România, prima dată la Preliminariile Campionatului Mondial al Maeştrilor Ciocolatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anda Călinici, specialist în deserturi şi consultant gastronomic din Cluj Napoca şi Florin Balan, managerul Grupului de firme Pralin din Cisnădie (judeţul Sibiu), în calitate de promotor şi vor reprezenta pentru prima dată România, la Preliminariile din Europa de Est ale Campionatului Mondial al Maeştrilor Ciocolatei, competiţie care va avea loc între 23 şi 25 februarie 2011, în Varşovia (Polonia).

Echipa României va concura pentru un loc în finala care va avea loc între 19 şi 21 octombrie la Paris, cu alte trei echipe din Europa de Est (Polonia, Slovacia şi Turcia), formate fiecare din câte doi participanţi. „Eastern Europe Selection of the World Chocolate Masters 2011“ este considerat cel mai important concurs de profil şi oferă posibilitatea maeştrilor ciocolatieri să îşi demonstreze talentul şi abilităţile, în faţa publicului si în faţa unui juriu format din experţi şi somităţi internaţionale în domeniu. Cei şase concurenţi vor fi nevoiţi să treacă trei probe pe parcursul a 8 ore de lucru:prezentarea unei compoziţii originale din ciocolată, a unui tort după o reţetă proprie şi a două feluri de praline, cu inspiraţie belgiană şi franceză. Primii trei concurenţi vor urca pe podiumul competiţiei din Polonia, dar numai primul clasat se va califica la marea finală a celei de a patra ediţii a Campionatul Mondial al Maeştrilor Ciocolatei, care va avea loc la Paris şi unde vor fi prezenţi cei mai apreciaţi maeştri ciocolatieri de pe patru continente: Europa, Asia, Australia şi America.

Tema preselecţiei şi a finalei din acest an este Zeul Aztec al Ciocolatei – Quetzalcoatl, recunoscut în una din reprezentările sale, ca un şarpe cu pene vegetale, simbol al cunoaşterii. Florin Balan şi Anda Calinici şi-au propus să se califice la finala de la Paris, urmând să prezinte trei lucrări, o compoziţie care se va întitula “Roots - Rădăcini“, înaltă de 1,2 metri 100% din ciocolată, un tort de 1,2 kilograme şi două tipuri de praline – toate după reţete proprii originale.

„Sunt singurul din România care a primit invitaţia la această competiţie, pentru că sunt singurul care a îndeplinit toate criteriile. Mă consider un promotor în domeniul ciocolatei, şi nu un ciocolatier. Îmi doresc să apară cât mai mulţi consumatori de ciocolată de bună calitate, dar mai ales să apară tot mai mulţi ofertanţi a unor astfel de produse pe piaţa din România, şi nu speculanţi şi oportunişti. Eu şi Anda mergem cu gândul să demonstrăm că, deşi nu există o tradiţie a ciocolatei la noi, România are un potenţial extraordinar. Mă bucur că după un efort susţinut de 13 ani, putem să participăm la cea mai importantă competiţie din lume dedicată ciocolatei“, a spus Florin Balan.

La rândul ei, Anda Calinici, câştigătoarea de anul trecut a premiului I la secţiunea Dulciuri a Campionatului de Gătit în Aer Liber de la Cluj, a anunţat că: „mergem pentru locul I în Polonia“.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite