Sibiu: Mariana Secelean pictează dumnezeieşte icoane pe lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Mariana Secelean pictează dumnezeieşte icoane pe lemn
Sibiu: Mariana Secelean pictează dumnezeieşte icoane pe lemn

Într-un mic apartament din cartierul Hipodrom care-i este şi casă şi atelier, Mariana Secelean pictează icoane pe lemn şi tablouri cu peisaje din zonele turistice.

Are mâna talentată şi ochiul ager, pictează dumnezeieşte icoane pe lemn şi nu se referă la ea ca la o pictoriţă. Mariana Secelean este o mamă singură care a fost nevoită să supravieţuiască şi să-i ofere copilului său cele mai decente condiţii de dezvoltare. Şi aşa a ajuns să renunţe la locul de muncă de opt ore pe zi pentru a face acasă tablouri, icoane şi orice îi mai comandă clienţii. “Când fetiţa mea a început şcoala, mi-am dat seama că nu îi pot acorda atenţia de care are nevoie şi sprijinul necesar. Aşa că am renunţat la serviciu, unde mă ocupam de pictură, grafică şi design. Din 2003 lucrez acasă şi trăiesc doar din ce pictez. În măsura în care se poate trăi din asta”, povesteşte femeia. Nu consideră un sacrificiu ceea ce a făcut în 2003 când a decis să fie artist independent, ci doar singurul lucru pe care îl putea face cu inima împăcată.

Prietenii îi aduc în dar... lemne
Îi place foarte mult să lucreze acasă pentru că are exact ambianţa pe care şi-o doreşte. Muzică ambientală, operele ei care o înconjoară de pe toţi pereţii şi multe bucăţi de lemn care îşi aşteaptă cuminţi rândul pe masa de lucru. Chiar şi aşa sunt zile în care penelul nu vrea să prindă viaţă în mâna Marianei. “Când sunt în mână foarte bună, adică am o stare de spirit propice, pot picta o icoană foarte repede, adică în câteva ore. Dar sunt şi momente în care nu iese nimic. Şi atunci fac munca de jos, adică agăţătorile pentru tablouri, baiţuri, pun gipsul, şlefuiesc cu şmirghel sau prelucrez lemnul”, explică Mariana Secelean. Cele mai multe icoane ale Marianei sunt pictate pe bucăţi din diverse trunchiuri de  nuc, stejar ori cireş, pe care le primeşte de la cunoştinţe. “Lemnul trebuie să fie bine uscat ca să nu crape. Aşa că toţi prietenii mei mă cheamă să îmi aleg din lemnele pe care le au în şopron”, explică artista. Mariana a făcut sute de icoane şi tablouri cu peisaje turistice, obiecte care s-au vândut în galerii de artă, expoziţii, târguri şi alte evenimente de pe tot cuprinsul ţării. Iar cel mai aprig critic al muncii sale este chiar Oana, fiica ei de paisprezece ani. “Are ochiul format şi îmi spune mereu ce nu i se pare bine. Aş fi vrut să o învăţ să picteze, dar ea este mai pragmatică. Nu prea-i place pictura, ci matematica. Este olimpică”, mai spune pictoriţa.

Primii bani din pictură, la grădiniţă

Mariana a fost talentată de mică şi chiar din grădiniţă a făcut primii bani din pictură. “Colegii de grădiniţă îmi cereau să le fac desene. Le desenam ce ne cerea doamna educatoare şi ei îmi dădeau câte un bănuţ. Când ajungeam acasă, aveam un pumn de bănuţi”, povesteşte amuzată Mariana. Recunoaşte că problemele materiale au împins-o să fie creativă, dar ştie că totul i se datorează harului cu care a fost înzeastrată şi perseverenţei care o caracterizează. “Ca să ajungi să trăieşti din pictură e nevoie de talent care vine de la Dumnezeu, de studiu şi de multă muncă. Altfel, nu reuşeşti”, mai spune Mariana Secelean.

Ce-i place
Marianei îi plac toate lucrurile simple şi spune că nu are timp pentru hobiuri. “Lucrez 25 de ore pe zi, am 100 de munci de făcut şi nu am timp pentru hobbyuri. Fiica mea îmi place cel mai mult şi pentru mine ea este prioritatea numărul unu”, declară Mariana Secelean.

Ce nu-i place
“Mă deranjează cumplit când oamenii nu-şi cunosc limitele bunului simţ. Mă deranjează câinii vecinilor care latră noaptea în bloc, claxoanele maşinilor în orele de linişte şi manelele vecinilor”, afirmă Mariana.

Cât de greu este să fii artist în Sibiu?
M.S.:
Nu este uşor. Dar odată ce tăvălugul îşi dă drumul, trebuie să ai grijă să se rostogolească în continuare. A fost mai greu până mi-am făcut reţeaua de colaboratori.
Se poate face avere cu icoane pe lemn şi picturi pentru turişti?
M.S.:
Eu nu mi-am propus să fac avere. Dacă am cu ce să plătesc facturile şi cu ce să-mi cresc fiica, sunt mulţumită. Am învăţat să mă bucur de lucrurile mici şi simple, de un răsărit de soare, de firul ierbii care se mişcă în bătaia vântului.

Profil
Născută:
15 octombrie 1962, Sibiu
Educaţie: Liceul de Artă Sibiu
Ocupaţie: Pictoriţă
Familie: Divorţată, are un copil

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite