Sibiu: Şcoli construite şi renovate pe banii constructorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Şcoli construite şi renovate pe banii constructorilor
Sibiu: Şcoli construite şi renovate pe banii constructorilor

Zeci de şcoli din judeţ sunt construite sau renovate pe datorie până la livrarea banilor de la Ministerul Educaţiei. Constructorii preferă compromisul în detrimentul trimiterii angajaţilor în şomaj şi merg pe încredere până la primirea sumelor restante.

Cu nici o lună înainte de debutul noului an şcolar, mai multe unităţi de învăţământ din judeţ sunt încă în adevărate procese de reabilitate, rewnovare sau şantiere de construcţie a unor impobile şi corpuri de clădire noi. Statisticile consemnate la Inspectoratul Şcolar Sibiu, arată că în judeţ se fac lucrări la care sunt restanţe financiare de achitat, conform contractelor în destule locuri. „La ora actuală în judeţ sunt 49 de şcoli şi grădiniţe în care se desfasoara diferite lucrări şi pentru care Ministerul Educaţiei nu a achitat deocamdată banii aferenţi lucrărilor” spune Inspectorul General, Constantin Catrina. Pentru că e vorba de lucrări la care principalul creditor este statul, constructorii mărturisesc că au siguranţa că banii vor ajunge în conturile lor în viitor. Cum nu pot să stea pe loc şi să aştepte virarea banilor de la Ministerul Educaţiei, constructorii cheltuie în multe din aceste cazuri, bani din conturile firmei. În municipiul Sibiu, firma CON-A a omului de afaceri Mircea Bulboacă, face două astfel de lucrări la o grădiniţă din cartierul Ştrand şi la Şcoala 19. Afaceristul a explicat şi de ce a preferat să continue lucrările, chiar dacă nu a încasat banii datoraţi. „Banii primiţi de la minister până acum nu ajungeau decât pentru turnarea fundaţiei şi a canalizării. Decât să trimit oamenii în şomaj, am decis să continuăm în limita banilor care îi avem în firmă. Când se vor termina, ne vom opri din lucru, dar bănuiesc că Ministerul va face plăţile aferente până atunci. Mai bine facem aşa decât să trimit oamenii în şomaj şi să nu aibă de lucru. Aşa am considerat că este bine” a explicat Mircea Bulboacă.

Primăriile „fură” de la alte investiţii
Şi în judeţ lucrurile stau aproape la fel. Administraţiile locale preferă să ia din banii alocaţi altor lucrări care mai pot aştepta sau din cei alocaţi amenajării de canalizări în comune, dar în multe cazuri sumele redistribuite acoperă doar o parte din necesarul lucrărilor efectuate în instituţiile de învăţământ. „Noi am alocat de exemplu suma de 900.000 de lei necesari lucrărilor făcute la şcoală, dar este vorba de bani alocaţi pentru lucrările făcute până acum şi chiar şi aşa sunt puţini” a explicat primarul Nicolae avram din Şura Mare, acolo unde se construieşte de zor un corp nou de clădire. Inspectoratul Şcolar Sibiu susţine că ar fi nevoie de o sumă uriaşă pentru a fi finalizate toate lucrările începute sau aflate în derulare în judeţ. „Ar fi nevoine de numai puţin de 120.000.000 de lei, sumă care nu ştiu când va putea fi acoperită” a explicat Inspectorul General, Constantin Catrina.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite