Reorganizarea administrativă a stârnit un val de nemulţumiri la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la reprezentanţi ai administraţiei publice până la istorici şi specialişti, toată lumea este împotriva reorganizării administrative. Cele mai mari nemulţumiri le stârneşte propunerea ca Braşovul să fie capitală de judeţ, find comparat cu oraşul Stalin.

CITEŞTE ŞI:

Referendum la Sibiu: sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului dumneavoastră?

De cele mai multe ori, Braşovul este comparat în zona Sibiului cu experienţa comunistă şi perioada regimului apus, când Sibiul făcea parte din regiuna Stalin. Numai gândul că Sibiul ar putea redeveni un satelit al Braşovului îi nemulţumeşte profund pe sibieni. „Sibiul din punct de vedere al tradiţiei administrative, a infrastructurii, a poziţionării georgrafice şi a istoriei este îndreptăţit a fi reşedinţa unui astfel de regiuni. Numai factorul demografic şi cel politic inclină balanţa spre municipiul Braşov. Faptul că Sibiul nu va fi reşedinţa unei astfel de regiuni, în eventualitatea realizării acestei reforme administrative, aduce nenumărate elemente negative în dreptul oraşului nostru. Sper că sibienii vor înţelege că în această realitate nu vom mai avea preşedinte al Consiliului Judeţean, nu vom mai avea prefect, nu vom mai avea un Registru al Comerţului, nu vom mai avea filiale de partid în Sibiu şi toate acestea se vor regăsi la Braşov, oraş în faţa căruia ne vor suboordona încă odată, aşa cum au făcut şi comuniştii în urmă cu 50 de ani”, a declarat istoricul sibian Răzvan Pop.

Coşmaruri istorice

Cea mai neagră perioadă din punct de vedere administrativ a judeţului Sibiu a fost cea de după cel de-al doilea Război Mondial. Începând cu 1952 România a fost împărţită în 19 judeţe iar Sibiul a fost desfiinţat ca unitate teritorială independentă, şi a fost inclus în regiunea Stalin. Între 1956 şi 1960 teritoriu României a fost din nou reorganizat, în 17 judeţe de această dată, Sibiul rămânând în continuare în regiunea Stalin. În fine, între anii 1960 şi 1968 din nou avem o reorganizare administrativă, dispărând regiunea Stalin dar Sibiul fiind inclus mai departe în regiunea Braşov. "Tinerii nu, dar cei mai în vârstă probabil îşi amintesc cu neplăcere de ceea ce s-a numit "Regiunea Stalin", cu centrul în oraşul Stalin, Braşovul de astăzi. Şi nu au fost vremuri bune pentru noi”, a declarat Klaus Iohannis, primarul Sibiului. Începând cu anul 1968 Sibiul a redevenit judeţ de sine stătător.

Proiectul Guvernului nu are nicio legătură cu realitatea din teren, cu tradiţia adiministrativă a ţării, cu realitatea Uniunii Europene”, Răzvan Pop, istoric

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite