Şi-a transformat într-o mică afacere pasiunea pentru mobila pictată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teodora Mânzat, o tânără de 23 de ani din Tălmaciu, transformă obiecte banale de mobilier în adevărate opere de artă. Clienţii ei sunt în principal oameni trecuţi de 40 de ani, care vor o schimbare în casă, odată cu culorile vii de pe obiectele de mobilier.

Pe spătarul unui scaun vechi, din lemn masiv, pensula alunecă atent, îmbrăcând lemnul în flori şi în poveste. Teodora Mânzat, o tânără de 23 de ani din Tălmaciu, a descoperit lumea culorilor în clasa a V-a, când de sub pensula mânuită atent au ieşit primele icoane.

A urmat Liceul de Arte Plastice, secţia Pictură, şi apoi Facultatea de Design Vestimentar, iar în primul an de facultate a descoperit că o banală piesă de mobilier poate căpăta viaţă, dacă este îmbrăcată meşteşugit în motive tradiţionale româneşti. A început cu bucătăria verişoarei ei, unde a pictat plintele de la perdele, o măsuţă şi un cuier. „A durat o săptămână atunci. Acum, acelaşi lucru mi-ar lua o jumătate de oră”, spune Teodora, zâmbind.

Acum, tânăra pictează orice obiect de mobilier, de la scaune până la lăzi, cuiere sau dulapuri, totul doar cu motive tradiţionale româneşti. „Îmi dă o stare de linişte, de aia îmi place foarte mult să pictez. Te rupe de realitate, toată ziua aş putea să stau să pictez obiecte de mobilier”, spune Teodora.

Casă pictată tradiţional

Clienţii ei sunt în principal oameni trecuţi de 40 de ani, care vor o schimbare în casă, odată cu culorile vii de pe obiectele de mobilier. „Aduc şi mobilier vechi, şi nou. Le arăt o carte cu modelele, stabilim împreună culorile şi apoi mă apuc de treabă”, povesteşte tânăra artistă.

Cea mai complexă lucrare de până acum a fost un cuier lung de peste 3 metri, la care a lucrat 3 săptămâni. Era un obiect de mobilier vechi, care a trebuit resculptat, curăţat de vopsea şi apoi pictat. Iar acum, Teodora se pregăteşte pentru cea mai mare provocare în plan profesional. Împreună cu un prieten, vor da viaţă, prin pictură, unei case vechi din localitatea sibiană Orlat.
Proprietarii sunt veniţi din Germania, doamna fiind de loc din Orlat, şi vor ca oaza de linişte de acasă să respire tradiţie. „Vom face tot, de la obloane, uşi, poartă mobilier, totul, până la dulapul din baie”, spune emoţionată tânăra.

Tarife între 50 şi 300 de lei

Tarifele practicate de tânăra artistă pornesc de la 50 de lei, pentru un scaun, şi ajung până la 300 de lei, în cazul unui dulap de bucătărie. Pentru lucrările complexe preţurile cresc, pentru casa din Orlat, spre exemplu, tariful total fiind de 2.500 de lei. Sper să reuşească în timp să prindă comenzi şi de la cetăţeni străini, care caută pictori români pentru că preţurile practicate aici sunt mult mai mici. „Sunt foarte mulţi saşi care vin şi caută, dincolo un scaun costă de la 200-300 de euro în sus”, adaugă Teodora.



Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite