Sibiu: Săptămâna bugetarilor sibieni începe cu greve şi proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Săptămâna bugetarilor sibieni începe cu greve şi proteste
Sibiu: Săptămâna bugetarilor sibieni începe cu greve şi proteste

La Sibiu vor fi luni în grevă angajaţii Consiliului Judeţean şi cei din sistemul sanitar, în timp ce în celelalte instituţii publice , funcţionarii se vor solidariza cu colegii lor dar nu vor întrerupe lucrul. Majoritatea profesorilor vor protesta prin grevă japoneză, dar totuşi 400 de dascăli nu intră mâine la cursuri.

Angajaţii Consiliului Judeţean Sibiu sunt cei mai hotărâţi. Numai puţin de 110 de funcţionari au semnat petiţia prin care se alătură colegilor lor sindicalişti la protestul de luni. Liderul sindical Ovidiu Fărcaş a confirmat că la Consilul Judeţean, angajaţii vor fi în grevă. „Doar patru persoane nu au fost de acord cu greva. Restul de aproximativ 110 vor merge luni la 7.30 la serviciu, dar nu vor desfăşura nicio activitate, iar programul cu publicul va fi sistat. Suntem decişi să mergem până la capăt cu greva” a spus acesta. Şi vicepreşedintele Consilului Judeţean Sibiu, Constantin Şovăială a confirmat acţiunea de protest din instituţie.

„Am fost informat oficial de grevă. Este dreptul oamenilor să protesteze astfel” - Constantin Şovăială, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu

Primăria şi Prefectura lucrează
Funcţionarii Primăriei Sibiu nu participă la protestul de luni. „Sindicatul din care fac parte angajaţii din Primăria Sibiu au programat un miting de amploare la care vom participa şi noi în 7 octombrie. Sindicatul nostru a preferat să continue discuţiile cu reprezentanţii executivului, fără ca, deocamdată, să se intre în grevă” a explicat Călin Bondulescu.
 Angajaţii insituţiei prefectului nu vor întrupe activitatea dar este posibil ca pe parcursul zilei de luni situaţia să se schimbe şi aici.

Patru sute de profesori întrerup cursurile

În ceea ce-i priveşte pe profesori, cei aproximativ 5.600 de membri ai filialei sibiene a Federaţiei Educaţiei Naţionale au decis să facă doar o grevă japoneză. „Decizia a fost luată în urma unui referendum pe care l-am organizat la nivelul fiecărei unităţi unde avem membri, majoritatea optând pentru greva japoneză. Pentru greva generală au optat doar 23% dintre profesori, astfel că vom pune în aplicare decizia majorătăţii“, a spus Teodor Fârţonea, liderul sindicatului.
În Sibiu există însă şi aproximativ 400 de profesori care aparţin Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care au optat pentru grevă generală. Astfel, la Liceul de Artă, la Şcoala Naţională de Gaz şi grupul Şcolar Automecanica din Mediaş vor fi făcute orare speciale, iar profesorii aflaţi luni în grevă generală nu vor intra la ore.
În sistemul sanitar cadrele medicale din sindicatul Sanitas vor fi deasemenea in grevă generală, fiind preluate doar urgenţele.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite