Şapte dintre inculpaţii din dosarul cămătăriei de la Sibiu au fost arestaţi preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase dintre bărbaţii din Sibiu acuzaţi de cămătărie, precum şi notarul Răzvan Mărginean, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Notarul Răzvan Mărginean şi cei şase bărbaţi au primit mandate de arestare preventivă în această noapte, după o şedinţă de judecată care a durat ore bune. Cei şapte sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la comunicare. Competenţa de soluţionare a recursului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Notarul Răzvan Mărginean şi cei şase bărbaţi, respectiv Daniel Dumitru, Constantin Cornea, Bucur Daniel Iliuţ, Bogdan Jucan, Nicolae Şandru şi Ion Tanciu sunt cercetaţi în cel mai complex dosar deschis în ultimii ani la Sibiu de procurorii de la DIICOT, după dosarul grupării Lenis. Cum operează frăţia cămătarilor cu notarii

Anchetatorii spun că membrii grupării dădeau bani cu împrumut, cu dobânzi foarte mari, împrumuturi garantate cu terenuri sau case.Dobânzile foarte mari erau impuse prin contracte notariale, iar prejudiciul în dosar depăşeşte un million de euro.

Doi notari din Sibiu sunt cercetaţi în dosar, iar tranzacţiile cu cele mai mari probleme s-au făcut prin cabinetul lui Răzvan Mărginean, notarul arestat preventiv. Dacă va fi condamnat definitiv, acesta riscă excluderea din branşă. 

„Cei doi notari au sprijint activităţile infracţionale ale grupării, în sensul că la birourile acestora se întocmeau actele, de multe ori persoaele trecute în contractele de vânzare-cumpărare nu erau prezente la încheierea contractelor respective, sumele de bani înscrise în contract nu erau cele reale întrucât membrii grupării scriau în contractele de vânzare-cumpărare pentru imobile şi dobânzile pretinse sau au fost situaţii în care plata efectivă nu se realiza în faţa notarilor. Victimele erau şantajate, ameninţate sau chiar agresate fizic”, a spus comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia. VIDEO Descinderi ale mascaţilor la membrii clanurilor Lenis şi Cornea din Sibiu. Printre învinuiţi se află doi notari cunoscuţi

Victime racolate în cazinouri

Cămătarii acţionau în Sibiu de ani buni, mai exact din 2001, însă actuala formulă de grup infracţional a luat fiinţă undeva în anul 2008. Victimele sunt de toate vârstele, şi erau racolate cu precădere din cazinouri, însă îi contactau şi direct pe cămătari, aceştia fiind cunoscuţi în oraş. Dobânda era de 10-15 la sută, lunar sau săptămânal, iar sumele pe care oamenii le primeau cu împrumut variau între câteva sute şi câteva zeci de mii de euro. Anchetatorii au identificat până acum 15 părţi vătămate, însă spun că numărul celor care au avut probleme este mult mai mare.

Potrivit acestora, după semnarea contractelor de împrumut membrii grupării îşi ameninţau şi îşi băteau victimele, pentru a le determina să plătească sumele şi dobânzile din contractele de împrumut. Una din victime a fost chiar tăiată la picior cu un cuţit, însă nimeni nu s-a prezentat la spital. Mulţi dintre păgubiţi şi-au pierdut locuinţele sau terenurile cu care au garantat în contractele de împrumut.

Corp de control de la Bucureşti pentru angajata de la Cadastru

Alături de cămătari şi notari, în dosar este cercetată şi Bianca Jucan, o angajată în cadrul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu. Potrivit DIICOT, ”actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre invinuiți, la solicitarea și conform indicațiilor membrilor grupării  și cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferențial obținerea certificatelor de carte funciară”. Bianca Jucan este soţia lui Bogdan Jucan, unul din liderii grupării, lucrează la Cadastru din 2006 iar de anul trecut a intrat în concediu prenatal şi apoi de îngrijire a copilului. Culmea, şefii spun că a fost un angajat model, şi sunt şocaţi de cele petrecute. “Niciodată nu a fost băgată în comisia de disciplină, a fost un angajat model”, spune Puiu Nicolae Fesan, directorul instituţiei.

Tânăra a venit însă marţi la birou, din concediu de maternitate, pentru că a avut de dat explicaţii, la Sibiu fiind trimis corpul de control al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. “Acum se fac verificări la toate documentele pe care le-a cerut dânsa, şi din arhivă”, mai spune Puiu Nicolae Fesan.


 









Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite