Sibiu: Ioan Rusu, dirijorul fanfarei militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Rusu s-a întovărăşit cu muzica la vârsta de 15 ani şi a fost unul dintre cei mai mari dirijori şefi de muzică pe care i-a avut actuala Academie a Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ Sibiu.

Muzica a fost viaţa lui. Fanfara militară a fost modul prin care a transmis oamenilor bucuria şi culoarea muzicii. Ioan Rusu este colonel în rezervă şi timp de douăzeci şi cinci de ani a fost dirijor şef de muzică la Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu“ Sibiu, actuala Academie a Forţelor Terestre. „Am fost militar doar pentru meseria mea de dirijor“, precizează colonelul încă de la început. „Fratele meu m-a tras de aţă spre muzica militărească, el era inspectorul muzicilor militare. Mi-a zis «Vino la şcoala de muzică» şi m-am dus la Bucureşti. Am făcut Şcoala de Muzică şi în 1953 a fost împărţită în două, Şcoala Profesională şi Şcoala de Subofiţeri. Trebuia oarecum să le faci pe amândouă. Din 1955 până în 1959 am fost subofiţer instrumentist pentru fanfară la Bucureşti şi de la Cluj, a fost o perioadă foarte frumoasă“, îşi aminteşte Ioan Rusu.

Fanfara militară pentru turişti
La finele deceniului s-a întors în şcoală, la ofiţeri, şi s-a pregătit pentru a ajunge şef de muzică. „Am absolvit în 1962 şi puteam să rămân în Bucureşti, pentru că am fost şef de promoţie. Dar eu mereu am ascultat de fratele meu, a fost un bun sfetnic. El mi-a zis să plec din capitală, unde sunt mulţi în acest domeniu, şi să mă dezvolt într-un oraş din provincie“, continuă povestea colonelul. Aşa a ajuns în Râmnicu-Vâlcea unde timp de patru ani a fost locotenent dirijor şef de muzică şi toate verile a dat concerte de fanfară în staţiunile balneare din nordul Olteniei. „Muzica era un serviciu ca toate celelalte în unitatea militară. Iar noi cântam pentru oamenii veniţi în staţiune, la Govora, Olăneşti, Călimăneşti. Mai mare satisfacţie decât să te asculte toată lumea nu există. Fanfara are sonoritate bună, nu este ca orchestra. Lumea stătea pe băncuţe, cât era parcul de mare, şi ne aplauda de fiecare dată. Începeam programul cu un marş militar, continuam cu potpuriuri din opere şi operete şi încheiam cu muzică populară, că erau oameni de toate felurile“, declară Ioan Rusu.

„Sibiul este la alt nivel“
În Sibiu a venit în 1967 iar oraşul de pe Cibin l-a fermecat complet, ajungând să se stabilească aici până în prezent. „Sibiul este la alt nivel“, spune cu admiraţie colonelul. Până la pensionare, în 1992, pe lângă fanfară, s-a ocupat şi de corul mare al şcolii militare dar şi de corul de cameră, a făcut audiţii muzicale în şcoli şi a pregătit brigăzile artistice pentru festivaluri precum „Cântarea României“. „Toată lumea blamează «Cântarea României», dar nu trebuie să uite că era un concurs festival de creaţie artistică“, precizează dirijorul. Activitatea colonelului Ioan Rusu a fost bogată, a intrat în Uniunea Compozitorilor şi a fost secretarul Cenaclului Muzical din Sibiu, a compus cântece, a scris partituri şi a câştigat numeroase premii. Plăcerea cea mai mare o simţea însă atunci când dirija fanfara militară.

Ce-i place
„Îmi place să ascult muzică. Am şi CD-uri, dar mai ascult şi la pick-up, este casa plină de discuri. Îmi mai plac călătoriile în ţară şi în afară şi excursiile la mănăstiri iar duminica merg la biserică. O altă plăcere de-a mea este să merg la spectacolele Filarmonicii Sibiu“, declară colonelul.

Ce nu-i place
„Oamenii, în special tinerii, au manifestări lipsite de judecată, complet de neînţeles. Îi vezi în anumite momente şi te întrebi ce au în cap. Animalele le găseşti mult mai inteligente“, explică Ioan Rusu.

Întrebări şi răspunsuri
Aveţi un compozitor preferat?

Îmi place muzica de la care am ceva de învăţat. Nu pot să spun că-mi place doar Mozart, Bach ori doar Beethoven.
Muzica e parte din viaţa dumneavoastră de după pensionare?
Da, nu cred că a fost zi în care să nu mă însoţesc de muzică.
Ce nu vă place la sistemul militar actual?
Faptul că armata nu mai este obligatorie este un mare rău adus societăţii. Analfabetismul era lichidat în armată. În armată erai învăţat să-ţi înfrânezi pornirile, îţi educai autocontrolul. O să vedem nişte urmări dezastruoase. Deja a început.

Profil
Născut:
1 ianuarie 1934, judeţul Alba
Studii: Şcoala Militară de Ofiţeri Dirijori, Bucureşti (1962); Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, Cluj Napoca (1966)
Familie: Căsătorit, are doi copii, trei nepoţi

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite