Răspunsul autorităţilor la marşul tractoarelor din Sibiu: uşa vă este deschisă tot timpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost prezenţi la întâlnirea conducerii Prefecturii Sibiu cu fermierii nemulţumiţi, directorii Direcţiei judeţene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Gheorghe Budrala, şi al Agenţiei judeţene pentru plăţi şi intervenţii în agricultură (APIA), Teodor Haţegan.

CITEŞTE ŞI:

Zeci de fermieri au intrat cu tractoarele în centrul Sibiului drept protest (FOTO)

Prefectura Sibiu a trimis comisia de control la spitalele din judeţ

Fermierii sibieni fac miting cu tractoarele pe străzile Sibiului

„Dorim să avem o discuţie informală din care să rezulte idei importante pentru noi toţi. Este motivul pentru care sunt alături de mine doi dintre directorii celor mai importante instituţii în domeniu”, a declarat, la începutul întâlnirii, prefectul Trihenea. Solicitat să prezinte principalele revendicări sindicale, Marcel Andrei a vorbit despre problemele generale ale agriculturii şi zootehniei din România, precum şi nemulţumirile privind toate guvernările postcomuniste care nu au reuşit să le rezolve.

Legat de subvenţii, Andrei a declarat, printre altele: „N-am primit subvenţia naţională complementară directă (CNDP) pentru sectorul animal. Dorim să fim subvenţionaţi şi de statul român, nu doar de Uniunea Europeană. Este vorba de un angajament al României încă din faza de preaderare. Şi nu înţelegem de ce s-au găsit bani pentru subvenţii numai pentru crescătorii de porci şi păsări”.

image


Ca răspuns la problema subvenţiilor, prefectul Trihenea a spus: „Procedura subvenţionării din surse europene şi naţionale prevede ca, până în 2013, România să îşi reducă gradual contribuţiile, până când acestea vor fi în totalitate din fonduri europene. Subvenţia naţională CNDP, ea există, şi este în total de 34 milioane euro, pentru ovine şi caprine. Procedura nu este în întârziere, ci în derulare, sumele pe cap de animal urmând a fi comunicate după ce se încheie faza de verificare a cererilor.”


Pentru acest an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că sesiunea de depunere a cererilor de plată a CNDP s-a încheiat în iunie, iar APIA va finaliza controlul în această lună, urmând ca plăţile să se facă în primul trimestru din 2011. Din lista de 25 de probleme generale ce i-a fost prezentată, prefectul a remarcat câteva de mare interes naţional: situaţia sistemului naţional de irigaţii şi a spaţiilor de depozitare, legea calamităţilor, piaţa laptelui de vacă, „energia verde” sau problema importurilor agricole.

image


La finalul întâlnirii, Constantin Trihenea a declarat: „Această listă de problem va fi trimisă la Bucureşti instituţiilor competente pentru a le studia şi indica soluţii de rezolvare. În ce ne priveşte, vă invit la instituţia noastră ori de câte ori credeţi că aveţi nevoie de lămuriri, înainte de a depune proiecte pentru accesarea fondurilor europene. Vă vom sta la dispoziţie, prin intermediul consilierului nostru de specialitate”.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite