Seceta face ravagii la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta a injumatatit productia de lapte de oaie, in judetul Sibiu
Seceta a injumatatit productia de lapte de oaie, in judetul Sibiu

Producția de lapte a scăzut în Sibiu la jumătate, pentru că oile nu mai au ce mânca, și multe culturi sunt compromise din cauza secetei. Nu doar producția de lapte este afectată de seceta din ultima perioadă, ci și anumite culturi cum sunt cele de porumb, soia, rapiță sau cartof.

Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă fac ravagii în județul Sibiu. Cei mai afectați de secetă sunt crescătorii de oi, care nu mai au cu ce să-și hrănească animalele.

”Din cauza secetei producția de lapte a scăzut la jumătate, furaje ne descurcăm foarte greu să facem, pentru că iarba s-a ars toată, nu avem furaje nici acum și ne e frică de faptul că nu o să avem nici pentru perioada de iarnă”, explică Marcel Andrei, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine din județul Sibiu.

Lipsa furajelor și implicit scăderea producției de lapte va fi resimțită direct de consumatori, care vor plăti cu 5-6 la sută mai mult pentru un kilogram de brânză.

Mai mult însă, oierii spun că, dacă vremea se menține la fel, riscăm ca într-o săptămână, două, să nu mai avem pe piață vestita telemea de oaie din Mărginimea Sibiului.

”E seceta foarte mare, a ars tot câmpul, nu mai avem ce să le dăm la animale, nici apă nici mâncare, cărăm apă cu vidanja, dacă mai ține seceta așa într-o săptămână două nu o să mai fie lapte deloc și nici brânză. Cărăm apă pentru animale cu vidanja de la 3-4 kilometri, că nu avem sursă de apă aici, au scăzut toate fântânile, nu mai este apă deloc”, spune Alexandru Clapa, un cioban din localitatea sibiană Șura Mare.

Se poate ajunge până la sacrificarea animalelor

Disperați, oierii vor să ceară Ministerului Agriculturii să le dea voie să intre cu oile în păduri, pentru pășunat, pentru că ”e singura soluție”.

Aceștia spun că, dacă nu va ploua și nu va fi găsită rapid o soluție, singura variantă care le rămâne este aceea de a-și tăia animalele, pentru că nu vor mai avea cu ce să le hrănească. 

”Dacă nu se rezolvă situația, singura soluție este scarificarea animalelor. Decât să le ținem să ne batem joc de ele si să moară, mai bine le sacrificăm și le valorificăm, altă soluție nu avem”, adaugă Marcel Andrei.

Zeci de hectare de culturi, distruse de secetă

Nu doar producția de lapte este afectată de seceta din ultima perioadă, ci și anumite culturi cum sunt cele de porumb, soia, rapiță sau cartof.

”Avem probleme, încep să apară tot mai multe din cauza secetei. Sunt afectate anumite culturi, cele mai multe însțiințări le avem din zona Mediașului”, explică Gheorghe Budrală, directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltate Rurală Sibiu.

Acesta spune că în zona Mediaș-Șeica sunt peste 8.000 de hectare de porumb, din care o treime sunt afectate de secetă. Tot în proporție de 30 la sută sunt afectate și culturile de rapiță sau soia, dar și cele de cartof pentru că, după ce temperatura trece de 29 de grade, cartoful nu mai acumulează apă în tuberculi.

”Tot județul va avea o problemă destul de serioasă în cazul în care continuă seceta și căldura. Nu se poate lua niciun fel de măsură, nu avem irigații, doar câtea plantații de pomi au sisteme de irigație prin picurare, însă nu depășesc 100 de hectare”, adaugă Gheorghe Budrală.






Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite