Reparaţiile la viaductul din Gara Mică vor da bătăi de cap sibienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închiderea viaductului din Gara Mică blochează ieşirea din Sibiu spre Mediaş şi cel mai mare târg de maşini din sudul Ardealului. Anul acesta va fi gata și podul peste Cibin din zona străzii Neculce, iar cel de la Piața Cibin va intra și el în reparații.

Faptul că municipalitatea are în curs sau urmează să demareze în această primăvară lucrări de 48 de milioane lei la poduri sau viaducte importante din oraş, ar trebui să fie motiv de bucurie pentru toţi sibienii.

La o analiză mai atentă însă lucrurile nu stau tocmai aşa. Dacă proprietarii caselor sau ai maşinilor ce sunt parcate în zona viaductului Gara Mică îşi pot freca mâinile de bucurie pentru că în sfârşit primăria va începe lucrările de reparaţii la acest obiectiv, în schimb cei care locuiesc după pod, înspre ieşirea către Mediaş, vor avea zile de coşmar.

Municipalitatea a demarat la sfârşitul lunii ianuarie 2012 procedura de achiziţie pentru contractul de lucrări pentru reparaţii la viaduct. „Acest obiectiv a fost supus analizei Consiliului Local Sibiu din luna ianuarie 2012, primind aprobarea. Valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru aceasta investiţitie a fost estimată la aproximativ 6,8 milioane de lei”, spune Mirela Gligore de la Biroul de presă al Primăriei.
O veste dată chiar de primarul Iohannis face însă ca locuitorii de peste pod, să regrete că locuiesc în această zonă. “Nu vom amenaja căi secundare de ocolire pe timpul lucrărilor. Să folosească centura pentru a ocoli această zonă”, a spus Iohannis la finele anului trecut.

Ocol de 20 de kilometri
Ca să ajungă în zona centrală a oraşului locuitorii de dincolo de viaductul Gara Mică trebuie să facă un ocol de aproximativ 20 de kilometri, folosind centura ocolitoare a Sibiului către Şura Mică şi apoi spre Cristian, utilizând astfel intrarea în Sibiu dinspre Şebeş.
Şi cei care vor să meargă cu autoturismele să le vândă în târgul din Obor vor face acelaşi ocol, sau vor utiliza varianta Sibiu – ieşire DJ106 A – Centura Sibiului – Viile Sibiului şi apoi se utilizează intrarea în municipiu dinspre DN14. “Nu e deloc normal să fie aşa. O să trecem pe jos prin dreptul haltei din Gara Mică. Asta o să facem. Corect era să fie amenajate rute alternative mai scurte. După ce că suntem vai şi amar de noi, acum mai şi ocolim”, spune Florenţa Olaru, o sibiancă ce locuieşte chiar în apropiere de târgul Obor.

Podul de pe Neculce gata în mai
Valoarea contractului de execuţie a lucrărilor este de 965.553,50 euro + TVA. Lucrarile au demarat în data de 6 aprilie 2011 şi urmează să fie finalizate în termen de 15 luni. Perioada de garanţie a lucrărilor este de 4 ani.
”Noul pod va avea o lungime de 60 de metri şi o lăţime de 24 de metri. Circulaţia se va desfăşura pe trei benzi, pe lângă acestea urmând să fie amenajate trotuare şi piste de biciclete de o parte şi de alta a carosabilului. Contractul prevede amenajarea iluminatului public pe pod şi pe aleile de promenadă. De-a lungul fiecărui mal, de o parte şi de alta a podului, vor fi create alei de promenadă, cu bănci”, spune Mirela Gligore, de la biroul de presă al Primăriei Sibiu.

Se închide și podul de la piață
Municipalitatea va închide până la finele acestui an şi podul din zona Piaţa Cibin, unul din cele mai tranzitate din oraş. “Vom face acolo un pod mai lat pe fiecare sens de mers”, a explicat primarul Iohannis. Lucările nu vor începe însă decât după ce podul din dreptul Rompetrol – strada Neculce, nu vor fi gata, respectiv la începutul lunii mai.

Viaduct de 38 de milioane pe Kogălniceanu
Cea mai de amploare lucrare însă va fi cea a unui nou viaduct peste calea ferată în zona Gării Turnişor, în valaore de 38 de milioane lei. ”Municipalitatea a prevazut in cadrul PIDU un proiect care presupune construirea unui nou viaduct in municipiul Sibiu - Calea Surii Mici - Kogalniceanu. Acest proiect a fost aprobat de Consiliul Local Sibiu in sedinta din luna ianuarie 2012, valoarea totala a proiectului ce urmeaza sa fie depus spre finantare in cadrul PIDU fiind de 37,9 milioane de lei, cu TVA”, a explicat Mirela Gligore.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe  fotografia de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite