Alba: Proiectul minier de la Roşia Montană a primit aviz pentru planul urbanistic zonal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul „Roşia Montană” a mai trecut un pas în procedura de autorizare. Documentaţia privind planul urbanistic zonal a primit avizul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Sibiu. Pentru obţinerea acordului de mediu mai este necesar avizul Comisiei de Arheologie a Ministerului Culturii.

Proiectul companiei româno-canadiene Roşia Montană Gold Corporation care vrea să exploateze zăcământului aurifer de la Roşia Montană a mai făcut un pas înainte.

Planul Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industrială Roşia Montană, a primit avizul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Sibiu.

Avizul, pas important în demararea investiţiei

Documentaţia avizată este de fapt e o modificare a planului adoptat în 2002 prin două Hotărâri ale Consiliui Local Roşia Montană. Amplasamentul propus este situat în aria administrativă a patru localităţi: Roşia Montană, Abrud, Bucium, Câmpeni şi se întinde pe 1.650 hectare.

„Emiterea avizului de mediu pentru  Planul  Urbanistic Zonal – zona de dezvoltare industrială Roşia Montană s-a realizat în context transfrontier, având în vedere efectele potenţiale semnificative asupra altor state. Ungaria s-a declarat stat potenţial afectat. Au fost luate în considerare toate observaţiile şi comentariile specialiştilor, dar şi ale publicului interesat pentru faza de planificare. Trebuie precizat că documentul nu ţine loc de autorizaţie de construire, nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii“, a explicat Daniela Stoica, directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Sibiu.

Documentaţia a fost depusă de RMGC în 2006  şi completată în 2010. „Avizul de mediu dat de Agenţia Regională Sibiu pentru PUZ - zona de dezvoltare industrială Roşia Montană este o procedură paralelă cu cea de obţinere a acordului de mediu, dar era absolut necesar. Consider că este un pas important pentru avizarea per ansamblu a proiectului propus de noi“, a apreciat Dragoş Tănase, directorul general al RMGC.

Mai trebuie avizul Ministerului Culturii

Pentru a primi acordul de mediu din partea Ministerului Mediului, proiectul mai trebuie avizat de Comisia de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii. Dacă avizul Comsiei de Arheologie va fi pozitiv, Ministerul Mediului ar urma să elaboreze un proiect de hotărâre de guvern, care, odată aprobat, va însemna avizarea per ansamblu a proiectului RMGC de către Guvernul României. Din acel moment va mai fi nevoie doar de o autorizaţie de construcţie pentru ca exploatarea să înceapă.

Cotată de specialişti ca cea mai veche aşezare minieră din România, fiind atestată documentar de aproape două milenii, Roşia Montană a intrat în atenţia opiniei publice din 1997.

La acea dată se înfiinţa societatea mixtă Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cu capital majoritar canadian, care anunţa că intenţionează să dezvolte, pe parcursul a 20 de ani, un amplu proiect de exploatare a zăcământului aurifer din zonă folosind tehnologii care au la bază cianura.

De peste 15 ani, proiectul Roşia Montană e ca un „ou“ fierbinte în mâinile politicienilor şi ale specialiştilor, puternic contestat atât de unii dintre locuitorii din Roşia Montană, cât şi de organizaţii ecologiste.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite