Romii din Sibiu se pregătesc să intre în Cartea Recordurilor GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Sibiu va fi preparată joi o tonă de şahaimas, mâncare tradiţională a romilor, cu care aceştia doresc să ajungă direct în Cartea Recordurilor. Mâncarea va fi pregătită de 12 bucătărese într-un cazan special făcut în acest scop, şi va „înghiţi”, printre altele, 300 de kilograme de carne, 850 de kilograme de varză şi 50 de kilograme de ceapă.

Agitaţie mare la Sibiu, unde romii se pregătesc să intre în Cartea Recordurilor. Joi, vor să prepare cel mai mare şahaimas, o mâncare tradiţională cu carne, varză, ceapă şi orez.

„Este o mâncare consistentă, cu mai multă slănină, mai multă grăsime, romii când mergeau cu cortul datorită faptului că nu aveau bucătărie şi posibilitatea să-şi gătească de fiecare dată când au nevoie făceau o astfel de mâncare, care era rezistentă, era foarte hrănitoare, dacă mâncau o dată se săturau”, explică Dorin Cioabă, preşedintele Centrului Creştin al Romilor.

Şahaimasul va înghiţi 300 de kilograme de carne, 850 de kilograme de varză, orez, 50 de kilograme de ceapă, bulion, câteva kilograme de foi de dafin iar gustul va fi dat de o boia specială, preparată de asemenea după o reţetă tradiţională.

Special pentru şahaimas, a fost tăiat un porc de 400 de kilograme, şi a fost realizată o oală uriaşă. 



„Oala a fost executată de către romii căldărari din Sibiu special pentru acest eveniment, este din inox alimentar şi vreau să rămână această oală în muzeul nostru al romilor, pentru că acest record este foarte important pentru cei care vor veni în urma noastră”, adaugă Dorin Cioabă.

La şahaimas, vor munci 12 bucătărese, iar la final vor fi obţinute aproximativ 4.000 de porţii de mâncare. O parte vor ajunge în farfuriile invitaţilor iar restul, la azile şi la oamenii nevoiaşi din cartierele de romi. Dacă vremea va permite se va găti afară, la foc cu lemne, dacă nu, în cort cu gaz.

Înregistrările vor fi trimise la cei de la Guiness Book, unde a fost plătită o taxă de 500 de euro, iar dacă lucrurile merg bine la anul romii din Sibiu vor să-şi bată propriul record şi să facă un şahaimas de 2 tone.

image

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe  fotografia de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu

image


 



Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite