Sibiu: Protecţia consumatorului, bombardată de reclamaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Protecţia consumatorului, bombardată de reclamaţii
Sibiu: Protecţia consumatorului, bombardată de reclamaţii

Casele de schimb valutar, operatorii în asigurări, băncile şi supermarketurile sunt pe primele locuri în rândul nemulţumirilor oamenilor. În medie, cinci sibieni reclamă zilnic serviciile diferitelor companii, iar amenzile aplicate de OJPC au depăşit un milion de lei.

La Oficiului Judeţean pentru Protectia Consumatorului Sibiu “plouă” zilnic cu reclamaţii din partea clienţilor nemulţumiţi de serviciile oferite de diferite firme sibiene. De la începutul anului până în prezent, 850 de sesizări ale consumatorilor au ajuns la inspectorii OJPC, cu 150 mai multe decât în aceiaşi perioadă a anului trecut. 
Cele mai multe plângeri ale oamenilor se îndreaptă împotriva caselor de schimb valutar din oraş. “Nu trece nicio zi fără să primim o reclamaţie din acest punct de vedere, ba chiar avem şi câte două sau trei câteodată. De multe ori, oamenii nu ştiu dacă se află în calitate de vânzător sau de cumpărător şi bineînţeles că sunt nemulţumiţi la schimbarea banilor. Mai erau şi câteva case care percepeau comisioane, însă acum sunt obligaţi să afişeze pe panou preţul final, astfel încât clientul să nu mai poată fi păcălit”, ne-a spus Ioan Axente, director OJPC Sibiu.

Gazul, asigurările şi băncile- pe lista neagră a OJPC
Următorii în topul reclamaţilor sunt operatorii în asigurări, nemulţumirile referindu-se la întârzierea plăţi poliţelor şi băncile, care modifică desfăşurătoarele de plată şi cresc dobânzile fără a-I înştiinţa pe consumatori, aşa cum prevede legea. Nici distribuitorul de gaz nu este scutit de nemulţumirile sibienilor, controalele inspectorilor OJPC ducând la anumite modificări în cadrul acestui serviciu. “Oamenii reclamă foarte des faptul că nu primesc facturile la timp, ci la o distanţă de două-trei luni, iar atunci când vin necesită un efort financiar prea mare din partea acestora. Ca o noutate, distribuitorul de gaz ne-a anunţat că va angaja un nou serviciu de distribuire a facturilor, pentru a regla procedura şi pentru a înlătura nemulţumirile clienţilor”, a completat Ioan Axente.
În ceea ce priveşte magazinele mari, nemulţumirile oamenilor vizează atât produsele alimentare, cât şi nealimentare. Contestate sunt produsele expirate, diferenţele de preţ între ceea ce este afişat la raft şi ceea ce apare pe bonul de marcat, dar şi ofertele promoţionale pe care acestea nu le respectă.

Reclamaţii nefondate
Potrivit reprezentanţilor OJPC Sibiu, în aproximativ 80% dintre cazuri, reclamaţile sibienilor sunt întemeiate. Sunt însă şi persoane care nu ştiu care este rolul acestui serviciu şi vin cu nemulţumiri ce sunt de competenţa celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, al Prefecturii sau al celor de la cadastru. Neînţelegerile dintre angajaţi şi angajatori, întârzierea salariilor sau probleme legate de titlurile de proprietate sunt printre cele mai întâlnite. Amenzile aplicate de inspectorii OJPC în urma sesizărilor primite de la începutul acestui an şi până în prezent au depăşit un milion de lei.

CIFRĂ
1.056.900 de lei- amenzile aplicate de OJPC de la începutul anului . 

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite