Şeful IPJ Mureş, despre cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Este foarte important că nu au fost ascunse”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef Dumitru Bîltag, şeful IPJ Mureş. FOTO: Ramona Găină
Comisarul şef Dumitru Bîltag, şeful IPJ Mureş. FOTO: Ramona Găină

Comisarul-şef Dumitru Bîltag, aflat la conducerea Inspectoratului de Poliţie al judeţului Mureş, judeţ cu aproape 18.000 de dosare cu autor necunoscut, vorbeşte într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul“ despre aceste dosare, dar şi despre dotările şi problemele instituţiei pe care o conduce.

În cadrul Campaniei ”Româna infractorilor necunoscuţi” cotidianul Adevărul a solicitat interviuri pe subiecte profesionale tuturor şefilor de IPJ-uri din ţară, şefului IGPR şi celui al Poliţiei Capitalei. Şeful IPJ Mureş este dintre cei care au cerut iniţial întrebări pe email după care, atunci când li s-a explicat că nu aşa se procedează, jurnalistic, a acceptat să stea de vorbă cu noi. 

Aveţi aproape 18.000 de dosare cu autor necunoscut (AN) la nivelul IPJ Mureş. Este una dintre cele mai mari cifre la nivel de judeţe şi vreau să vă rog să-mi explicaţi, sunt multe, sunt puţine, raportat la activitatea instituţiei? 

IPJ Mureş este o unittate de poliţie teritorială în subordinea IGPR iar activitatea pe care o desfăşurăm noi este prevăzută ca şi atribuţii de serviciu potrivit legii de organizare şi funcţionare a Poliţiei Române, potrivit Statutului Poliţistului, Codului Penal, Codului de Procedură Penală, Legii de organizare a poliţiei judiciare, Codului de etică şi deontologie profesională al poliţistului şi alte legi speciale în domeniu. 

Cu privire la întrebarea pe care mi-aţi adresat-o consider că nu este un număr mare, nu ştiu dacă această cifră este în primele într-un clasament pe judeţe însă vreau să vă aduc la cunoştinţă că ea se întinde pe parcursul mai multor ani, în urmă cu aproximativ 10-15 ani până în prezent. Cea mai veche infracţiune în care autorul nu este idetificat, care se află în evidenţele IPJ Mureş, este din anul 2004, de fapt sunt două infracţiuni, este vorba de o infracţiune de omor şi de o infracţiune de loviri cauzatoare de moarte, infracţiuni care sunt în urmărirea penală proprie a procurorului. Noi, poliţiştii din cadrul Inspectoratului desfăşurăm activităţi specifice, sub conducerea, supravegherea şi controlul procurorului. 

Spuneaţi că e o cifră adunată în 10-15 ani. Cum s-a ajuns totuşi la această cifră, au fost anumite condiţii care să le fi îngreunat munca poliţiştilor? Pe statistică e chiar o cifră mare. 

Sigur că la o primă analiză am putea să tragem concluzia că în aceste dosare nu s-a lucrat o anumită perioadă de timp, că dosarele au fost abandonate, însă vă precizez cu certitudine că în aceste dosare au fost efectuate activităţile care se impuneau în acele momete, cu respectarea întregii legislaţii şi a tuturor reglementărilor în vigoare în acele momente. Sigur că din acel moment, v-am spus din urmă cu 15 ani până la zi, societatea noastră a suferit anumite transformări, sigur că da şi legislaţia a suferit o serie de modificări şi noi instituţia Poliţiei am fost obligaţi să ne adaptăm permanent modul nostru de acţiune tocmai pentru a reuşi să ne îndeplinim cu succes toate sarcinile noastre, toate misiunile potrivit competenţei noastre. 

Pe această linie afirm că este o activitate prioritară în cadrul Poliţiei aceea de a identifica autorii infracţiunilor, însă nu în toate situaţiile s-a reuşit acest lucru. Asta nu înseamnă că dacă un dosar rămâne cu autor necunoscut nu s-a lucrat în acel dosar, că nu se deţin date şi informaţii cu privire la suspect, însă datorită faptului că acele probe care au fost adunate, sunt situaţii şi de acest fel, nu s-a putut ajunge să se înceapă urmărirea penală cu privire la o persoană anume. Am văzut în campania pe care dumneavoastră aţi promovat-o anumite păreri cu privire la faptul că 17.500, să vorbesc de judeţul Mureş, de fapte ar putea să însemne 17.500 de autori de infracţiuni în libertate. 

Sau mai mulţi

Sau mai mulţi sau mult mai puţini, pentru că din experienţă v-o spun, din experienţa practică, atunci când o persoană are preocupări de a comite o infracţiune noi, prin mijloacele noastre, vom ajunge fără nicio problemă, nu se pune problema să nu ajungem să-l identificăm şi să fie tras la răspundere, însă nu vom reuşi întoatdeauna să-l tragem la răspundere pentru toate faptele pe care le-a comis, doar pe baza materialului probator pe care noi reuşim să îl documentăm cu privire la acea persoană. 

Cele mai multe sunt dosare de furt. E o încărcătură mare de dosare, le îngreunează ceva munca poliţiştilor sau pur şi simplu asta este dinamica infracţionalităţii? 

Sigur că noi pe specificul criminalităţii de la nivelul judeţului Mureş aproximativ 70 la sută din infracţionalitatea sesizată este infracţionalitate care a fost în dauna patrimoniului persoanelor, restul de 30 la sută au fost împotriva persoanei. Din 70 la sută cred că 68-70 la sută sunt furturile de diferite genuri, aici avem cele ami mari probleme, sunt faptele care se comit cu cea mai mare intensitate şi cred că prin activitatea pe care am desfăşurat-o, cu caracter continuu, am reuşit destructurarea unor grupări infracţionale importante care au acţionat pe această linie şi nu numai. 

Pe noi ne preocupă întreaga gamă de infracţionalitate la nivelul judeţului, sigur că da, suntem foarte interesaţi de identificarea autorilor în primul rând cu privire la infracţiunile care sunt cu mod de operare deosebit, cu prejudiciu foarte mare, care aduc atingerii vieţii sau integrităţii persoanei însă nu vreau să înţelegeţi prin acest lucru că noi nu suntem interesaţi de toată gama şi de toate faptele, inclusiv cele care au un pericol social mai scăzut, iar dacă vom intra în amănunte veţi vedea că am identificat, de când sunt eu inspector şef, de aproape doi ani de zile, nu a rămas cu autor necunoscut în cadrul IPJ Mureş nicio faptă comisă cu mare violenţă, cred că e un lucru îmbucurător, însă am avut numeroase situaţii când am identificat autorii şi în fapte cu pericol social scăzut, furturi din auto, din anexe gospodăreşti, diferite astfel de fapte. 

Aveţi personal desemnat care să lucreze doar pe aceste dosare cu AN? 

Noi avem poliţişti specializaţi care fac parte din structurile poliţiei judiciare, ei sunt specializaţi în instrumentarea acestor genuri de infracţiuni, pe linii de muncă, potrivit tipului de infracţiune şi a modului de comitere a acestor fapte. Însă vreau să vă fac precizarea că poliţiştii care instrumentează aceste dosare penale, după cum v-am precizat sub supravegherea procurorului, ei instrumentează atât dosarele cu autor cunoscut cât şi dosarele cu autor necunoscut, toate, nu sunt pentru că şi noile prevederi ale codului penal şi codului de procedură penală nu fac nicio diferenţiere, noi ne desfăşurăm activitatea potrivit unui ordin comun al MAI şi al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind înregistrarea sesizărilor penale, evidenţa unitară şi circuitul sesizărilor penale, inclusiv coordonarea administrativă de către procuror cu privire la structurile de poliţie judiciară. 

Deci avem poliţişti specializaţi pe fiecare linie în parte şi din punctul meu de vedere vreau să vă asigur că sunt adevăraţi profesionişti, sunt foarte încântat de modul în care ei reuşesc zi de zi să-şi facă treaba, trebuie să scot în evidenţă acest fapt dacă eu îl simt şi dacă l-am constatat, v-am spus, sunt la conducerea acestei unităţi de poliţie de aproape doi ani, în primul an am fost cu împuternicire, după care am participat la concursul organizat în vederea ocupării postului, şi asta voiam să vă spun că după cele 12 luni în care am fost la conducerea inspectoratului în calitate de împuternicit, văzând profesionalismul colegilor, dorinţa lor de a-şi îndeplini cu succes toate sarcinile, acest lucru m-a determinat să mă înscriu la acest concurs şi să încerc să lucrez împreună cu colegii mei în această unitate. A fost o provocatre, mi-am asumat-o şi încercăm să mergem înainte. 

Cum comentaţi existenţa acestor aproximativ 600.000 de dosare cu AN la nivel naţional. Domnul Bogdan Despescu, şeful Poliţiei Române, ne spunea în interviu că sunt peste 1 milion de dosare penale înregistrate în acest moment în ţară, ceea ce înseamnă că aproximativ jumătate sunt cu AN. Este o cifră mare, cum vi se pare dumneavoastră, ca şef de structură teritorială în Poliţia Română?

Nu ştiu dacă pt eu să mă pronunţ pe această cifră la nivel naţional, dacă este mare sau mică, cred că este foarte important că aceste fapte nu au fost ascunse, nu au fost trecute cu vederea, ele se află într-o evidenţă, sunt înregistrate în cadrul structurilor teritoriale de poliţie. 

Eu la nivelul Inspectoratului având 17.500 de astfel de dosare vă asigur că împreună cu colegii din cadrul IPJ avem tot interesul de a instrumenta oricare din aceste dosare în funcţie de informaţiile pe care le deţinem, să nu credeţi că dacă un dosar trece în evidenţa pasivă acel dosar rămâne în nelucru, doar în momentul în care intervine prescipţia răspunderii penale o persoană nu mai poate fi trasă la răspundere cu privire al o faptă penală pe care a comis-o. Dacă apar noi indicii, noi informaţii, dacă apar noi date în urma unor activităţi criminalistice sau bunuri identificate care au făcut obiectul acestor dosare sau au fost date în urmărire pe baza referatului cu aprobarea procurorului se desfăşoară ancheta în continuare iar acea persoană este trasă la răspundere. 

Să ştiţi că avem multe exemple în acest sens şi vă dau şi un exemplu dacă doriţi, cu ocazia instrumentării unor dosare de evaziune fiscală, de exemplu, la o percheziţie poţi să găseşti un bun care fiind ridicat şi analizat să ajungi la concluzia că el este corp delict într-un astfel de dosar, am avut situaţii nenumărate în acest sens, într-un alt dosar care este în evidenţa lucrărilor cu autor necunoscut. 

Avem multe astfel de exemple şi să ştiţi că suntem foarte împliniţi când reuşim să descoperim dosare care într-un anumit moment am putea să înţelegem că ancheta este încheiată şi aşteptăm doar să se împlinească termenul de răspundere penală, nu cred că este cazul, din experienţa mea dacă e important, de anchetator, de fost lucrător pe astfel de linii de muncă, vreau să vă spun că de fiecare dată am fost foarte interesat profesional să ştiu cine a fost autorul care a comis acea faptă la care am participat eu în calitate de anchetator. 

În medie, cam câte infracţiuni sesizate aveţi anual şi, procentual, cam în câte dintre ele se începe urmărirea penală pe persoană? 

Noi, la nivelul IPJ Mureş, avem sesizate aproximativ 11.000 de fapte penale anual, acestea au fost comise în anul 2015, de la an la an a fost un trend descendent privind infracţionalitatea sesizată, anul trecut am avut o scădere de la 14.000 de fapte la aproximativ 11.000 de fapte, la 9 luni 2016 avem o scădere cu aproximativ 7 la sută din totalul faptelor sesizate, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Deci an de an a fost un trend descendent, şi în acest an se menţine acelaşi trend, infracţiunile sesizate sunt în proporţie de aproximativ 65 la sută în mediul urban, 35 la sută în mediul rural şi regăsim aceeaşi scădere de aproximativ 7 la sută atât în mediul urban cât şi în mediul rural. 

Şi dintre sesizate vă întrebam, procentual, urmărirea penală in personam se începe cam în cât la sută din infracţionalitatea sesizată?

Cred că procentul este undeva în jurul cifrei de 30 la sută, ca şi procent, urmărirea penală in personam. Sigur că aici putem să venim cu o precizare, cred că este foarte importantă pentru a înţelege, o dată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, la 1.02.2014, legislaţia procesual penală a suferit anumite modificări. Dacă îaninte puteam vorbi de o fază a actelor premergătoare, înaintea începerii urmăririi penale, in rem sau in personam, acum nu mai vorbim de această fază, se începe direct in rem. 

După ce ajungem să adunăm probe se începe urmărirea penală cu privire la persoana respectivă, însă să ştiţi că sunt situaţii în care chiar dacă ai identificat autorul şi ai stabilit că el a comis acea faptă şi avem indicii în acest sens nu neapărat se începe urmărirea penală pentru că sunt situaţii în care dacă prejudiciul este mic, conduita autorului înainte şi în timpul anchetei a fost una pozitivă, colaborează şi este preocupată persoana respectivă pentru recuperarea prejudiciului şi a rezultatului infracţiunii, poates să fie dispusă, la propunerea poliţistului, cu aprobarea procurorului, clasarea cauzei, renunţare la urmărire penală, avem instituţia împăcării, de exemplu la infracţiunea de furt, ceea ce înainte nu era, sau retragerea plângerii, sunt situaţii care nu ţin de noi de anchetatori, astea sunt reglementările penale şi nici nu ne propunem noi neapărat să începem urmărirea penală la un anumit număr de persoane, nu avem decât, concret, să stabilim situaţia reală în fiecare caz în parte şi să soluţionăm legal fiecare speţă, potrivit a ceea ce avem noi în dosar, a probelor care sunt în dosar. 

Vă precizez că soluţia finală aparţine procurorului, noi organele din cadrul poliţiei judiciare suntem cei care facem doar propunerile, fieacare activitate este supravegheată şi avizată de către procuror, un lucru foarte bun, lucrând în echipă eu cred că împreună reuşim să identificăm de fiecare dată soluţia legală, corectă, pentru fiecare caz în parte. 

Din totalul angajaţilor IPJ Mureş, la fel procentual, câţi sunt poliţişti pe structuri operative? 

Structurile neoperative sunt în jur de 12-13 la sută rămânând diferenţa în cadrul structurilor operative, deci 87 la sută este procentul poliţiştilor care fac parte din structurile operative. 

Fostul şef al IPJ Mureş, domnul chestor Pescari, a fost trimis în judecată de DNA, este o condamnare în primă instaţă, condamnare cu suspendare. Cum a afectat acaestă situaţie, dacă a afectat, şi cât de motivaţi sunt angajaţii instituşiei în condiţiile în care cel care conduce instituţia este implicat într-o astfel de situaţie? 

Aş dori să nu mă pronunţ într-o situaţie în care există un dosar penal pe rol. 

Eu nu vă întrebam despre dosar în sine, vă întrebam dacă a afectat în vreun fel munca oamenilor această situaţie şi cât de motivaţi sunt oamenii în momentul în care cel care conduce instituţia este implicat în aşa ceva? 

În mod concret pot să vă răspund la această întrebare în sensul că în momentul în care am preluat atribuţiile de şef al acestui inspectorat am venit dintr-o altă structură, nu făceam parte din structura IPJ Mureş. Venind aici am găsit oameni cu experienţă, colegi, dornici de muncă, adevăraţi profesionişti, şi am încercat împreună cu ei să ne facem foarte bine treaba. Nu am simţit că aceştia că n-ar putea să-şi facă treaba, nu am avut nicio discuţie cu niciunul în acest sens şi sincer nu am simţit că ne poate afecta în vreun fel o astfel de situaţie. 

Aş dori să vă fac precizarea că noi ca şi poliţişti în cadrul acestui Inspectorat suntem intreresaţi să avem o imagine foarte bună, cred că ar trebui să fim un exemplu pentru societate şi vreau să înţelegeţi că toleranţa 0 cu privire la actele de corupţie există fără niciun dubiu. Suntem permanent preocupaţi în acest sens şi tocmai dacă am avut şi noi anumite probleme am colaborat de fiecare dată cu organele cu atribuţii în acest sens, am furnizat toate datele pe care noi le deţineam iar ancheta a stabilit de fiecare dată situaţia într-un anumit caz în acest sens.   

Care sunt principalele 5 probleme cu care vă confruntaţi la nivel de IPJ Mureş? 

Nu pot să spun că nu avem anumite probleme. Sigur că zi de confruntăm probabil în activitatea curentă cu anumite probleme, însă cred că am reuşit în echipă, împreună cu colegii mei, să gestionăm toate situaţiile complicate şi toate problemele cu care ne-am confruntat, sigur că principala problemă cu care ne confruntăm este aceea a deficitului de personal, din păcate pe parcursul anului 2016 au încetat raporturile cu unitatea un număr de 11-12 la sută dintre colegii noştri, în prezent avem un deficit de aproximativ 13 la sută şi cred că asta este principala problemă cu care ne confruntăm, însă spre surprinderea mea plăcută vă spun că am reuşit rezultate mai bune decât anul trecut având poliţişti mai puţini, ceea ce înseamnă că am muncit mai mult şi mai bine. 

Nu înseamnă că acei colegi care au plecat nu şi-au făcut datoria însă am făcut noi eforturi mai mari tocmai pentru a suplini activitatea pe care ei trebuiau să o desfăşoare în această perioadă, este un efort susţinut să ştiţi că în spatele acestor cifre seci se află multe ore suplimentare de muncă, poliţiştii şi-au neglijat problemele personale, familiile, însă noi am încercat de fiecare dată să ne facem treaba cu pasiune şi fără patimă şi cred că am reuşit să ne ducem la bun sfârşit toate misiunile pe care noi le-am avut de îndeplinit. 

Alte probleme în afară de deficitul de personal? 

Sigur că am constatat în nenumărate rânduri anumite lipsuri de ordin logistic, ne-am fi dorit probabil fiecare dintre noi mai mult, am avut anumite situaţii când au fost anumite probleme vizavi de vechimea autoturismelor pe care le-am avut în dotare, însă să ştiţi că chiar dacă jumătate din autoturismele unităţii noastre au peste 200.000 de kilometri şi un anumit grad de uzură am încercat să le menţinem la parametri normali de funcţionare, corespund din punct de vedere tehnic iar prin eforturile bugetare de la nivelul anilor 2015-2016 parcul nostru auto a fost înnoit cu aproximativ 70 şi ceva de autospeciale noi, în prezent nu avem niciun fel de problemă în acest sens. Sigur că da, v-am precizat, maşinile nu sunt toate noi însă am reuşit să creştem gradul de mobilitate al structurilor operative, în anul 2015 am reuşit să dotăm toate posturile de poliţie cu autospeciale, am avut un număr de 12 posturi de poliţie care nu aveau auto în dotare. În prezent toate aceste subunităţi, nu există structură opertaivă în cadrul IPJ Mureş să nu aibă autoturism în dotare şi să nu poată să-şi desfăşoare activitatea în parametri normali, în parametri optimi. 

Sigur că da, resursa atât umană cât şi materială este insuficientă, cu toţii ne-am dori mai mult, însă vă asigur că am beneficiat de toate fondurile necesare pentru a ne desfăşura activitatea în condiţii optime. Nu au fost situaţii în care poliţiştul să fie obligat să-şi cumpere el hârtie, pixuri, sută la sută garantez, puteţi să discutaţi cu orişicare poliţist din cadrul Inspectoratului iar dacă rezultă o situaţie de acest gen sunt în măsură să ofer toate explicaţiile necesare. 

V-am spus, resursa materială şi umană nu este suficientă nicăieri în lume, nici în Germania sau în Statele Unite poliţistul nu merge întotdeauna la intervenţii cu maşini noi, vă asigur de acest lucru. Am fost în anul 2014 la un curs pe management şi leadership la Budapesta şi discutând cu colegii americani să ştiţi că am înţeles că resursa umană nici la ei nu este suficientă, vă daţi seama, SUA au 35.000 de kilometri de frontieră externă şi se învecinează cu state precum Mexicul, sigur că este o situaţie opertivă deosebită probabil acolo, deci şi acolo, tocmai de aceea, m-au întrebat colegii cum este la noi şi noi le-am explicat că avem totuşi şi noi dotarea necesară, ei spuneau că nu pot să-şi cumpere nici măcar un aparat de fotografiat peste ceea ce li se oferă în dotarea normală, pentru a avea benefica de o astfel achiziţie sunt necesare aprobări de la cel mai înalt nivel. 

Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt principale 5 probleme la nivel de Poliţie Română, în general, şi la nivel de Minister de Interne? 

Cu permisiunea dumneavoastră aş dori ca discuţia să rămână la activităţile pe care le gestionez eu în cadrul unităţii pe care o conduc. 

Care este cel mai vechi autoturism din aprcul auto al IPJ Mureş? 

Cred că avem autoturisme care au fost date în exploatare în anul 1997, este vorba de autoturisme VW Vento şi să ştiţi că încă le avem în exploatare şi ne facem foarte bine treaba cu ele. Nu le folosim noi la activităţi de intervenţie rapidă însă pentru activităţile curente îşi fac treaba şi cred că am văzut cu toţii, pe şoselele României sunt multe autoturisme din urmă cu 15, 16, 17 ani, principala condiţie este ca aceste autoturisme să corespundă din punct de vedere tehnic şi să ne îndeplinim cu ele sarcinile. 

Dumneavoastră ce autoturism de serviciu aveţi lal dispoziţie? 

Am aceaşi autoturism pe care l-au avut foştii şefi ai IPJ, deşi anul trecut am primit 75 de autoturisme noi, un Audi A 4, model 2002. În zilee de sâmbătă şi duminică, pentru activităţi curente, folosesc şi un autoturism Logan model 2015. Însă acel autoturism Logan este un autoturism pe care îl ţin în rezerva Inspectoratului, în momentul în care intervine o acţiune, o misiune care nu este programată, acea maşină este folosită de toţi colegii. 

Sper să nu fiţi surprinsă însă autoturismul care mă deserveşte pe mine din foile de parcurs rezultă că a fost folosit în multe activităţi opertive, am dat atât conducătorul auto cât şi autoturismul tocmai pentru îndeplinirea tuturor misiunilor. A mai fost un autoturism când am venit eu la nivelul conducerii, al Serviciul Cabinet, un autoturism Nissan Pathfinder, care cred că e cel mai scump autoturism şi era în exploatarea şefului de Inspectorat, începând cu luna mai, cred, eu am făcut foarte puţini kilometri cu acel autoturism, începând cu luna mai a fost redistribuit către structura serviciului de operaţiuni speciale. Cea mai scumpă maşină din inspectorat se află în cadrul structurii noastre de operaţiuni speciale. 

Cât câştigă un agent nou angajat la IPJ Mureş? 

Părerea mea că nu câştigă foarte mult, în orice ţară cred că poliţistul câştigă puţin peste media salariului din acea ţară. La noi un agent nou angajat salariul de bază pleacă de la suma de aproximativ 1.300 de lei net, puţin peste salariul minim pe economie cu celelalte sporuri şi norme de hrană şi de echipament un angajat primeşte un salariu destul de mic. Dacă vorbim de un agent de poliţie care are o oarecare vechime poate să ajungă şi el la nivelul salariului mediu pe economie.

Cum vi se pare nivelul de salarizare în Poliţia Română? 

La riscurile pe care şi le asumă zi de zi un poliţist, vă spun cu certitudine că din punctul meu de vedere este un salariu mic. 

Vă rog să-mi nominalizaţi 5 iniţiative ale dumneavoastră, ca şi şef de IPJ, puse în aplicare pentru a îi motiva pe cei care lucrează în IPJ Mureş şi în ce au constat exact aceste iniţiative? 

În primul rând vreau să vă fac precizarea că eu din convingere personală consider că această muncă nu se poate face decât în echipă. Nu putem să bravăm niciunul dintre noi că am soluţionat nu ştiu ce fel de infracţiune sau dosar penal de unul singur, sunt unii care îşi aduc un aport deosebit la soluţionarea unei cauze însă am încurajat lucrul în echipă, am spus colegilor mei că trebuie să fim colegi, parteneri şi nu rivali şi să înţelegem că doar în echipă vom reuşi să ne îndeplinim cu succes toate sarcinile. 

Din această echipă obligatoriu trebuie să facă nu numai poliţistul parte ci şi procurorul şi celelalte structuri cu atribuţii în domeniu, mă refer aici la celelalte structuri ale MAI, celelalte structuri care au sarcini şi ne sprijină pentru realizarea tuturor obiectivelor, principalului obiectiv, siguranţa cetăţeanului şi cred că pot afirma că am reuşit să menţinem criminalitatea la nivelul judeţului Mureş în limite normale, în limite suportabile de societate în acest moment. 

Nu mi-aţi răspuns la întrebare. 5 iniţiative ale dumneavoastră, concret, pentru a-i motiva pe cei care lucrează în IPJ Mureş. 

În primul rând, v-am spus, lucrul în echipă. 

I-aţi motivat dumneavoastră să lucreze în echipă? 

I-am motivat în sensul că am încercat de fiecare dată să am discuţii cu ei, să fiu alături de ei, să fiu aproape de ei, m-am informat de fiecare dată cu privire la toate problemele cu care se confruntă şi să ştiţi că e important să simtă sprijinul atunci când au nevoie şi vă asigur că de fiecare dată au beneficiat de acest sprijin. 

Pe lângă asta? 

Nu ştiu dacă e vorba de iniiativă, eu consider că mi-am îndeplinit sarcinile care erau prevăzute în fişa postului cu stricteţe, lucru pe care l-am cerut şi lor Le-am precizat că noi, în calitate de apărători ai legii, singurul nostru aliat trebuie să fie legea şi am încercat de fiecare dată să fim conştienţi cu toţii că este foarte important să respectăm întocmai prevederile legii. 

Cum arată o secţie de poliţe din mediul rural din judeţul Mureş? Dumneavoastră aţi putea să munciţi eficient într-o astfel de secţie de poliţie? 

Condiţiile dintr-o secţie de poliţie din rural sunt corespunzătoare, colegii noştri au acolo toată dotarea necesară de la staţii de lucru, telefoane, imprimante, birotică, au tot ceea ce le trebuie pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale. Spaţiile, aici avem anumite probleme vizavi de apa curentă, avem unele situaţii la posturile de poliţie care nu sunt conectate la sursa de apă curentă, asta ar fi o problemă pe care mi-o propun ca şi iniţiativă pe anul următor să încercăm să facem toate demersurile legale necesare pentru a conecta aceste spaţii la sursa de apă. Însă condiţiile, v-am spus, sunt la un nivel corespunzător. 

Bugetul IPJ Mureş cum vi se pare, consideraţi că este suficient sau ar fi nevoie de suplimentare, de cât şi pentru ce? 

Eu în calitate de ordonator terţiar de credite în cadrul Inspectoratului pot să precizez că în anii 2015, 2016 am avut obligaţia practic de a pune în execuţie bugetul pe care l-am primit de la nivelul IGPR şi vă precizez cu certitudine că am avut bugetul asigurat în condiţii optime pentru fiecare titlu bugetar, atât pe linie de personal cât şi pe linie de bunuri şi servicii consider că el a fost cel necesar, nu am avut probleme să nu reuşim să funcţionăm în limite normale, corespunzătoare. Pot de asemenea să vă precizez cu certitudine că în această perioadă n-am avut nicio problemă nici în ceea ce priveşte asigurarea carburantului pentru exploatarea autoturismelor unităţii. 

Câte posturi vacante aveţi la nivel de IPJ Mureş, aproximativ? 

În jur de 180 de posturi. 

Am rugămintea să-mi nominalizaţi 5 probleme pe care le-aţi identificat la nivelul IPJ Mureş, ce demersuri aţi făcut pentru rezolvarea acestora şi cum s-au concretizat demersurile respective? 

V-am făcut precizarea cu privire la aceste probleme, în primul rând resursa umană, noi am făcut analize permanente vizavi de această situaţie şi având în vedere etapele care au fost dispuse de la nivel de conducere centrală în privinţa eliminării acestor deficite pot să vă fac precizarea că ne-am îndeplinit cu succes sarcinile în acest sens, reuşind pe fiecare etapă în parte să reducem deficitul de personal. În primul rând în februarie-martie prin încadrarea a 16 posturi de ofiţer prin trecere din corpul agenţilor în corpul ofiţerilor, după care prin încadrarea din sursă externă a 69 de posturi în mediul rural, acum ne aflăm într-o procedură de ocupare a 70 de posturi de agent de poliţie pe specilializările ordine publică urban şi rural, poliţue rutieră şi conductori câini. 

Alte probleme identificate la ivelul IPJ Mureş şi demersurile pe care le-aţi făcut pentru a încerca o posibilă soluţionare a acestora? 

Nu pot să le spun neapărat probleme, sigur că au fost anumite disfuncţionalităţi, vă spun ce-am preluat eu la începutul mandatului meu, nu mi-a plăcut modul cum se relaţiona cu structurile de parchet, de exemplu, de la nivelul conducerii, a şefului de inspectorat Vreau să vă asigur că am dezvoltat această colaborare, cooperare strict inter-instituţional şi în prezent pot să precizez faptul că avem o foarte bună colaborare atât cu structurile de parchet cât şi cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu. Am încercat împreună cu colegii să ne dezvoltăm relaţiile de colaborare, de cooperare cu toate structurile. 

O altă problemă, am încercat şi doar în echipă şi împreună cu efectivul de comandă al unităţii să reuşim fiecare dintre noi în parte să ne dezvoltăm nivelul de pregătire profesională. Legislaţia este într-o permanentă modificare iar dacă noi nu cunoaştem legea sau nu o cunoaştem foarte bine riscăm să nu ne putem face foarte bine treaba în anumite momente. Tocmai de aceea am spus că trebuie să fim cu toţii foarte bine pregătiţi şi să fim interesaţi şi aplicaţi spre studiu, lucru care cred că se regăseşte în cadrul IPJ Mureş. 

Când aţi câştigat concursul pentru şefia IPJ Mureş, îmi puteţi spune vă rog 5 puncte pe care aţi pus accent în cadrul interviului pe subiecte profesionale şi pe care aţi reuşit să le şi aplicaţi în activitatea de inspector şef? 

În cariera mea mi-am desfăşurat activitatea doar în cadrul structurilor operative ale poliţiei, doar în cadrul structurilor de poliţie judiciară. Sigur că întotdeauna am fost interesat să-mi îndeplinesc cu succes sarcinile pe funcţiile pe care le-am ocupat, una dintre priorităţile mele a fost cea de supraveghere, monitorizare şi documentare a activităţii infracţionale a grupărilor de infractori care erau specializate pe diferite genuri de infracţiuni. Este o muncă grea, o muncă amplă, însă vreau să vă precizez că satisfacţiile sunt mari în momentul în care reuşeşti să destructurezi o grupare infracţională care este deosebit de periculoasă. 

O altă prioritate pe care mi-am propus-o a fost pe linia evaziunii fiscale. Am încercat şi am reuşit, în această perioadă am avut în lucru şi încă avem pe această linie, am desfăşurat activităţi importante, cu efective numeroase, într-un anumit moment am avut peste 150 de percheziţii într-un dosar penal concomitent în peste 20 de judeţe din ţară, am reuşit să instrumentăm cu succes împreună cu domnii procurori dosare foarte dificile. De asemenea, pe linie de infraţionalitate silvică, noi suntem un judeţ cu specific, am reuşit şi aici să dezvoltăm capacitatea operaţională a Inspectoratului, doar în acest an pot să vă spun că am avut la începutul anului un dosar cu 156 de percheziţii iar la sfârşitul lunii septembrie un dosar în care am efectuat 99 de percheziii în 13 judeţe cu prejudicii foarte mari. 

Cum comentaţi faptul că foarte mulţi dintre miniştri de interne de după Revoluţie sunt fie personaje controversate, fie au avut sau au probleme cu legea – urmăriţi penal, unii chiar condamnaţi. A afectat acest lucru în vreun fel activitatea Poliţiei?

V-am precizat încă o dată, aş dori să rămânem în sfera de activitate a IPJ Mureş. 

Cine este Dumitru Bîltag

Şeful IPJ Mureş se află la conducerea instituşiei de 2 ani, este absolvent al Academiei de Poliţie din Bucureşti şi a unui master în prevenirea şi combaterea traficului ilicit de droguri în cadrul aceleiaşi instituţii. Din 2012 şi până în 2014 a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş iar între 2009 şi 2012, structura similară din Bistriţa Năsăud. CV-ul complet poate fi vizualizat AICI

Vă mai recomandăm: 

Crimele în serie nerezolvate de 16 ani: patru femei ucise la autostop. „Nu există crimă perfectă, ci poliţişti neputincioşi“

Paradoxul unui omor cu autor necunoscut: criminalul a mărturisit, dar nu e condamnat, iar cazul a rămas nerezolvat

Şeful de poliţie în judeţul cu sub 1.000 de dosare cu autor necunoscut: „Eu cred că măsurile privative de libertate educă“

Cât de primitivă era cercetarea penală în România anilor '90. „Se lucra cu film alb-negru cu bliţ şi cu gentuţa la brâu“

Şeful Poliţiei Braşov despre dezastrul de pe DN 1 către Bucureşti: „Ne înjură, dar nu înţeleg că nu se poate altfel“

Aurelian Ciocîrlan, seful inspectoratului de poliţie cu 14.000 de dosare la sertar: „Este o cifră extraordinar de mare“

Fostul şef al IPJ Gorj: „Scandalurile politice au influenţat tot mai puţin activitatea Poliţiei, pentru că DNA şi-a intrat în rol”

Durerea unei familii care şi-a pierdut fiul într-un atac mafiot: „De 13 ani aşteptăm ca ucigaşii lui Cosmin să fie găsiţi”

Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi, despre politicieni versus poliţişti: „Dacă văd că-i ţii la distanţă, nu mai încearcă“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“

Detaliile care îi trădează pe aproape toţi infractorii. Un fost ofiţer explică şi care este categoria care „te lichidează pe loc”

Mărturii exclusive despre crima de la muzeu care a zguduit România acum 16 ani. Ucigaşul nu a fost descoperit: „Pe poliţişti nu i-a ajutat capul”

Bine aţi venit la Constanţa, campioană la dosare cu autor necunoscut! Şeful Poliţiei: „S-au încadrat oameni fără şcolarizare. Cei cu experienţă pleacă“

Clujul, campion la dosare cu autor necunoscut. Şeful IPJ: „Nu ştiu exact cât câştigă un agent de circulaţie începător. Dacă oamenii vin la serviciu, cred că-i ok“

Şeful Poliţiei Capitalei, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut, ce s-a schimbat după moartea lui Gigină şi care este vina Sistemului în relaţia cu ţara

Metoda „3 lovituri şi 25 de ani” aplicată în Canada pentru reducerea numărului de infractori care recidivau. Ce se poate face în România

Drama victimei dintr-un dosar cu autor necunoscut: „Este doliul vieţii ei“. Cum pot ajunge victimele să-şi facă singure dreptate dacă autorităţile nu acţionează

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

Şeful Serviciului Criminalistic Timiş, Remus Scrob: „Visul meu este să se poată ridica particule din aerul expirat“

„Crima perfectă este o balivernă! Nu întotdeauna s-a făcut cercetarea corect“. Vicepreşedintele Societăţii Române de Criminalistică şi autorii necunoscuţi

Cazuri înfiorătoare rămase foarte mulţi ani cu „autor necunoscut“ şi apoi rezolvate. Cum au fost prinşi criminalii

România celor 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut. „În Poliţie, încă se mai lucrează cu maşina de scris. Agenţii îşi aduc şi hârtie de acasă”

Cum îi încurajează românii pe infractori. „Dacă ar fi o temă relevantă pentru societate, ea ar fi exploatată şi politic”

Ce şanse sunt să fie prins acum un criminal din anii 90. Cum s-au schimbat tehnicile de investigare în dosare cu autor necunoscut

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“


Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

  

  

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite