Sibiu: Denisa Vladu, copilul de excepţie de la Şcoala 21

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Denisa Vladu, copilul de excepţie de la Şcoala 21
Sibiu: Denisa Vladu, copilul de excepţie de la Şcoala 21

Denisa Vladu adoră să asimileze cunoştinţe din toate disciplinele care i se predau la şcoală şi a strâns premii la concursuri şi olimpiade de la nu mai puţin de şase materii.

Lucrul pe care îl face cu cea mai mare uşurinţă este să înveţe. Aşa spune Denisa Vladu, o fetiţă frumoasă de treisprezece ani care până în clasa a VI-a a strâns foarte multe premii şi diplome. „Îmi este foarte simplu să învăţ, indiferent de materie. Citesc lecţia şi apoi îmi repet toate informaţiile cu voce tare. Au mai fost şi lecţii grele, dar am încercat să extrag ideile principale şi apoi a fost mai uşor. Tata m-a învăţat o regulă, să nu plec de la şcoală fără să înţeleg noţiunile predate de profesori. De aceea eu pun mereu întrebări profesorilor, pentru că 70% din lecţie se învaţă în clasă“, explică Denisa Vladu.

Matematica, prima dragoste

Prima diplomă a venit, cum era şi firesc, la matematică, în clasa a doua. Atunci Denisa a participat pentru prima dată la un concurs şcolar, „Cangurul Matematic“, şi a luat locul întâi la faza judeţeană. Cu matematica a mers mai departe indiferent de ce alte concursuri au mai atras-o, continuând să obţină locul întâi pe judeţ până în clasa a IV. „Matematica mi-a plăcut încă de la început, pentru că este o materie uşoară. Odată ce înţelegi noţiunile de bază, ţi se pare foarte simplu, totul se leagă. Am participat în clasa a V-a şi la concursul interdisciplinar de limba şi literatura română şi matematică, «±Poezie», am obţinut premiul doi la faza judeţeană şi trebuia să merg la concursul naţional. Dar m-am îmbolnăvit foarte rău în ziua de dinaintea plecării şi n-am mai putut ajunge la concurs, mi-a părut foarte rău“, povesteşte Denisa.

Bună vorbitoare de limba engleză

Are diplomă de absolvire a cursului şi testului de limbă engleză „Cambridge“, iar în anul şcolar trecut a făcut cea mai bună lucrare la concursul judeţean „Speak Out“. „Fac limba engleză de la grădiniţă şi acum o vorbesc destul de bine. Îmi place foarte mult, probabil voi merge la un liceu unde să aprofundez engleza şi să învăţ şi alte limbi străine“, declară copilul de excepţie de la Şcoala 21, aşa cum a fost supranumită de profesoara de educaţie tehnologică Daniela Coţofană. La Educaţie Tehnologică a ajuns în clasa a VI-a la faza naţională unde a obţinut cea mai mare notă la proba de teorie. „Am luat locul întâi la proba teoretică dar, după proba practică, am obţinut doar menţiune. Mi s-a părut prea puţin timp, doar două ore pentru un exerciţiu scris şi un al doilea subiect în care trebuia să confecţionez din materiale textile o grădină zoologică“, subliniază Denisa căreia îi place educaţia tehnologică pentru noţiunile de cultură generală pe care consideră că orice om ar trebui să le ştie. Ea a mai participat cu succes şi la olimpiada judeţeană de Educaţie şi Cultură Civică, la olimpiada zonală de Religie, la concursul judeţean de Limba şi Literatura Română „Ionel Teodoreanu“ şi la Centrul de Excelenţă. De aceea este un copil de excepţie.

Ce-i place
„Îmi place să pictez, să ascult muzică, să mă plimb prin natură, să citesc nuvele şi romane de aventuri precum «Copiii căpitanului Grant» şi să merg la Sala Transilvania la meciurile echipei CSU Sibiu. Îmi place baschetul şi sunt mare fan al echipei sibiene“, subliniază Denisa.

Ce nu-i place
„Nu-mi palce să mă trezesc dimineaţa devreme. Acum trebuie să fiu în picioare la 07, dar mi-ar plăcea să lenevesc mai mult şi să mă trezesc cam pe la 09. Nu-mi place nici să mi se facă prea multe observaţii, recunosc când greşesc şi accept criticile“, declară Denisa.

Întrebări şi răspunsuri
Cum de ai mers la concursuri din atât de multe discipline?

Merg la orice olimpiadă la care îmi cer profesorii să merg. Îmi plac toate materiile, sincer, nu sunt materii care să nu-mi placă.

La liceu va trebui să alegi o materie pentru olimpiade şi concursuri.

Încă nu m-am hotărât, poate limbi străine, poate ştiinţe. Îmi place mult biologia, la fel şi chimia pe care o învăţ din acest an. În viitor poate o să fiu medic pediatru, mi se pare drăguţ să vindeci copii.

Foloseşti internetul când înveţi?

Câteodată mai caut informaţii în cărţi sau pe internet, spre exemplu la istorie ori geografie. Internetul are avantajul că găseşti foarte repede o informaţie, dar are şi dezavantajul de a dezinforma, mi s-a întâmplat să găsesc date greşite.

Profil
Născută:
12 august 1996, Sibiu
Studii: Clasa a VII-a C la Şcoala cu Clasele I-VIII nr.21, Sibiu
Familie: Nu are fraţi

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite