Sibiu: Trei luni de aşteptare pentru un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Trei luni de aşteptare pentru un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc
Sibiu: Trei luni de aşteptare pentru un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc

Cererile pensionarilor, care au crescut simţitor, sunt programate până în decembrie. Totodată, a crescut şi numărul restanţierilor, reprezentanţii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor fiind nevoiţi să apeleze la executarea silită.

Fie că au avut nevoie de bani pentru medicamente, facturi, aprovizionarea de toamnă, pentru a-şi ajuta copiii cu plata ratelor la bănci sau, pur şi simplu, pentru a pune ceva deoparte pentru zile negre, tot mai mulţi sibieni au apelat în ultimele luni la sprijinul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Reprezentanţii instituţiei au ajuns astfel să se confrunte cu o situaţie fără precedent, având cereri planificate pentru un împrumut care se va acorda abia peste trei luni. „Aveam şi în anii trecuţi cereri în avans, dar pe o perioada de maxim o lună jumătate. Acum însă, oamenii care îşi depun o cerere vor primi banii abia la sfârşitul lunii decembrie sau chiar ianuarie, pentru că numărul solicitărilor a crescut simţitor şi nu putem face faţă.  Noi putem onora lunar aproximativ 600 de cereri, iar sumele pe care le acordăm se ridică la 500.000 de lei în fiecare lună. “, ne-a spus Mariu Roman, director CARP Sibiu.

Totodată, acesta a spus că se înregistrează şi o creştere a sumelor de bani împurumutate, media fiind acum de 2.000 de lei de persoană. „Dacă la începutul anului, împrumutul mediu era de 1.300-1.400 de lei, valoarea acestuia a crescut acum cu încă 600 de lei, ajungând la 2.000“, a completat Marius Roman.

Tot mai mulţi restanţieri

Odată cu creşterea numărului de solicitări însă, reprezentanţii Casei de Ajutor Reciproc se confruntă şi cu probleme în ceea ce priveşte recuperarea datoriilor de la pensionari, fiind nevoiţi să apeleze tot mai des la executările silite. „ În momentul de faţă, avem 60 de persoane la care recuperarea datoriilor se face prin reţineri din pensie sau din salariile giranţilor. Înainte de a apela la executarea silită însă, noi trimitem câte două somaţii lunare prin care îi înştiinţăm despre întârzierea la plata ratelor şi aşteptăm un răspuns. De cele mai multe ori, oamenii se conformează şi vin să îşi achite obligaţiile“, explică directorul instituţiei. Cele mai dese motive invocate de „întârziaţi“ sunt fie că au fost plecaţi din localitate, fie că, pur şi simplu, au uitat.
La ora actuală, Casa de Ajutor reciproc a Pensionarilor numără peste 15.000 membri în Sibiu şi în cele 23 de filiale deschise în judeţ.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite