Sibiu: Şase firme dau afară sute de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Şase firme dau afară sute de oameni
Sibiu: Şase firme dau afară sute de oameni

Peste 350 de persoane vor rămâne fără un loc de muncă în următoarea perioadă. Patru firme din judeţ au anunţat concerieri colective până la sfârşitul acestei luni, urmând ca în octombrie alte două să recurgă la aceeaşi măsură.

Cele mai mari probleme le are firma SC. Impronta SRL, care a fost nevoită să renunţe la toţi angajaţii şi să îşi închidă porţile. Înfiinţată în anul 1998, firma specializată pe producţia de încălţăminte pentru a intrat într-o criză acută de comenzi şi a trebuit să îi trimită în şomaj pe toţi cei 170 de angajaţi, începând cu această lună.
Alte 33 de persoane vor fi disponibilizate până la sfârşitul lunii de către reprezentanţii cazinoului Zaral, care s-au confruntat cu efectele crizei economice la mai puţin de un an de la înfiinţare, iar de la Romipel SRL, firmă axată pe prelucrarea şi conservarea pieilor crude, vor pleca prin concediere colectivă alte 21 de persoane. 

Fosta „13 Decembrie“, în colaps

O altă firmă care a anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu de intenţia de a efectua concedieri colective până la sfârşitul lunii este fosta intreprindere „13 Decembrie“, actuala SC PIM S.A. Cu peste 1.000 de angajaţi în 1999, criza ameninţă acum serios activitatea firmei. „Noi am anunţat disponibilizarea a 40 de persoane, însă în ultima perioadă am purtat mai multe negocieri cu liderii de sindicat şi chiar avem ceva promisiuni pentru reluarea activităţii, astfel că nu vor disponibiliza mai mult de 13 persoane“, ne-a spus Eugenia Borcea, director eceonomic al firmei. În urma acestor disponibilizări, firma va rămâne cu doar 55 de angajaţi.

Veşti proaste şi pentru octombrie
Rândurile oamenilor care vor rămâne fără locurile de muncă luna aceasta vor fi îngroşate în octombrie de un nou val de concedieri, care va afecta în total alte 94 de persoane. Astfel, nu mai puţin de 36 de sibieni care lucrau în domeniul construcţiilor la SC Paconstruct SRL vor fi nevoiţi să îşi caute un nou loc de muncă sau să se descurce din ajutorul de şomaj de luna viitoare.
Probleme la fel de grave înregistrează şi şi firma Simerom SA, specializată pe producţia de maşini unelte. Cu 2.200 de angajaţi la începutul anilor ´90, la Simerom mai lucrează acum doar 81 de oameni, iar 58 dintre aceştia urmează să plece în luna octombrie. Aici, problemele au început încă din luna mai, când muncitorii rămaşi au fost trimişi pe rând în şomaj tehnic, din lipsă de comenzi, societatea înregistrând mari pierderi. Mai mult, angajaţii au declanşat şi o grevă spontană joia trecută, nemulţumiţi de neplata salariilor de peste două luni.

Plângeri la ITM
Inspectoratul Teritorial de Muncă are mai multe sesizări ale angajaţilor Simerom, care se plâng că nu au mai fost plătiţi de două luni şi derulează în prezent o anchetă, măsurile pe care le va lua dacă există nereguli urmând a fi anunţate în octombrie. Potrivit directorului adjunct al ITM Sibiu, Francisc Torok, situaţia este regretabilă, numind-o  “agonia de sfârşit”. “În situaţia actuală nu este ceva absolut ieşit din comun şi nu este singura societate care are probleme. Sesizările de la Simerom au tot curs. În urma controalelor noi vom lua măsuri. Am mai dat în acest caz amenzi şi dacă se impune vom mai da” a declarat Francisc Torok.

Decizia de concediere colectivă a venit din cauza lipsei totale de comenzi. Practic, în ultimele luni noi nu am avut nimic de lucru”, Eugenia Borcea, director economic PIM SA.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite