Se desfiinţează sau nu spitalele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din Sălişte, preşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România, spune că, joi seară, a convins Ministerul să nu mai desfiinţeze spitalele. Ministerul Sănătăţii însă îl contrazice.


Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), Dumitru Teodor Banciu, a declarat că s-a semnat o minută între secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii(MS), Cristian Irimie, şi reprezentanţi ai AOR, care prevede că spitalele din România nu vor mai fi desfiinţate. „Spitalele nu vor fi desfiinţate de către Ministerul Sănătăţii şi nici printr-o altă măsură luată de instituţiile din sistemul de sănătate“, se arată la primul punct al minutei încheiate, joi seară între AOR şi MS. În acelaşi document, se stipulează că Ministerul Sănătăţii va propune şi un set de indicatori pentru eficientizarea spitalelor din reţeaua autorităţilor locale. Unul dintre semnatarii minutei este Johann Krech, primarul oraşului Cisnădie, unde au avut loc proteste faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa spitalul. Şi Krech afirmă că nici spitalul din Cisnădie şi nici celelalte nu vor mai fi desfiinţate.


Vestea a circulat repede printre repezentanţii instituţiilor sanitare sibiene, care văd cu ochi buni această măsură. „Am auzit şi eu că s-a discutat acest aspect, dar nu ştiu ce conţine acel protocol, dacă, întradevăr s-a semnat. În orice caz, cred că problema spitalelor ar trebui lăsată la latitudinea autorităţilor locale, a Caselor de Asigurări şi a Direcţiilor de Sănătate Publică, acestea putând decide în urma unor evaluări ample, pe baza mai multor criterii.Orice decizie se va lua la nivelul Ministerului, sper să fie una bine cumpănită, care să ţină cont de faptul că populaţia are nevoie de asistenţă medical“, spune medicul Ioan Drăghilă, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Ministerul contraatacă
Cu toate acestea, reprezentanţii MS susţin că procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc din România continuă. „În întâlnirea de ieri s-a discutat că va fi reanalizată situaţia spitalelor şi în două săptămâni ministerul va decide care vor fi desfiinţate. Niciodată nu a fost vorba că nu se vor mai desfiinţa spitalele. Despre niciun alt nume de spital, în afara celui de la Cernavodă, nu s-a spus, în cadrul întâlnirii, că nu se va mai desfiinţa“, afirmă Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite