Sara Simona Lunca: Militează pentru protejarea mediului înconjurător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sara este elevă în clasa a XI-a a Colegiului Naţional Octavian Goga din Sibiu şi este implicată într-o mulţime de proiecte extracuriculare. Acum se pregăteşte intens pentru Ziua Pământului când va milita, alături de colegi, pentru stingerea becurilor timp de 10 minute.


Sibianca se visa doctor,  de când era micuţă. Spune că părinţii, cei care lucrează în domeniul medical, au determinat-o să se gândească la asta. Nu şi-a schimbat nici acum, total, viziunea supra viitorului său. „Tatăl meu lucrează pe descarcerare iar mama este asistent medical. Cred că tocmai din această cauză, mi-am dorit să mă îndrept spre o carieră în medicină. Mă visam doctoriţă, când eram mică, dar acum cred că voi alege, după terminarea liceului, să fiu astentă medicală. Dar nu sunt extrem de convinsă, mă tentează şi arhitectura“, spune Sara Simona Lunca.


Arhitectura, spune sibianca, o tentează pentru că a descoperit că se pricepe foarte bine la desen. „Urmează anul viitor să decid exact ce să fac. Pentru că am şi înclinaţii şi îmi şi place foarte mult, părinţii m-au sfătuit să aleg totuşi o facultate cum ar fi arhitectura. Dar nu ştiu încă, mai am vreme să mă decid“, mai spune Sara.


Momentan se bucură de multiplele proiecte în care este implicată. „Îmi place extrem de mult teatrul şi în şcoală avem un proiect în cadrul căruia am şi realizat două scenete de teatru. Acum pregătim a treia şi mă bucur că am jucate în toate. E vorba de un proiect legat de mitologie, un parteneriat cu o şcoală spaniolă. Elevi de acolo vor veni în aprilie la noi şi vom juca o piesa de teatru împreună cu elevi spanioli. Va fi o piesă jucată şi de elevi români şi de spanioli“, povesteşte extrem de entuziasmată eleva de clasa a XI-a.


Proiecte pe mediu
Încă din luna noiembrie, Sara, alături de alţi aproximativ 30 de colegi, au intrat într-un proiect de economisire a energiei. Până pe 16 mai trebuie să organizeze mai multe activităţi prin care să promoveze economisirea energiei, în vederea protejării mediului înconjurător, iar dacă vor câştiga urmează să participe la o competiţie ce va avea loc la nivel european. „Sunt foarte entuziasmat că sunt implicată în acest proiect. Îmi place extrem de mult munca în echipă şi aşa am reuşit să facem multe lucruri. De exemplu, acum ne pregătim de Ziua Pământului, pe 23 martie, atunci când vom forma echipe şi vom merge să sfătuim oamenii să stingă, pentru 10 minute becurile. Facem asta de mult timp şi în şcoală şi sunt mândră că acum şi alţi elevi sunt mai grijuli: nu mai lasă becurile aprinse, nici apa la baie să curgă mereu şi nici geamurile nu mai stau deschise, decât câteva minute pentru a se aerisi“, spune Sara.
Tot elevii de la Octavian Goga, între care şi Sara, au de gând să organizeze un marş al bicicliştilor, pe data de 26 martie, în încercarea de a promova  mijloacele de transport ecologice. Atunci vor străbate oraşul pe biciclete, purtând tricouri cu îndemnuri menite să îi determine pe sibieni să nu mai risipească energia.

Profil:
Născută: 21 decembrie 1992, Târnăveni, jud. Mureş
Studii: Colegiul Naţional „Octavian Goga“ Sibiu, clasa a XI-a
Familie: necăsătorită

Ce îi place:
Sara adoră să citească, să deseneze, dar şi să danseze. De asemenea, adoră munca în echipă, motiv pentru care se implică mereu în proiecte extracuriculare. Iubeşte şi teatrul, nu atât de mult să îl urmărească, cât să îl joace.

Ce nu îi place:
Eleva urăşte minciuna, nepăsarea, indiferenţa, oamenii falşi, neseriozitatea şi lipsa de consecvenţă a oamenilor, în acţiunile în care se implică. E de părere că mai bine nu faci un lucru, decât să îl abandonezi pe parcurs.

Întrebări şi răspunsuri:
Aţi făcut în noiembrie chestionare pe proiectul acesta de economisire a energiei. Care au fost concluziile?

Ceea ce am observat este că mulţi sunt prot informaţi sau deloc informaţi cuprivire la aspectele de protecţie a mediului. Alţii pur şi simplu le ignoră, iar pe noi ne ironizau. Cel puţin elevii. După mai multe acţiuni de acest gen, vreau să cred că cel puţin colegii din liceul nostru au ajuns să conştientizeze că nu îi afectează cu nimic dacă sting becul într-o încăpere, dacă nu e nimeni acolo, ba dimpotrivă, şi nici dacă opresc un aparat electric, de vreme ce nimeni nu îl foloseşte.

Aţi făcut verificări şi prin sălile de clasă?
Da. Suntem împărţiţi, toţi elevii care suntem incluşi în acest proiect, şi mergem zilnic prin sălile de clasă ca să verificăm dacă geamurile stau deschise mai mult decât este necesar, dacăbecurile sunt sau nu aprinse fătă motiv, şi le stingem, sau dacă la baie apa curge degeaba. Cred că elevii de la noi deja s-au obişnuit, iar lucrurile se vor reflecta foarte bine printr-o comparaţie simplă a facturilor de anul trecut cu cele de anul acesta. Urmează să verificăm şi acest lucru.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite