţat că trebuie spus doar adevarul, dar se pare că în zilele noastre nu mai este apreciat. Nu-mi place ca adevărul să fie denaturat, aşa am fost crescută şi nu am cum să schimb acum acest lucru.

Profil

Născut: 17 martie 1960, Sibiu

Educaţie: Primariat Boli Interne si Doctorat în Neurologie, Cluj

Familie: divorţată, o fată, Ana Simina  
 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite