Sentinţă în cazul Manţog şi Vulpe: un an şi opt luni de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Sibiu s-a pronunţat în cauza privind pe inculpaţii Ion Vulpe şi Ionel Manţog. Ambii s-au ales cu un an şi opt luni de închisoare şi opt luni de închisoare.

Conform unui comunicat de presă al Tribunalului Sibiu, „Urmare a schimbării încadrărilor juridice din infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie în infracţiuni de fals, uz de fals, abuz în serviciu prevăzute de Codul penal, instanţa a dispus în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Manţog Ionel condamnarea la o pedeapsă de 1 an si 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii şi l-a achitat pentru două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătura privată şi 3 infracţiuni de fals în declaraţii“.

image

În ce-l priveşte pe Ion Vulpe instanţa a dispus condamnarea lui la o pedeapsă de 1 an si 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii şi achitarea lui pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Conform aceluiaşi comunicat de presă, pentru ambii inculpaţi, instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepselor aplicate, pe o perioada de 3 ani si 8 luni.  În ceea ce priveşte infracţiunea de abuz in serviciu, deşi faptele sunt prescrise, la cererea inculpaţilor procesul a continuat şi instanţa a constatat vinovăţia ambilor inculpaţi pentru aceasta faptă. Au fost dispuse confiscări speciale.

Hotărârea Tribunalului Sibiu nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

image


Din probele administrate de procurorii DNA a reieşit că, în perioada iunie-octombrie 2002, Ionel Manţog şi Ion Vulpe, în calitate de directori în cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO), profitând de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale CNLO, au cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO.

Procurorii susţin că în schimbul acestor case, care aveau să fie demolate din cauza exploatărilor miniere Roşia, Rovinari şi Jilţ, cei doi au cerut să le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu.

Cei doi ar fi beneficiat, spun anchetatorii, de foloase necuvenite totalizând 86.930 lei, sumă care reprezintă prejudiciul adus CNLO, în codiţiile în care planurile de producţie şi investiţii ale CNLO erau informaţii de serviciu, nepublice.

Potrivit probelor administrate de procurori, Ionel Manţog a omis să declare, la depunerea declaraţiilor de avere, în calitate de secretar de stat la MEC, imobilele achiziţionate precum şi datoriile pe care le avea către societăţile constructoare, persoane fizice ori unităţi bancare.

În ceea ce îl priveşte pe Ion Vulpe, procuroii susţineau că acesta a cumpărat direct sau prin intermediul soţiei sale, beneficiind de informaţii deţinute în virtutea funcţiei, 5 gospodării ţărăneşti în zone ce urmau să fie afectate de exploatările miniere Roşia şi Jilţ, cu scopul declarat de a beneficia de reconstrucţie.

Vulpe ar fi cumpărat cele 5 case cu suma de 80.457de lei  şi a beneficiat de suma de 535.231 de lei care a fost plătită pentru reconstrucţia vilei sale de cele două exploatări miniere din cadrul CNLO.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite