Sibiu: Scandalul scutirilor medicale la educaţie fizică, generat de o eroare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul arătat colegiului prefectural de către inspectorul şcolar general a avut erori grave. Şcolile din Cârţa şi Turnu Roşu nu sunt deloc printre primele din judeţ la numărul de elevi scutiţi, ci au procente de 3,2 şi 4,9 de scutiri medicale.

Raportul prezentat de către inspectorul şcolar general Constantin Gorun legat de situaţia elevilor care au fost scutiţi de orele de educaţie fizică şi sport pe semestrul I al actualului an şcolar a avut erori grave. Tocmai situaţia care a atras nemulţumirea inspectorului general şi a prefectului, anume că la şcoala generală din Cârţa procentajul de scurtiri este de 14,4% şi la cea din Turnu Roşu 10,8%, a fost bazată pe greşeli de calcul atribuite conducerii şcolilor respective.

„Ei au greşit la calcularea procentajului, medicul din circumscripţie şi directorul şcolii. Şi-au asumat greşeala amândoi. Eu am primit o adresă de la şcolile respective care îşi asumă greşeala de calcul. Era o aberaţie ca elevii din mediul rural să nu facă sport într-un procent atât de mare“, a declarat Constantin Gorun pentru Adevărul de Seară. În urma anchetei făcute de medicii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, la şcoala din Cârţa procentul de scutiri medicale este de 3,2 iar la Turnu Roşu este 4,9, adică din 204 elevi înscrişi zece sunt scutiţi de orele de educaţie fizică.

„Aceste scutiri sunt justificate, copiii sunt înregistraţi cu boli cronice iar noi nu dăm scutiri medicale fără avizul medicului de specialitate. Am dat trei scutiri la clasele V-VIII şi şapte la ciclul primar pentru bronşite, astm bronşic, boli cronice la ochi şi două fracturi“, a declarat dr. Mihaela Miclea, medic medicină generală în Turnu Roşu.

Mai puţine scutiri medicale în acest an
Numărul de scutiri medicale date pentru orele de educaţie fizică la şcolile din judeţ este mai mic în semestrul întâi al acestui an şcolar decât acelaşi semestru al anului şcolar trecut. Astfel că în anul şcolar 2009-2010 s-au dat 1.890 de scutiri pentru un număr de 49.874 de elevi pe când în 2008-2009 1.965 de scutiri pentru 51.558 de elevi. „Din ancheta făcută de DSP nu a reieşit că s-au dat scutiri nejustificate, au fost prezentate documente medicale pentru fiecare scutire. Mai mult nu putem face, nu putem contesta parafele unor medici, nu se poate ajunge ca în cazul pensiilor de boală cu expertize şi contraexpertize“, a explicat dr. Adela Morar, purtător de cuvânt al DSP Sibiu.

Liceul „Betania“, primul în top
Cel mai mare procent este la Liceul Teologic Baptist „Betania“, 13,48%. „Dacă omul este scutit de sport pentru că are probleme medicale, nu putem contesta decizia medicilor. Nu are nicio legătură cu considerentele religioase“, a declarat Florescu Florin, directorul liceului.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite