REVOLTĂTOR - Fişele medicale a mii de pacienţi din Sibiu, Dolj, Teleorman, Gorj, Alba şi Mehedinţi circulă pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bazele de date cu informaţii confidenţiale despre pacienţi ai unor medici de familie din Sibiu au fost făcute publice. Unul din medicii de familie spune că nu ştie cum aceste informaţii au fost dezvăluite.

CITIŢI ŞI:

Scandal pentru banii daţi la proiectele de pe agenda cultural – sportivă

50 de lei, consultaţiile la medicul de familie

DSP Sibiu este deacord doar cu alipirea spitalului de Pneumoftiziologie la cel Judeţean

V-aţi gândit vreodată că datele personale cu toate bolile de care suferiţi ar putea să ajungă la îndemâna a milioane de oameni? O astfel de problemă au acum mii de sibieni. De câteva zile astfel de date sunt pe internet, graţie programelor de genul DC++ sau Apex, prin care se pot descărca sau încărca filme, muzică, poze şi fişiere pentru a a fi vizibile şi utilizabile de către alte persoane conectate.

Un student sibian a găsit un fişier care conţinea baze de date de la zeci de medici de familie din judeţele Sibiu, Alba, Gorj, Dolj, Teleorman şi Mehedinţi. „Căutam pentru un prieten nişte referate pe programul de share apex. Aşa am găsit aceste fişiere. M-au trecut toate transpiraţiile pentru că mi-am dat seama că ar putea fi acolo şi fişa mea medicală. Am avut noroc. Oricum nu e normal aşa ceva”, a povestit Dan Claudiu Buzdugan, studentul care a găsit baza de date la un utilizator din Botoşani.

Deja majoritatea fişelor medicale ale acestor pacienţi se află acum postate pe bloguri şi site-uri de internet.

Medici descumpăniţi
Unul din medicii de familie ai cărui pacienţi au ajuns pe internet este doctorul Parschiva Botezan. Doamna Botezan are cabinetul medical în Şura Mare şi câteva mii de pacienţi, în total. La aflarea veştii Paraschiva Botezan s-a arătat şocată. „Cum a fost posibil să ajungă acolo?! Am văzut şi eu la televizor că se plângea lumea că datele personale ajung pe internet dar nu am crezut că este vorba şi despre mine”, a declarat medicul de familie.

Medicul Paraschiva Botezan recunoaşte şi faptul că nu prea se pricepe la calculatoare şi internet, însă exclude complet posibilitatea ca ea să le fi postat, dintr-o eroare. „Eu nu prea ştiu pe internet dar nici nu umblu la bazele de date cu pacienţi. Eu lucrez cu colegii din Timişoara şi ei se ocupă de bazele de date, eu doar intru la reţete şi completez acolo. Nu am idee cum s-ar fi putut întâmpla să apară aceste date. Nici nu ştiu ce pot face eu acum”, a mai spus Paraschiva Botezan. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a refuzat să comenteze, deocamdată, situaţia.

Ce spun pacienţii?
Sibienii în cauză s-au declarat surprinşi că datele lor circulă pe internet, însă au păreri împărţite despre această situaţie. „Cum se poate aşa ceva?Trebuie să se ia imediat măsuri pentru rezolvarea problemei“, a spus Maria Opriş, din Şura Mare. În schimb, alţii fac haz de necaz şi spun că nu se tem de nimic. „Să le vadă toată lumea, nu mă deranjează. Eu, în schimb aş vrea să le pot vedea pe ale politicienilor“, a spus Ioan Iuga.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite